Het dampscherm zal meestal een PE-folie zijn, maar er zijn ook polyethyleen-folies met polypropyleen (PP). - luchtdicht zijn (i.v.m. luchtdicht bouwen).
Plastic folie wordt ook wel PE folie genoemd. Deze plastic dampdichte folie is 0.2mm dik en kan dienen als dampremmende folie.
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
Dampremmende folie is van belang bij dakisolatie van een schuin dak. De dampremmende laag wordt aangebracht aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal bij dakisolatie. Deze dampdichte folie komt zo aan de binnenkant van het dak. Belangrijk: dampremmende folie voorkomt dat er vocht in de dakconstructie trekt.
Voor het isoleren van een gipsplaat wand kunnen glaswol- of steenwolplaten gebruikt worden. Voor een gipsplaten voorzetwand kan gekozen worden tussen twee verschillende isolatiematerialen: glaswolplaten of steenwolplaten (rollen).
Om een optimaal resultaat te bereiken wordt de PE folie aan de binnenzijde van de wand of de onderzijde van een dak aangebracht. Door het aanbrengen van de PE folie zal het isolatiemateriaal droog blijven. PE folie dient echter niet ter vervanging van isolatiemateriaal, waarmee regen buiten gehouden wordt!
Wanneer de dampremmende folie overlappend is aangebracht, dient de folie aan elkaar vast te worden getaped. Dit kun je doen met aluminiumtape of duct tape.
De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.
Dan moet je bij het isoleren klimaatfolie gebruiken. Dat is een vochtregulerende folie: dampremmend als het buiten koud is en damp-open in de zomer zodat vocht uit het dak kan ontsnappen.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Damp-open folie is ontwikkeld vanuit de behoefte om luchtdicht te bouwen. Hierbij worden luchtstromen van binnen naar buiten, en omgekeerd, voorkomen door kieren en naden optimaal af te dichten. Het grootste voordeel van luchtdicht bouwen is dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Dampremmende folie en PIR
Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
PE folie, gemaakt van het polymeer polyetheen is een veel gebruikt verpakkingsmateriaal. Het is de meest gebruikte kunststof (plastic). De oudere naam, polyethyleen wordt nog veel gebruikt en is nog steeds de meest gebruikte benaming bij de producenten en verbruikers van deze kunststof.
De folie tussen isolatie en chape zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de isolatieplaten kan komen, fungeert als dampscherm (indien continu aangebracht en de naden afgekleefd) maar zorgt ook voor een 'zwevende' chape, zodat deze los van de isolatie kan bewegen (bv. in geval van vloerverwarming).
Dampopen folie ga je toepassen op het dak als in de spouw van een wand of dakopbouw, deze waterwerende dampopen folie zorgt ervoor dat uw constructie optimaal blijft. Dit folie pas je toe aan de buitenzijde van de constructie (koude zijde).
Een warm dak is dus minder gevoelig voor temperatuurschommelingen omdat het isolatiemateriaal de dakconstructie beschermt. En dat is eindelijk het allergrootste voordeel van een warm dak. Een warm dak warmt samen met de woning op, en koelt ook samen af. Het dak zet dus niet uit, maar krimpt ook niet.
Het gebruik van dampremmende folie onder plat dak
De dampremmende folie (Miofol 125S) wordt geplaatst aan de warme kant (binnenzijde) van de constructie, terwijl de isolatie aan de koude zijde (buitenkant) geplaatst wordt. Hiermee wordt voorkomen dat condensatie van binnenshuis in de constructie kan trekken.
Hoe een koud dak isoleren? Een koud dak kun je aan de binnenkant met isolatiematten isoleren. Deze kunnen eenvoudig tussen de bestaande dakbalken worden geklemd. Zorg er altijd voor dat je de isolatie goed tegen het dakbeschot aandrukt want er mag geen luchtspouw ontstaan.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
PE Polyetheen tapes voor lassen
Het afsluiten van plastic zakken gebeurt vrijwel altijd met een PE tape (Polyetheen tape). Veel verschillende plastic materialen kun je verbinden en repareren met een Polyethyleen tape, deze tapes zijn geschikt voor binnen toepassingen en buiten toepassingen.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.