Bij gebruik van de juiste verbrandingstech- niek kan (oud) papier, in vergelijking met olie, aardgas en steenkool een interessante en relatief milieuvriendelijke brandstof voor de energiepro- duktie zijn.
Hout geldt als hernieuwbare brandstof. In tegenstelling tot aardolie of steenkool raakt het nooit op, als je tenminste voor elk boom die je opstookt een nieuwe laat groeien. Tijdens de groei neemt de boom CO2 op, als hij verbrandt stoot hij dat weer uit.
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
De papierindustrie is de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren.
Voor niet geïntegreerde productie (virgin vezels): 8,7 GJ per ton geproduceerd papier. Voor geïntegreerde productie (gerecyclede vezels): 8,8 GJ per ton geproduceerd papier.
Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
Wc-papier is van oud papier
Wc-papier is na gebruik vies en kan dus niet gerecycled worden. Daarom is het belangrijk dat het van kringloopvezels gemaakt wordt die niet sterk genoeg zijn om daarna nog eens gerecycled te worden.
Volgens de brancheorganisatie CEPI bedraagt de gemiddelde CO2-uitstoot van papierproductie binnen Europa ongeveer 400 gram per kilo papier (2018).
Wc-papier wordt gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water en vervolgens gezeefd en geperst.
Maar de website papierenkarton.nl schat dat één boom ongeveer 60.000 A4'tjes kan leveren. (Met de terechte toevoeging: 'Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels. ') Voor 400 miljoen printjes zijn dus bijna 6.700 bomen nodig.
Om maar gelijk even met de deur in huis te vallen: drukken op gerecycled papier is duurzamer dan het gebruiken van nieuw papier. Voor het maken van zowel gerecycled als nieuw papier is water en energie nodig, maar het productieproces van gerecycled papier is minder milieubelastend dan dat van nieuw papier.
Minder papiergebruik zorgt ook voor minder papierafval. Papierbesparing levert ook een flinke bijdrage aan vermindering van energieverbruik bij de productie van papier en toners. Denk aan dubbelzijdig, gebruikt papier als kladpapier, informatiestukken rouleren, e-mail, mededelingenbord of verkleind kopiëren.
Duurzaam papier is papier dat voor het overgrote deel bestaat uit gerecycled oudpapier en karton. Voor de rest wordt het aangevuld met hout uit verantwoord (d.w.z. duurzaam) beheerde bossen. Voor duurzaam papier is dus minder hout nodig dan voor 'gewoon' papier, dat volledig van houtvezels wordt gemaakt.
Gratis brandhout
Levend hout brandt namelijk niet. Dood hout betekend eigenlijk gewoon dat al het leven in het hout is afgestorven. Dood hout is droog en brand dus erg goed. Droog hout krimpt, gaat scheuren en de schors laat gemakkelijk los.
Per kWh opgewekte nuttige energie (warmte) is hout ongeveer de helft goedkoper dan aardgas, hout als brandstof is dus aantrekkelijk voor uw portemonnee. Daarnaast is hout stoken ook nog beter voor het milieu dan het verbranden van fossiele brandstoffen.
Bij het verbranden van hout komt er pakweg anderhalf keer zoveel CO2 in de lucht als bij het verbranden van steenkool en tot drie keer zoveel als bij het verbranden van aardgas. Toch geldt energie uit hout en andere vormen van biomassa als 'CO2-neutraal'.
Het wc-papier of toiletpapier is een uitvinding van de Amerikaan Joseph Gayetty. Hij produceerde het papier vanaf 1857 onder de naam 'Gayetty's Medicated Paper'. De eerste verpakkingen werden verkocht in een pak van 500 losse vellen. Daarvoor moest ongeveer 50 dollarcent betaald worden.
Mechanische ontsluiting: houthoudend papier
Bij mechanische ontsluiting, wordt het hout fijngemalen. Als je hier water aan toevoegt, ontstaat er papierpulp. Deze pulp bevat meer lignine en kortere vezels dan chemisch verkregen pulp. Dit maakt het papier minder sterk dan houtvrij papier.
Volgens Wikipedia heeft in 1919 ene William Corbin, in de Verenigde Staten uiteraard, de eerste papieren handdoek bedacht. Maar het lijkt me sterk dat het spul voor de jaren zeventig veel werd gebruikt.
De printer zelf draagt ook bij aan klimaatverandering. Er zit elektronica in waarvoor metalen en andere grondstoffen zijn gebruikt die soms giftig en schaars zijn. Vaak worden ze ver weg gemaakt en leggen ze dus een lange reis af voordat ze bij jou een printje kunnen afdrukken.
Karton is een enorm milieuvriendelijke verpakking. In Nederland bestaat papier en (golf)karton namelijk voor meer dan 90% uit gerecycled papier. Daardoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig wat de duurzaamheid bevordert. En karton wordt na gebruik zelf ook weer gerecycled.
De uitstoot van papier
De cijfers liegen er niet om, ontdekte ik: de papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot, namelijk zo'n 7 procent van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot. Dat is bijna drie keer meer dan die van luchtvaart (2,5 procent).
Het wc papier van The Good Roll is 100% boom vriendelijk & duurzaam (EU Ecolabel). Het toiletpapier van The Good Roll bevat ook nog eens geen chloor-, kleur- en geurstoffen. Naast dat ons toiletpapier zo duurzaam is, is het ook nog eens een hartstikke goede aanbieding.
Wanneer je in de winkel staat, herken je het aan de labels op de verpakking. De belangrijkste labels zijn Nordic Swan, Der Blaue Engel, het Europees Ecolabel en FSC recycled. Op de afbeelding kan je vinden aan welke voorwaarden het papier dat deze labels draagt, moet voldoen.
In Nederland, verbruiken we elk jaar 80 kg aan papier per persoon. Kranten, tijdschriften, wc-papier, en kopieer- en printpapier vertegenwoordigen 60% van ons papiergebruik. De andere 40% beslaat verpakkingen gemaakt van papier en karton [2].