Verse groenten voor gezonde nieren Kook liever met verse groenten. Eet daarnaast ook fruit, aardappelen, rijst en pasta. Hier zit van nature weinig zout in. Waar je beter wat minder van kunt eten: bewerkte vleeswaren, kaas en brood.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Voor mensen met een nierziekte die een eiwitarm dieet volgen, kan pasta een nuttige aanvulling zijn . Kies voor eiwitarme pasta en let op natrium en fosfor in sauzen om binnen de dieetlimieten te blijven. Als u een nierziekte in een vroeg stadium hebt, kan een zorgverlener een eiwitarm dieet aanbevelen.
Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine.
Ook voor het reinigen van het lichaam is komkommer zeer gezond. Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren. Opvallend genoeg lijken onze nieren beter te reageren op plantaardige eiwitten.
Het opnemen van fruitsoorten zoals kiwi, citroen, ananas, cranberry en appel in uw dieet kan ook helpen om creatinineniveaus te verlagen. Het handhaven van gezonde creatinineniveaus verbetert niet alleen de algehele gezondheid, maar kan ook een positieve impact hebben op uw vermogen om betaalbare ziektekostenverzekeringen te verkrijgen.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
De meeste noten bevatten veel fosfor en worden niet aanbevolen voor mensen die een nierdieet volgen. Macadamianoten zijn echter een heerlijke optie voor mensen met nierproblemen. Ze bevatten veel minder fosfor dan populaire noten als pinda's en amandelen.
Fosfor en zuivelproducten
De meeste zuivelproducten bevatten veel fosfor. Mensen met een nierziekte moeten hun dagelijkse inname van melk, yoghurt en kaas beperken tot ½ kopje melk, of ½ kopje yoghurt of 1-ounce kaas .
Mensen in de vroege stadia van nierziekte hoeven hun consumptie van tomaten doorgaans niet te beperken. Als uw zorgverlener echter zegt dat uw kaliumgehalte hoog is, moeten tomaten mogelijk op uw lijst met verboden voedingsmiddelen staan . Dit omvat zowel rauwe tomaten als tomatenproducten, zoals saus en ketchup.
Aziatisch eten:
Gerechten zonder saus of met een lichte saus zijn geschikter, bijvoorbeeld gestoomde hele vis, gestoofd vlees, kip met knapperig vel, zoete sauzen zoals pruim, citroen, sinaasappel en zoetzure sauzen kunnen ook minder zout bevatten.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes.Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.
Kies wat vaker voor een gekookt ei of kipfilet als alternatief voor rauwe ham of rookvlees. Kies waar mogelijk voor de natriumarme of zoutloze variant van een product. Soepen staan bekend dat ze veel zout kunnen bevatten.
Tomaten zijn niet per se slecht voor de nieren, maar mensen met chronische nierziekte moeten hun consumptie van tomaten en andere kaliumrijke voedingsmiddelen in de gaten houden. Voor mensen met gezonde nieren vormen tomaten geen probleem en kunnen ze deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Veel vleeswaren bevatten veel natrium. Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet.
Water en kruidenthee
Genoeg drinken is natuurlijk belangrijk voor iedereen. Maar wanneer je gevoelig bent voor ongemak in het urinestelsel of nieren, dan is genoeg drinken misschien nog wel belangrijker. Om het water meer helende eigenschappen mee te geven kun je thee maken met vochtafdrijvende kruiden.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
Een 20-jarige patiënt met nierfalen die dialyseert, heeft een resterende levensverwachting die vergelijkbaar is met die van een gezonde 65-jarige (namelijk nog 20 jaar).
Als u nierziekte en diabetes hebt, is het belangrijk om op uw inname van suiker en bepaalde voedingsstoffen, zoals natrium en kalium, te letten. Beperk of vermijd items die grote hoeveelheden bevatten, zoals bewerkt vlees, vruchtensap en aardappelen .
Groenten: Het toevoegen van verschillende groenten zoals bittere kalebas, aubergine, wortel, bloemkool, rode paprika, komkommer en uien helpt bij het reguleren van creatinineniveaus. Specerijen: Kaneel, bekend om zijn niervriendelijke eigenschappen, kan aan het dieet worden toegevoegd om te helpen bij het reguleren van creatinineniveaus.
Bepaalde vruchten die kunnen helpen om creatinineniveaus te verlagen en tegelijkertijd het lichaam te voeden met vezels zijn: appels, bananen, meloenen, sinaasappels, avocado's. Kiwi's, appels, veenbessen en bosbessen kunnen ook in dit opzicht worden geconsumeerd omdat ze rijk zijn aan antioxidanten.