Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
De airfryer wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor de friteuse omdat snacks die hierin bereid worden ongeveer de helft minder vet bevatten dan die uit de oliefriteuse. Toch hangt het exacte vetgehalte af van factoren zoals de dikte van de frietjes en de versheid van de olie die gebruikt wordt.
Zo'n apparaat gebruikt namelijk heel wat minder vet om producten te bereiden – 70 procent minder zelfs. Bij friet komt dat neer op een vermindering van 45 calorieën per 100 gram, blijkt uit onderzoek in het European Journal of Lipid Science and Technology.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Waar normaal gesproken friet gebakken wordt in de kokendhete olie van de frituur, komt er bij de airfryer alleen hete lucht aan te pas. Zowel aan de onderkant als de bovenkant van het mandje wordt hete lucht rond geblazen. Zo bak je je friet (of andere snacks) met een stuk minder olie en dus minder vet.
De voordelen van een airfryer
Het belangrijkste voordeel is dat je geen frituurolie of frituurvet gebruikt voor het bereiden van snacks. Dat maakt frietjes en kroketten uit een airfryer minder vet en dus gezonder. Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenpoten of groenten en bak je zelfs muffins.
Koolhydraten: 20,5 gram in de zoete, 16,8 gram in de gewone aardappel. Eiwitten: je vindt 1,1 gram eiwitten in de zoete aardappel en 2 gram in de gewone aardappel.
Patat zowel uit de frituur als uit de oven bevat meer vet, kcal en suikers meer dan gewone aardappelen. Maar of ovenfriet echt gezonder is? Dat vinden wij van niet!Eet het daarom met mate en niet als vervanging van.
Met een airfryer bereid je de lekkerste snacks, en met veel minder vet.Daarom is een airfryer een gezonder alternatief voor een friteuse. Bovendien zijn airfryers heel veelzijdig; je kunt er veel meer mee bereiden dan alleen friet. Voor meer informatie over airfryers bekijk je onze adviespagina over airfryers.
Eigenlijk kun je alles wat je in de oven bakt ook in een airfyer klaarmaken. Je hebt dus geen speciale airfryer-patat nodig, een zak ovenfriet werkt net zo goed. Zelfs normale patat kan in de airfryer, alleen zou dit langer kunnen duren omdat de aardappel niet is voorgegaard.
Dat ovenfriet gezonder is dan traditioneel bereidde friet is een fabel. Het feit dat iets gefrituurd wordt wil niet zeggen dat het daarmee ongezond wordt.
Meer vitamines
Naast frietjes en snacks bereid je ook veel andere ingrediënten in een airfryer. Zo bereid je ook gezonde dingen zoals vis en groente. Deze onbewerkte producten zijn van zichzelf al gezond. Als je deze producten met hete lucht bereidt, blijven voedingsstoffen en vitamines nog beter behouden.
We hebben nagenoeg alle varianten airfryer-friet getest en geanalyseerd, en wij zien dat Leon&León friet voldoet aan de door ons en door de EU gestelde regels voor 30% reductie van calorieën, koolhydraten en vet.
Vetten. Uit de test met diepvriesfriet blijkt dat de hoeveelheid vet van de gefrituurde frieten 11 gram per 100 gram is, en bij de friet uit de airfryer gemiddeld 5 gram per 100 gram.
Een bamischijf moet ongeveer 10-15 minuten in de airfryer worden gebakken, afhankelijk van de grootte van de schijf en de instellingen van de airfryer. Het is aanbevolen om de bamischijf halverwege om te draaien om een gelijkmatige baktijd te garanderen.
Goedkoper dan koken op gas? Dan de prijs. Volgens Brits onderzoek is de airfryer na de magnetron de goedkoopste manier van koken. Met gemiddeld gebruik kan je maar liefst de helft van het geld besparen in vergelijking tot koken op gas, en nog meer als je elektrisch kookt.
Waarom is friet niet gezond? Als je gezond en gevarieerd eet, dan kan je best af en toe een portie friet eten. Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten.
Dit is waarom een airfryer onmisbaar is:
Gezond frituren: jouw voedsel wordt bereid door warme lucht, waardoor er geen extra vetten worden toegevoegd. Je hebt dus geen frituurvet of -olie nodig waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Snel klaar: al zin gekregen in een gezonde snack?
Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kunt u zonder olie in de Airfryer plaatsen. Mocht het nodig zijn om olie toe te voegen, gebruik dan zo min mogelijk olie en bestrijk de etenswaren voordat u ze in de Airfryer doet.
Doe de verse friet in het mandje en bak 10 minuten voor op 120 graden in de voorverwarmde airfryer. Zonder olie. Meng de halfgare friet met de olie in een kom. Doe de frietjes opnieuw in de airfryer en bak ze krokant op 180*C.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."