Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf. In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie. Aardappelen moet u ook echt niet rauw eten terwijl het jasje er nog omheen zit. Hier zitten giftige stoffen in.
Vitamines in de schil
In de schil zitten goede voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Door fruit met een eetbare schil, zoals appels, peren en druiven, met schil te eten hoef je ook minder eten weg te gooien.
U kunt de peer uit de hand eten of in parten snijden: vergeet in dit geval hierna niet het klokhuis van de peer te verwijderen. Als u besluit de schil te eten, is het belangrijk dat u de peer goed schoonmaakt vanwege eventuele pesticiden of overgebleven beestjes.
Peren hebben, net als appels, voldoende goede eigenschappen om af te vallen. Aangeraden wordt om dan ook regelmatig peren te eten. Probeer tenminste één peer per dag te eten. Dit past heel goed in een gezond levenspatroon.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Peren bevatten in verhouding veel vezels. En dat is goed voor je stoelgang en de spijsvertering. Zeker als je wat last hebt van je darmen of een opgeblazen gevoel, kunnen peren dit verlichten. Ook helpt het tegen diarree.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Vruchtensap, diksap en siroop bevatten fructose (vruchtensuiker). Een kinderdarm kan maar een kleine hoeveelheid fructose per keer verwerken. Door een te grote hoeveelheid fructose ontstaat diarree. Een appel, peer of ander fruit kun je blijven geven.
Een ontbijtje met yoghurt is dus hartstikke gezond! Let wel een beetje op de ingrediënten die je aan je ontbijtje toevoegt, bijvoorbeeld op het soort fruit. Een banaan bevat veel koolhydraten en een hoog gehalte fruitsuikers. Ook perziken en meloen bevatten veel suikers.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Hoe gezond is peer? Peer is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Daarmee draagt het eten van peer bij aan een sterker immuunsysteem. De antioxidanten in peer beschermen ons daarnaast tegen vrije radicalen.
De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken 'gezellig' het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen. Het 'wegwassen' van bestrijdingsmiddelen, dat kan dan weer niet.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).