Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Nieuw papier wordt gemaakt van cellulose (pulp), een belangrijk bestanddeel van hout. Zowel gerecycled papier als nieuw papier heeft water en energie nodig voor de productie. Dat zorgt voor milieubelasting. Het kost evenveel energie om papier te maken van oudpapier als van hout.
De uitstoot van papier
De cijfers liegen er niet om, ontdekte ik: de papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot, namelijk zo'n 7 procent van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot. Dat is bijna drie keer meer dan die van luchtvaart (2,5 procent).
Duurzaam papier is papier dat voor het overgrote deel bestaat uit gerecycled oudpapier en karton.Voor de rest wordt het aangevuld met hout uit verantwoord (d.w.z. duurzaam) beheerde bossen. Voor duurzaam papier is dus minder hout nodig dan voor 'gewoon' papier, dat volledig van houtvezels wordt gemaakt.
Nieuwe papiervezels zijn afkomstig uit natuurlijke materialen zoals bomen; er worden dus minder bomen gekapt. Papier kan maar liefst 4 tot 7 keer worden gerecycled. Een ander voordeel is dat papierfabrieken, die gerecycled papier maken, minder energie, minder water en chemicaliën gebruiken om dit soort papier te maken.
Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
De papierindustrie is de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren.
De duurzaamste materialen: Tencel en gerecyclede stoffen (katoen, wol en polyester) Ook hennep, linnen en gerecycled polyester mogen er qua milieu-impact zeker zijn.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt. Het kost meer energie om aluminium, staal en glas te recyclen dan papier of plastic.
Wordt een digitale krant dagelijks meer dan 30 minuten gelezen, dan is de footprint ervan hoger dan die van een gedrukte papieren krant. Bovendien zijn voor de productie van het digitale apparaat chemicaliën en schaarse metalen nodig. Die metalen worden vaak gewonnen in landen waar de milieubescherming gebrekkig is.
1. Elektriciteitsproductie stoot meeste CO2 uit. De energieproductie is de grootste uitstoter van CO2 ter wereld. Hoeveel CO2 stoot de elektriciteitsproductie uit: 32,10 miljard ton CO2 per jaar.
Door verantwoordelijk om te gaan met de productie van papier kan de ecologische voetafdruk worden verkleind. Bovendien is papier grotendeels biologisch afbreekbaar en recyclebaar, in tegenstelling tot elektronische apparaten, waardoor de impact op het milieu verder wordt verminderd.
Het papier is volledig biologisch afbreekbaar.
Papier zit niet boordevol gezonde vezels. Het hoofdbestanddeel van papier is cellulose, een ingewikkelde molecule opgebouwd uit glucose die we niet kunnen verteren. Bovendien wordt papier behandeld met scheikundige stoffen, en soms bedrukt met inkt. Zulke stoffen zijn niet bedoeld voor consumptie.
De productie van karton en papier veroorzaakt lucht- en watervervuiling. Voor de productie zijn relatief veel grondstoffen (hout), water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, en dat is schaars.
Papier en karton zijn natuurproducten gemaakt van een hernieuwbare bron en keer op keer recyclebaar.
Het huidige voedselsysteem is niet duurzaam. Vooral vlees maar ook zuivel en kaas vormen de grootste milieubelasting, zo blijkt uit een studie van het RIVM. Bovendien wordt 20 % van de producten verspild.
Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van olie en is daarom niet opnieuw te hergebruiken. Ook zijn ze niet biologisch afbreekbaar en dragen daarom echt bij aan de vervuiling van onze aarde.
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen. Nieuws en cijfers staan in het dossier duurzaamheid.
Denk aan meubels van hout of rotan, lampen en accessoires van gerecycled glas of bamboe, bekleding van natuurlijke stoffen als katoen of wol en maatwerk gordijnen van linnen. Dit zijn bovendien allemaal sterke, robuuste materialen die zeer lang mee gaan en goed tegen een stootje kunnen.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
Eerlijke materialen
Een eerlijk interieur bestaat uit natuurlijke of gerecyclede materialen en stoffen zoals bijvoorbeeld hout, vilt, riet, bamboe, katoen, rotan, wol, jute, hennep of gerecycled plastic of glas.
Papier en karton zijn beide biobased en biodegradable en composteerbaar conform EN 13432. Dit hangt echter wel af van de gebruikte coating (indien er een coating wordt gebruikt). Een drinkbeker met een biobased coating zoals PLA is composteerbaar conform EN 13432.
Door papierloos te werken maakt u ruimte vrij en bespaart u geld, omdat u niet meer hoeft te investeren in opslagfaciliteiten op kantoor. Maar u bespaart ook op andere dingen. Denk maar eens aan de jaarlijkse kosten van inkt, toners en postzegels.
De productie van al dat toiletpapier heeft een flinke impact op natuur en klimaat. Zo is er voor één rol al 140 liter water, 1,3 kWh (gelijk aan ongeveer anderhalf uur stofzuigen) en 0,7 kg hout nodig. Helaas wordt slechts de helft van het Nederlandse toiletpapier gemaakt van gerecycled materiaal.