Pandan is niet alleen lekker, maar schijnt ook goed te zijn voor je gezondheid. Zo zou het goed zijn voor je spijsvertering en constipatie te voorkomen. Ook vermindert het een hoge bloeddruk. Daarnaast zou het ontstekingsremmende eigenschappen bevatten, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen.
Dit resulteert in de bekende pandanrijst. Je kunt de bladeren in zijn geheel meekoken en voor het opdienen worden verwijderd. Je kunt ze ook fijnhakken, mengen met water en gebruiken als pasta. Ook wordt pandan gebruikt om smaak te geven aan kerries, desserts en gebak.
Verse pandan gebruiken
Om bijvoorbeeld rijst, soepen en sauzen smaak te geven maak je van het blad een knoop. Hierdoor kneust het blad en komen de smaken beter vrij. Laat het vervolgens trekken in je gerecht. Ook kun je het gebruiken om kip, vis, rijst, ei of wat je maar lekker vindt in te garen.
Pandan geeft een nootachtige en subtiel zoete smaak af. Het wordt ook wel 'Aziatisch vanille' genoemd door die zoete smaak en fijne geur. Het geeft tevens ook een heldergroene kleur af, die je mooi terug ziet komen in o.a. de spekkoek.
Pandan is niet alleen lekker, maar schijnt ook goed te zijn voor je gezondheid. Zo zou het goed zijn voor je spijsvertering en constipatie te voorkomen. Ook vermindert het een hoge bloeddruk. Daarnaast zou het ontstekingsremmende eigenschappen bevatten, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen.
Vers pandanblad en pandanextract kun je goed invriezen (zie ook foto's na de klik). Men noemt pandan ook wel de Vanille van het Oosten: in Azië wordt pandan (extract/sap) gebruikt voor het op smaak brengen en kleuren van de prachtigste desserts en gebak.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Pandan cake is een zachte luchtige cake die zijn oorsprong vindt in Indonesië. Kenmerkend is de felgroene kleur van de binnenkant van de cake.
Pandanrijst is eigenlijk geen echte rijstsoort. Pandan is namelijk een plant waarvan de bladeren een bepaalde stof bevatten: 2-acetyl-1-pyrroline. Dat is exact hetzelfde goedje dat jasmijnrijst een heerlijke geur geeft, waardoor pandanbladeren wel eens gebruikt worden om die lekkere aroma's te versterken.
Pandan extract kun je kopen in de winkel, maar ik ben er nog geen een tegengekomen zonder synthetische toevoegingen, zoals kleurstoffen. Daarom maak ik het gewoon zelf van verse of diepvries pandanbladeren. Je vindt ze bij de toko, online shops (zelfs verse pandanplanten!)
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Maar ook pandanrijst is een mooie plakkerige rijst en die blijft toch iets minder. Perfect als sticky rice voor bij je Thaise curry of wokschotel!
Waar jasmijnrijst dus vanwege de werkzame stof 2-acetyl-1pyrroline heerlijk geurt, is pandanrijst geen officiële rijstsoort. Pandanrijst is vaak een mix van gewone rijst met 'mindere' kwaliteit jasmijnrijst, óf gewone rijst die gearomatiseerd is met de geur/ het extract van het pandanblad.
Jasmijnrijst is een rijstsoort die oorspronkelijk uit Thailand komt. Deze rijstsoort heeft een nootachtige geur en wordt in Nederland ook vaak pandanrijst genoemd. Wij van Asian Food Lovers verkopen jasmijnrijst van Aziatische merken die alleen maar de hoogste kwaliteit aanbieden.
Zilvervliesrijst heeft een nootachtige smaak en een stevigere beet dan witte rijst. Lekker met bijvoorbeeld nasi. Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie. Ook kan je de cake invriezen op dezelfde wijze als een taart. Dan blijft het 3 maanden goed.
Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. Luchtdicht verpakt is de cake een kleine week te bewaren. Natuurlijk is ie versgebakken wel het allerlekkerst!
Deze gifgroene kleur wordt verkregen door pandan-extract. Pandan-extract wordt van de bladeren van de zogenaamde 'Schroefpalm' gemaakt. De lange, smalle bladeren van deze palm hebben een heerlijke vanille-achtige geur, de bladeren zijn hierdoor erg geliefd en veel gebruikt in Indonesië en de omringende landen.
zilvervliesrijst de meeste calorieën bevat, maar wel de meest gezond keuze is? Door het vliesje bevat deze rijst veel vezels en deze zijn goed voor onze gezondheid. Bovendien geven ze langer een vol gevoel. Kies dus eens bewust voor zilvervliesrijst.