Op Schiphol bleken vooral sigaren, sommige stropdassen en horloges voordeliger geprijsd te zijn in vergelijking met andere bezochte luchthavens. Kijkend naar de verschillen met de winkelstraat, zijn in de regel parfum en alcohol nog voordelig op de luchthavens aan te schaffen.
Eerder al toonde een website, die verschillende prijzen vergelijkt, aan dat sommige items, zoals bijvoorbeeld whisky en parfum van Diesel, goedkoper zijn in de supermarkt dan in de luchthaven. Parfums kosten zo goed als hetzelfde als in parfumwinkels zoals Ici Paris Xl.
Afhankelijk van het land kunnen de prijzen in de duty free shops 5% tot 25% goedkoper zijn dan in de rest van het land. Het zou naïef zijn om te denken dat de duty free shops je altijd helpen om te besparen op je aankopen. Prijzen schommelen en kunnen zelfs verdubbelen in verschillende duty free winkels!
Er zijn inderdaad artikelen die voordeliger op de luchthaven verkocht worden, beaamt de Consumentenbond. Maar het idee dat consumenten altijd goedkoper uit zijn op Schiphol, klopt niet volgens de organisatie.
Er wordt jaarlijks gekeken hoeveel vliegtuigmaatschappijen kwijt zijn aan luchthavengelden en belastingen op de vliegvelden in Europa. Sinds vorig jaar is Schiphol ruim dertien procent goedkoper geworden. De duurste luchthavens van Europa zijn London Heathrow, Frankfurt en London Gatwick.
Alcohol. Als je van plan bent de fles dicht te laten en mee naar huis te nemen ben je goedkoper uit dus dat is een aanrader, maar drinken op het vliegveld is duur. Voor een biertje of een glas wijn betaal je snel een stuk meer dan het waard is.
Dat heeft te maken met de belasting die duty free winkels zelf moeten afdragen. Denk aan de belasting die ze betalen over het inkomen van hun werknemers. De hoogte van deze belasting verschilt per land en wordt doorberekend in de prijzen van het assortiment.
Tax Free Shoppen op Schiphol bestaat voor de meeste bestemmingen niet meer. Waar het voorheen mogelijk was om zonder BTW en/of accijnzen artikelen te kopen, is het vandaag de dag enkel nog mogelijk bij een tweetal bestemmingen. Het taxfree shoppen bestaat niet meer.
Doordat de winkeliers EU passagiers tegemoet komen in de BTW, heb je als consumenten op Schiphol altijd hetzelfde voordeel, ongeacht je bestemming. Ook bieden de winkels op Schiphol special offers over het hele assortiment.
winkel tax-free! Woont u (tijdelijk) buiten de EU? Bewaar dan al uw aankoopbonnen en bespaar zo tot 25% op goederen gekocht in de EU. Dankzij een speciale EU-regeling kunt u als reiziger de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) terugvorderen van aankopen die u meeneemt naar uw thuisland.
U geeft een Tax Free formulier (via een Global Blue systeem) met de klantgegevens en het aankoopbedrag met de originele kassabon aan de Globe Shopper. Op het laatste punt in de EU laat de klant de goederen, Tax Free formulieren, originele kassabonnen en het paspoort aan de Douane en ontvangt een export stempel.
JA. Taxfree winkelen, zoals op luchthavens, geldt alleen voor personen die niet in de EU wonen en die naar een bestemming buiten de EU reizen. EU-burgers moeten btw betalen, ook al kopen zij iets in een ander EU-land. In sommige gevallen hoeft u geen btw te betalen als u een auto in een ander EU-land koopt.
Tax free sigaretten kopen op schiphol
Geen probleem. Tijdens de vlucht mag men geen gebruik maken van een e-sigaret maar in de taxfree winkels zijn wel verschillende e-sigaretten verkrijgbaar.
1. Kom op tijd naar Schiphol. We verwelkomen je graag vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt in de vertrekhal. Zo help je om de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Hoewel roken in de terminal dus niet meer kan, kun je nog wel sigaretten kopen op de luchthaven. Heb je sigaretten, sigaren of andere tabak gekocht in het buitenland en wil je dat meenemen naar Nederland? Op de site van de douane lees je hoeveel sigaretten of tabak je belastingvrij mag meenemen.
Roken op Schiphol
Even een sigaretje of een sigaar opsteken voor of na je vlucht? Dat is sinds 1 april 2020 niet meer mogelijk in de terminal op Schiphol. Dit is het gevolg van een besluit van de Hoge Raad, die heeft bepaald dat rookruimtes in Nederlandse horeca dicht moeten.
De shops na security zijn van anderhalf tot een uur voor vertrek van de eerste vlucht geopend. Een half uur voor vertrek van de laatste vlucht van de dag sluiten ze pas weer.
Je mag 110 liter bier en 90 liter wijn meenemen naar Nederland. Daarvan mag maximaal 60 liter mousserende wijn zijn. Je kan dus gelijk een jaarvoorraad aan drank inslaan. Qua gedistilleerde drank is er een limiet van tien liter, zoals jenever of cognac.
De gemiddelde kosten van een pakje lokale sigaretten is 1.20 EUR (21 TRY). Voor meer bekende merken zoals: Camel, L&M, Davidoff moet je betalen over 1.50 EUR (26 TRY).
Alcoholische drank is sowieso niet meer goedkoper sinds het in de EU werd verboden om te stunten met drankprijzen. Voor alle reizigers geldt daarom hetzelfde belastingtarief. Dit is dan weer niet het geval voor tabak. Sigaretten, shag en sigaren worden nog 'ouderwets' met twee verschillende prijzen verkocht.
Schiphol never sleeps
Winkels en horeca hebben ruime openingstijden op Schiphol. De winkels na security zijn van anderhalf tot een uur voor de eerste vlucht geopend. Een half uur voor de laatste vlucht sluiten ze pas weer. Bovendien is in elk gebied minstens één horecapunt in de nacht open, en meer als het drukker is.