Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Tipo 00-bloem is tarwebloem die heel fijn gemalen is. Je vindt deze bloem in de meeste supermarkten – meestal staat op de verpakking een afbeelding van pizza, dan zit je zeker goed. Eventueel kun je ze vervangen door bloem om brood mee te bakken.
Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza. Patentbloem heeft trouwens dezelfde maling, dus die kun je ook gebruiken.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Het geheime ingrediënt: Griekse yoghurt! Het enige wat je voor dit ideale recept in huis moet hebben, is patentbloem, bakpoeder en... Griekse yoghurt. Die yoghurt zorgt met name voor de jaloersmakend krokante korst.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
Meestal wordt aangeraden om Durum meel te gebruiken. Dit meel is een harde tarwe en geeft een grovere structuur aan de pasta, tevens geeft dit meel een lekkere smaak aan de pasta. Let er wel op dat als je dit meel wilt gebruiken, dat er op de verpakking semola di granoduro of Semola rimacinata di grano duro staat.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Een echte pizza maak je namelijk niet met de gewone bloem zoals je die in een Nederlandse supermarkt vindt, maar wordt gemaakt van farina '00' di grano tenero. Dit is meel van zacht graan, en wordt in Nederland ook wel "Italiaans '00' meel voor pasta" genoemd.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Straffe bloem is een bloem met een hoog eiwitgehalte. Je kunt daarvoor de Amerikaanse patent gebruiken.
Een hoger getal betekent meer zemelen, een lager getal minder zemelen. De Nederlandse aanduiding tarwebloem komt ongeveer overeen met type 55. Patentbloem met type 45 en heel licht gezeefd meel (dus haast volkorenmeel) wordt in Duitsland verkocht als type 1700.
Bloem is een wit poeder dat gemaakt wordt door uit meel de zemelen en de kiem te zeven.
Bloem van tarwe is de meest algemene bloemsoort. Tarwebloem is ideaal om vers brood van te bakken. Kan tarwebloem dan niet in een cake? Jawel, al zal je cake net iets steviger zijn dan wanneer je fijne patisseriebloem gebruikt.
Tipo 00 - Farina di Grano Tenero tipo 00
Zeer fijn gemalen waardoor de dichtheid van bijvoorbeeld pasta erg hoog wordt. Hierdoor zal de vulling niet zo snel uit je ravioli lekken.
Gluten zijn nodig om de pasta 'elastisch' te maken. Bloem van Durum tarwe bevat zulke sterke gluten en zijn bij uitstek geschikt om pasta van te maken. De (meeste) droge Italiaanse fabriekspasta wordt gemaakt van - speciaal voor dat doel gemalen - fijn griesmeel van Durum tarwe.
DeMolenwinkel.nl heeft zowel durum tarwebloem als durum tarwegriesmeel in het assortiment. Wilt u koekjes, cakes of brood bakken van dit heerlijke, ietwat zoetige graan, gebruik dan durum tarwebloem. Wilt u echt profiteren van de eigenschappen van durum tarwemeel, kies dan voor het grover gemalen durum tarwegriesmeel.
Voor patisserierecepten is patisseriebloem het best omdat die iets fijner is, maar als je dat niet hebt, is gewone bloem ook bruikbaar. Patentbloem is gemaakt van het binnenste van het meellichaam van tarwe, maar fijner gemalen en gezeefd dan tarwebloem, ook vervangbaar door gewone bloem.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem met een hoog eiwitgehalte. Speciaal geschikt voor het bakken van heel luchtig wit brood. Maar patentbloem is ook heel geschikt voor het bakken van koekjes, taarten, speculaasjes, oliebollen, pannenkoeken, eierkoeken enzovoorts.
Patentbloem is bloem die gemaakt is van patentmeel. Patentmeel is de naam voor de beste kwaliteit meel, gemalen uit het binnenste deel van de graankorrel. Eén van de betekenissen van patent is voortreffelijk.
Bak ze op een zo hoog mogelijke temperatuur. Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. 300°C of meer is ideaal. Het gebruik van een hete pizzasteen kan alvast helpen.
Welke stand moet de oven bij pizza? Het is dus een combinatie van hete lucht en onderwarmte. Een verse pizza bak je altijd op de laagste hoogte, dus onderin de oven. De temperatuur kan het beste op 180-200 graden C.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.