De Pinot Noir is een wereldberoemde druif voor de productie van rode wijn. Deze druif is ook bekend om zijn bijdrage aan Champagne, samen met de Chardonnay en de Pinot Meunier. Vanwege zijn complexiteit en diversiteit wordt de Pinot Noir soms ook wel de "meest gehate" druif genoemd door wijnmakers.
Pinot Noir is een blauw druivenras waar prachtige rode wijnen van gemaakt worden, maar de druif wordt ook gebruikt voor rosé. De rosé versie van de wereldberoemde Sancerre is daar een goed voorbeeld van.
Pinot Noir is een rode wijndruif die oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk komt. De druif zorgt over het algemeen voor wijn met een lichte tot medium body. Daarnaast wordt deze druif vaak gebruikt bij het maken van mousserende wijn.
Ik denk dat veel wijnmakers vinden dat hun Pinot Noir-wijnen het beste gedronken kunnen worden in de 5 tot 7 jaar na de oogst en ik ben het eens met dit gezegde, aangezien binnenlandse Pinot Noir doorgaans niet beter wordt na deze tijd. Veroudering na zeven jaar is alleen een optie voor gokkers of degenen die genieten van tertiaire karakters.
SMAAK EN GEUR
Kenmerkende aroma's zijn aarbeien, kersen en soms ook viooltjes en rozen. In de allerbeste Bourgogne's zijn zelfs aardse en animale geuren te herkennen. De wijn is vaak licht, fris en sappig van smaak. In warmere gebieden is de pinot noir wijn meer jam-achtig en zwoeler.
Pinot Noir en Spätburgunder zijn dezelfde druivensoort, maar Pinot Noir wordt voornamelijk gebruikt voor wijnen buiten Duitsland en Spätburgunder voor Duitse wijnen.
Merlot staat bekend om zijn zachte, fruitige smaken en soepele textuur.Pinot Noir is vaak lichter van body, met delicate aroma's van rood fruit en aardse tonen.
Zacht, soepel en makkelijk drinkbaar. En daardoor ook de ideale wijn om wat koeler te schenken. 14 tot 16 graden is de ideale schenktemperatuur voor pinot noir.Zet hem gerust een half uur voor je hem drinkt in de koelkast.
De lichte en fruitige smaak van de wijn gaat goed samen met de subtiele smaken van varkensvlees. Geroosterd varkensvlees met een appelsaus of varkenshaas met een mosterd-dille saus zijn beide uitstekende combinaties met Pinot Noir.
Wil je rode wijnen bewaren, dan geldt het volgende: lichte wijnen (pinot noir, gamay) 1 tot 2 jaar, zwaardere wijnen (cabernet sauvignon, syrah) 3 tot 6 jaar. Verder heb je topwijnen die je nog veel langer kan bewaren, maar vraag dat maar aan de wijnhandelaar, want die wijnen kosten ook een behoorlijke bom duiten.
Lichtere rode wijnen zoals Pinot Noir, Gamay (Beaujolais) en sommige jonge Tempranillos zijn perfect om koud te drinken. Deze wijnen hebben vaak minder tannines en een hogere zuurgraad, wat ze ideaal maakt voor koeling.
De Pinot Noir, in Duitsland noemt men het Spätburgunder, heeft een lange traditie in Duitsland en hij wordt al meer dan 500 jaar verbouwd. Het is de ster van de Côte d'Or en daarom willen veel wijnmakers een wijn maken van deze druif.
De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Pinot Noir is een generalist, niet alleen door zijn lichtheid, maar ook door zijn medium en lichte body. Deze wijn is een zeer geslaagde vertegenwoordiging van de druif, voor een groot deel dankzij de fruitige en open structuur die wordt ondersteund door zachte tannine en ook een relatief lage zuurgraad.
Martinborough Pinot Noir 2022
Geurige Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland. Met veel vers rood fruit als aardbeien, bramen en frambozen in de neus. De elegante smaak is lekker fruitig en eindigt met een prettige finale. Heerlijk bij een salade met lamsham.
RODE ELZAS WIJN UIT DE ELZAS WIJNSTREEK
Pinot Noir uit Elzas is een bijzondere wijn. Deze zie je niet altijd, maar is zeker de moeite waard. Wanneer licht gekoeld gedronken is de wijn een must voor iedere wijnliefhebber. Onze Pinot Noir Fût de Chêne vinden wij één van de beste Pinot noir wijnen uit de Elzas.
Goed voor de gezondheid
De pinot noir bevat veel resveratrol. Dat is een stof die bijdraagt aan het voorkomen van kanker. De druif bevat ook veel saponine, die stof zorgt er dan weer voor dat cholesterolvorming afremt. Je kan dus met een gerust hart genieten van die lekkere fles pinot noir.
Wijn bij gehakt over het algemeen
Over het algemeen past een medium volle rode wijn goed bij gehakt. Denk aan een wijn van de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon of Merlot.
Vanwege de lagere tannines past pinot noir prachtig bij rauw vlees zoals een steak tartaar of zachtere gerechten. Klassieke combinatie is pinot noir ook bij gerechten met eend of natuurlijk de klassieke Boeuf bourguignon.
Voor beginners wordt Vaak Pinot Noir aanbevolen als rode wijnsoort. Deze wijn heeft over het algemeen een soepele smaak die goed in de smaak valt bij mensen die nog niet veel ervaring hebben met rode wijn. Het is een toegankelijke keuze om mee te beginnen en heeft vaak fruitige en lichte tonen.
Is Pinot Noir zoet? Dit vragen mensen zich wel eens af als ze de beschrijving van Pinot Noir lezen. Maar hoewel deze druif veel aroma's en smaken van fruit geeft en vaak ook nog wat frisse zuren bevat, is vrijwel alle Pinot Noir wijn droog. Deze smaken komen niet uit suiker en wat je proeft is niet zoet.
Zoals gezegd is Pinot Noir een druif voor rode wijn, maar er kunnen ook rosé wijnen van worden gemaakt. Het klinkt misschien gek, maar zelfs witte wijn kan van Pinot Noir worden gemaakt.
Druivensoorten die perfect geschikt zijn voor de productie van soepele rode wijn, zijn bijvoorbeeld Merlot, Pinot Noir (ook Spätburgunder, Blauburgunder of Pinot Nero genoemd) en Barbera. Deze wijnen worden bovendien overal op de wereld geproduceerd, zoals in Italië, Spanje, Oostenrijk en natuurlijk ook in Frankrijk.
De merlot wordt vaak als het vriendelijke broertje van de cabernet sauvignon gezien. Houd je meer van soepele wijn met minder tannines?Dan is de merlot jouw match made in heaven.De merlot heeft wat minder zuren wat deze wijn toegankelijker maakt.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.