In Italië is het een no go en zul je de pizza ook niet snel op de menukaart terugvinden, echter in Amerika en zelfs hier in Nederland vindt je hem toch regelmatig terug op de kaart.
Het toevoegen van niet-traditionele ingrediënten, zoals bij een pizza Hawaii, kan worden gezien als een gebrek aan respect voor de Italiaanse cultuur. Ook maken extra ingrediënten pizza's onnodig complex en wordt de pure smaak, waarin de Italianen zo goed zijn, aangetast.
Terwijl sommige Italiaanse etablissementen geen ananas op hun pizza's aanbieden, doen anderen dat gewillig, ondanks de debatten . Sterker nog, de beroemde pizzameester Gino Sorbillo serveert nu een ananaspizza op 's werelds beroemdste straat voor pizza: Via dei Tribunali in Napels.
De pizza Hawaï of pizza Hawaii is een pizza met daarop (in ieder geval) tomatensaus, kaas, ham en ananas. Het is de ananas waaraan deze pizza haar naam dankt, naar Hawaï, de Amerikaanse staat waar veel ananas wordt gekweekt.
Waar de pizza dan wel is ontstaan? In Canada. De Griekse Sam Panopoulos emigreerde in de jaren 50 naar Canada, begon een restaurant en ging nieuwe gerechten proberen. Hij wilde zoet en hartig met elkaar combineren en daaruit ontstond een pizza met ananas.
Waarom haten mensen ananas op pizza? Het meest voorkomende argument van degenen die ananas op pizza niet kunnen accepteren, is dat ananas breekt met de traditie – dat fruit, tomaat daargelaten, niet thuishoort op een pizza . Veel voedingsmiddelen hebben in de loop der jaren hun sporen nagelaten. Avocadotoast, cakepops en boerenkoolsalades komen in gedachten.
Een pizza Hawaï is van alle pizza's niet de meest gezonde. Vaak wordt er gebruikgemaakt van gesuikerd ananas uit blik. Verse ananas is al iets gezonder en daarom aan te raden.
Ten eerste bewijst wetenschappelijk bewijs dat ananas op pizza hoort. Pizza is een zoute snack die beter wordt met een beetje zoetigheid. Met ananas krijgt het smaakprofiel een broodnodige zoetheidsboost .
De pizza Hawaii is in Canada bedacht door de Grieks-Canadese kok Sam Panopoulos. Hij emigreerde in 1954 samen met zijn broers vanuit Griekenland naar Canada en proefde tijdens een tussenstop in Napels voor het eerst pizza. Aangekomen in Canada opende hij een restaurant in de provincie Ontario: The Satellite.
Turkse pizza (Lahmacun)
Turkse pizza is een dunne pizza belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. Hij heeft een dunnere bodem dan de Italiaanse pizza. Ook heeft het alleen een laag saus en wordt de pizza niet afgetopt, en al helemaal niet met kaas.
De geschiedenis achter ananas op pizza
Nou, om je vraag te beantwoorden, zijn naam is Sam Panopoulos, een Griekse immigrant die in 1954 naar Canada verhuisde . Hij creëerde de eerste Hawaiiaanse pizza in zijn restaurant, Satellite, in Chatham, Canada.
Bij Nederlandse pizzeria's staat de pizza Hawaï (met ham en ananas) meestal op de kaart, maar dat is in de Italiaanse stad Napels wel anders. In de stad waar pizza's zijn bedacht, vinden de meeste mensen dat ananas echt niet op een pizza hoort. Een pizzabakker doet het nu toch.
non mangiamo la pizza con l'ananas .
De reden is eenvoudig: Italianen combineren niet zomaar eender welke pasta met eender welke saus, en bij een dikke saus hoort dikke pasta. Een bolognesesaus zal een Italiaan dus nooit bij spaghetti serveren, eerder bij tagliatelli of in een lasagne.
Het is niet netjes om je handen onder de tafel op schoot te houden tijdens het eten, noch met je ellebogen op de tafel te leunen. Een goede lichaamshouding wordt min of meer verwacht. Gebruik altijd bestek tenzij het gerecht het niet toelaat of de host zelf met de vingers eet.
De groep mensen die begint te watertanden van de pizza Hawaii vindt het heerlijk dat er zo'n zoetje touch aan de pizza wordt gegeven. Maar diezelfde zoete smaak is velen een doorn in het oog. Toch is het een logische combinatie, zoet en hartig bij elkaar.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
Omdat Hawaiiaanse pizza's geen basis in feiten hebben, serveren veel Hawaiiaanse restaurants en pizzeria's ze niet eens . Ze hebben misschien een ham- en ananasoptie, maar ze noemen het geen "Hawaiiaanse pizza". Hoewel technisch gezien elke pizza die je op Hawaii eet een Hawaiiaanse pizza is...
Schouderham is heel geschikt voor pizza hawai.
Bovendien is ananas op pizza niet geliefd bij velen vanwege de textuur . Ananas is een fruitsoort die stevig is. En die stevigheid maakt het moeilijker om te eten en te kauwen dan andere pizzatoppings. Sommige mensen denken dat de textuur van ananas niet compatibel is met de textuur van pizza en dat het een pizza minder lekker maakt.
Prikkend gevoel
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. 'Proteo' komt van proteïnen en 'lysis' betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
Ananas verstoort de smaakbalans van de pizza en voegt te veel zuur toe, omdat er al scherpte is van tomaat . Ananas is te nat en kan de bodem van de korst aantasten, waardoor deze mogelijk zompig wordt.
Pizza's zijn gezonder wanneer je een dunnere bodem neemt of kiest voor een groentebodem, zoals een bloemkoolpizza. Kies daarnaast voor veel groenten en magere vleeswaren. En ga voor minder kaas of 30+ kaas om de hoeveelheid vetten te verlagen.
Er zitten 774 kilocalorieën in 1 portie (350 gram) pizza hawaii.
Fusie van culturen:
De uitvinding van de Hawaiiaanse pizza is een klassiek voorbeeld van culturele fusie in de keuken . Panopoulos, beïnvloed door zijn Griekse afkomst en zijn leven in Canada, werd geïnspireerd om de zoete smaak van ananas te mengen met hartige ham en kaas, waarmee hij de conventionele normen van Italiaanse pizza uitdaagde.