Poedercoating geeft geen gevaarlijke dampen af en is niet brandgevaarlijk. Ook blijven er geen schadelijke resten over. Poeder dat niet op het materiaal terecht komt, wordt hergebruikt.
Het is wel zo dat een beschadiging bij poedercoating minder snel voorkomt omdat het steviger is. Bij een gespoten velg zul je eerder kleine krassen of steenslag zien. Daarnaast is spuiten vaak duurder, omdat bij een beschadigde velg eerst de oude lak weggestraald moet worden.
Het aanbrengen van poedercoating is specialistisch werk. Na het aanbrengen van de poedercoating wordt het metaalproduct naar een over gebracht. Daar wordt het object verhit tot 190 graden Celsius. Op deze temperatuur gaat het aangebrachte poeder vloeibaar worden.
Om gepoedercoat materiaal schoon te maken heb je een doek of een zachte borstel nodig. Gebruik lauw water of een milde zeepoplossing om de oppervlakte van het product schoon te maken. Gebruik hiervoor nooit bijtende wasmiddelen. Maak het product, na het schoonmaken, nat met water en maak het daarna droog.
De term moffelen wordt vaak gebruikt wanneer met het proces poedercoaten wordt bedoeld. Moffelen is het onder hoge temperaturen (boven de 150°) uitharden van verf in een oven. Poedercoaten is een laag poeder die ook in de oven uitgehard wordt. Poedercoating wordt dus gemoffeld.
Het poedercoaten van aluminium gebeurt door wat men een elektrostatisch proces noemt. Hierbij wordt het negatief geladen poeder aangebracht op een positief geladen aluminium object. Het elektrostatische effect zorgt voor een tijdelijke hechting van de verf, waarna deze verhit wordt in een oven.
Schilderen is inderdaad perfect mogelijk. Je kan werken met producten die overal op gaan hechten. Daar heb je dan ook nog verschillende mogelijkheden. Binnen Trimetal bestaat er vrij recentelijk een solventgedragen lak die op poedercoatings ook moet kunnen hechten, de Steloxine Protect Universal.
Poedercoaten is net zoals natlakken ook gevoelig voor roesten. Over het algemeen is de poedercoat wel sterker, maar op plekken waar bijvoorbeeld geen of weinig poeder is gekomen zal het sneller gaan roesten.
Gepoedercoat staal en -aluminium zijn kwetsbare materialen en als zodanig niet bestand tegen weersinvloeden en verontreiniging. De materialen kunnen bovendien gemakkelijk corroderen (invreten, bijten, roesten).
Gebruik milde reinigingsmiddelen met een pH waarde van 5 – 8; geen oplosmiddelen zoals alcohol en ethanol. Voor sterk verontreinigde objecten gebruik je een polijstende cleaner. Gebruik bij het schoonmaken alleen een doek of spons; vermijd een ijzerspons, schuurpapier of alles dat kan krassen.
Wilt u zelf poederlakken dan zijn er verschillende do it yourself (DIY) setjes op de markt. Een complete poedercoat set bestaat onder andere uit een spray-gun met lans, voetschakelaar, vochtafscheiders, poedercontainers, electrostatische basis unit en twee reservenozzles.
Het is onmogelijk om een standaard prijslijst te hanteren. Daarvoor verschilt de prijs per bedrijf of per stad (zoals Antwerpen) te veel. Wanneer we kijken naar poederlakken prijs per kilo zit dit ongeveer op €9,50. Reken daarom op ongeveer €190,- euro per 20 kilo.
Denk voor een standaardbehandeling van vier stalen velgen aan minimaal zo'n 200 euro. Dit is een indicatie, voor exacte prijzen kun je het beste een belronde doen langs wat poedercoat bedrijven. Na het poedercoaten zien velgen er zo uit: als nieuw! Let op: er kunnen eventuele extra kosten bijkomen.
Een poedercoating is veel sterker en slagvaster
Een poedercoating is vanwege het moffelen (smelten van de coating in een oven) een uiterst sterke coating. Bij natlakken wordt de verf enkel op het product gespoten, waardoor deze verflaag minder sterke eigenschappen heeft.
Normaal heeft poedercoating een glad oppervlak waardoor verf niet kan hechten. Door het zorgvuldig op te schuren kun je er effectief op schilderen. Veeg de plek die je gaat verven af met een geschikt oplosmiddel. Spoel het ten slotte af met warm water en laat het dan drogen.
Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.
Staal, verzinkt staal, RVS en aluminium kunnen in iedere gewenste RAL en NCS kleur worden gepoedercoat.
Dat betekent dat het gehele proces in een gemiddelde oven zo'n twintig minuten duurt van start tot eind, inclusief het opwarmen van de oven. Laat het component op natuurlijke wijze afkoelen waarna het gereed is om te worden gebruikt. Zo simpel is het. Het poedercoaten, dat kun je dus ook zelf.
Poedercoaten heeft een sterke coating laag doordat de coating wordt gesmolten in de oven. Dankzij deze sterke laag is het materiaal beschermt tegen invloeden van buitenaf. Bij natlakken wordt de verf enkel op het product gespoten, waardoor de verflaag minder sterke eigenschappen heeft en minder bescherming biedt.
Eén- of twee-laags poedercoating
Op de geprepareerde ondergrond wordt vervolgens een poederlaag met een gemiddelde dikte van ca. 80 micrometer aangebracht.
Poedercoating hecht ook heel goed op zink (veel beter dan natlak). Dit is tevens de allerbeste manier om staal te conserveren.
Spuit in korte vloeiende bewegingen van links naar rechts over het metaal en houd de spuitbus ongeveer 25cm van het oppervlak. Twee lagen primer moeten voldoende zijn.
Aluminium heeft 3 tot 4 lagen nodig. Dit zijn ze: 1 laag hechtprimer. 1 laag grondverf.
Voorlakken van aluminium kun je doen met de LBH Grondlakken, zoals de LBH SDT Ultra Grondlak, dit is een verf op basis van alkydhars. Maar het kan ook met een acrylaat, zoals de AQUA Hechtprimer.