Kokosmelk, pindakaas, sojakaas en cacaoboter bevatten geen melk en dus ook geen lactose. Medicijnen, vitaminepreparaten en kunstmatige zoetstoffen kunnen lactose bevatten. Zonder melk(producten) kan de hoeveelheid calcium in het gedrang komen.
Wat is er voor lactosevrij broodbeleg? Hierbij gaat het om vleeswaren zonder toevoegingen zoals: Rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet, harde Nederlandse kaas, pindakaas en zoet beleg als honing, jam, appeltroop, suiker en pure hagelslag.
Een lactosevrij voedsel
Ondanks de naam bevat pindakaas geen zuivelboter. Bovendien bevatten pinda's, als niet-zuivelproducten, zelf geen lactose. De meeste natuurlijke pindakaas is veilig om te eten als je lactose-intolerant bent .
In kokosmelk, pindakaas, sojakaas, en cacaoboter zit geen melk en dus ook geen melkeiwit.
Hoewel er "boter" in de naam zit, bevat PB niet echt het zuivelproduct . "Pindakaas wordt meestal gemaakt van pinda's, zout, olie en soms toegevoegde suikers," zegt Erin Palinksi-Wade, RD, en auteur van Belly Fat Diet for Dummies.
Kokosmelk, pindakaas, sojakaas en cacaoboter bevatten geen melk en dus ook geen lactose. Medicijnen, vitaminepreparaten en kunstmatige zoetstoffen kunnen lactose bevatten. Zonder melk(producten) kan de hoeveelheid calcium in het gedrang komen.
Groenten, fruit, kruiden, aardappelen, rijst, pasta, noten en zaden zijn van nature lactosevrij. De meeste soorten ontbijtgranen en volkorenbrood bevatten geen lactose.
Lactose is vooral te vinden in melkwei en bij Griekse yoghurt wordt dit er grotendeels uitgefilterd. Als je last hebt van lactose-intolerantie, kan het zijn dat je Griekse yoghurt beter verdraagt dan gewone yoghurt. Door het filteren bevat Griekse yoghurt ook minder wei-eiwit dan gewone yoghurt.
Lactose-intolerante chocoladeliefhebbers kunnen ook voor pure chocolade kiezen — en over het algemeen geldt: hoe donkerder, hoe beter! Het verschil tussen pure chocolade en melkchocolade hangt af van de hoeveelheid zuivel en andere ingrediënten die eraan zijn toegevoegd.
Is pindakaas en jam veganistisch? Het is een vraag die we bij GOOD GOOD vaak horen. Het antwoord? Meestal ja!
Omdat veel kant-en-klare broden, ontbijtgranen, pasta en bakproducten een kleine hoeveelheid lactose bevatten, kunt u het beste kiezen voor onbewerkte granen, zoals bruine rijst, wilde rijst, basmatirijst, haver en popcorn .
Nee, eieren bevatten geen lactose. Lactose is een melksuiker die voorkomt in melk en andere zuivelproducten van zoogdieren zoals koeien, schapen en geiten. Ook al vind je eieren vaak in de zuivelafdeling van een supermarkt, tussen melk, kaas en andere zuivelproducten, ze bevatten geen lactose.
Mayonaise bevat geen lactose. Het is meestal samengesteld uit olie, eigeel, azijn of citroensap en soms mosterd, wat betekent dat het geen zuivel bevat, dus met andere woorden, geen lactose.
Waar zit lactose in? Lactose komt uitsluitend voor in moedermelk van zoogdieren. Het zit dus niet in andere voeding zoals groenten, fruit of vlees.
Nee, cottage cheese is niet lactosevrij. Het is een verse kaas zoals roomkaas en ricotta, wat betekent dat hij niet veroudert of rijpt voordat hij klaar is om te eten. Het rijpingsproces is een manier voor kazen om lactose af te breken, en omdat hüttenkäse niet rijpt, wordt er bijna geen lactose afgebroken.
Korte samenvatting: Voornamelijk Franse wijnboeren gebruiken melkeiwit (aan melkeiwit verkleefd (rest)lactose) om hun 'vergeelde' wijnen weer minder geel te maken. Het heeft dus niets te maken met de smaak maar is puur vanuit cosmetisch oogpunt.
Klachten en soorten
Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora). Hierbij ontstaan bepaalde vetzuren en gassen. Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken.
Pure chocolade bevat geen lactose als het niet gemengd is met melk of melkderivaten. Het wordt voornamelijk gemaakt van cacaobestanddelen, cacaoboter en suiker. Het cacaopercentage varieert, maar producten met een hoger cacaogehalte (70% of meer) bevatten minder vaak melk of ingrediënten op basis van melk.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Na 24 uur is het grootste deel van de lactose omgezet. Er blijft wel een kleine hoeveelheid lactose aanwezig (5-30% van de oorspronkelijke hoeveelheid). Het enzympreparaat is alleen te gebruiken in gewone melk, dus niet in babyvoeding, kant-en-klare pap of zure melkproducten als yoghurt of karnemelk.
Speltbrood: Een gezonde keuze, gemaakt van speltgraan, zonder toegevoegde lactose. Roggebrood: Een donker, vezelrijk brood, typisch lactosevrij. Pitabrood: Vaak gemaakt zonder melkproducten, dus lactosevrij. Ciabatta: Italiaans brood, meestal zonder lactose, tenzij er melk aan het recept is toegevoegd.
Niet te veel
Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt.