Passievrucht is een ontzettend gezond stukje fruit. Zo zitten passievruchten boordevol met belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren. De paarse vrucht is voornamelijk een bron van vitamine A, vitamine C, kalium, ijzer, koper, magnesium en fosfor. Goed voor je dagelijkse dosis vitaminen dus!
Voor passievruchten is geen aanbevolen maximum aantal per dag bekend. Maar 10 met dag is wel erg veel. Daardoor kan je meer binnen krijgen van de goede stoffen, die erin zitten. Deze zullen meestal je lichaam ook weer verlaten door ontlasting en urine.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Hoe eet je ze? Snijd de passievrucht doormidden en lepel het vruchtvlees met eetbare pitjes eruit. De pitjes zijn ook lekker in een salade of als garnering, bijvoorbeeld op ijs.
De passievrucht komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de vrucht vooral geïmporteerd vanuit Kenia, Brazilië, Venezuela, Zimbabwe en de Ivoorkust. De leerachtige schil van deze vrucht is hard en glad. De schil is niet eetbaar.
Er zitten veel vezels in een passievrucht. Vezels zijn zeer belangrijk voor een goede stoelgang en voor een goede spijsvertering. Het houdt je darmen gezond en het zorgt ervoor dat je darmen beter in staat zijn om voedingsstoffen op de juiste manier uit je voeding te halen.
Passievrucht heeft een antimicrobieel, antipyretisch en laxerend effect, ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en helpen het werk van het spijsverteringsstelsel te verbeteren, urinezuur en andere metabolische producten uit te scheiden.
Wanneer is passievrucht rijp? Wanneer de schil van de passievrucht donkerpaars en glad is, is deze rijp en heerlijk zoetzuur van smaak. Is de schil gerimpeld? Dan is de vrucht nog rijper en het geleiachtige vruchtvlees zoeter.
Wat is de houdbaarheid van de passievrucht:
De passievrucht is op een koele plaats buiten de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (15 gram) passievrucht. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'passievrucht'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bewaren. Passievruchten zijn op een koele plaats (12-15°C) buiten de koelkast 2-3 dagen houdbaar.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Passievrucht zit vol met vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren. Er is een zeer rijke bron aan vitamine A, C en het mineraal kalium. Naast kalium zit er een redelijke hoeveelheid ijzer, koper, magnesium en fosfor in de passievrucht.
edulis of passievrucht krijgt eetbare vruchten. Deze vruchten worden 5 cm lang en 4 cm breed. De kleur van het fruit is paars en het smaakt fris zoet. De passievrucht kan door midden gesneden worden en vervolgens met een lepel de inhoud consumeren.
Invriezen. Passievrucht kun je, gesneden in stukjes, ook goed in de vriezer bewaren. Dan kun je de vrucht vand e passiebloem ongeveer een jaar bewaren.
Onder andere de 10 bladeren verwijzen naar 10 apostelen, de 5 meeldraden naar de 5 wonden van Jezus, de 3 stampers naar de spijkers, de kroon leek op de doornenkroon, enzovoorts enzovoorts. Het geheel verbeeldde symbolisch de dood van Christus… vandaar Passiebloem en dus passiefruit.
Passiefruit is een zoete exotische vrucht met een heerlijke lichtzure smaak. De vrucht heeft een ronde vorm met een harde schil. De inhoud van de passievrucht bestaat uit geel vruchtvlees met zwarte eetbare pitjes.
100 gram passievruchten zijn goed voor 27% van je ADH vitamine C. Dit is een antioxidant dat jouw lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Daarnaast draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen, wat je huid helpt verstevigen.
Het zachtgele vruchtvlees zit boordevol met pitjes die je gewoon kunt eten. Die pitjes smaken friszuur. Als de donkerpaarse schil rimpelig wordt, is de vrucht lekker. Let er dus goed op bij het kopen van passievruchten, dat de schil in de winkel glad maar zeker niet rimpelig oogt.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.