Het palliatief verlof is een thematisch verlof. Het is een specifieke vorm van loopbaanonderbreking die u de mogelijkheid biedt uw arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen. Tijdens die onderbreking kunt u maandelijks uitkeringen verkrijgen die door de RVA worden betaald.
Als u palliatieve zorg wilt verstrekken aan ongeneeslijke zieke, terminale patiënt, kunt u 'palliatief verlof' nemen. Dat verlof is, naast verlof voor medische bijstand, ouderschapsverlof en verlof voor mantelzorg, een van de 'thematische' verloven.
Als de patiënt tijdens het verlof overlijdt, kunt u ervoor kiezen in loopbaanonderbreking te blijven of het werk te hervatten. U bent beschermd tegen ontslag tijdens de verlofperiode en gedurende de 3 maanden daarna. U ontvangt onderbrekingsuitkeringen van de RVA.
Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris. Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.
Wettelijk verlof
ouderschapsverlof; adoptieverlof of pleegzorgverlof; zorgverlof (kortdurend en langdurend); calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris. Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.
De thematische loopbaanonderbrekingen tellen volledig mee voor uw pensioenberekening: palliatief verlof; verlof voor medische zorg (hulp aan of verzorging van een gezins- of een zwaar ziek familielid tot de 2e graad); ouderschapsverlof.
Palliatieve zorg is zorg die gegeven wordt aan cliënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is. Dan kun je denken aan kanker, wanneer die uitbehandeld is. Maar ook dementie, COPD of hartfalen zijn ziekten waar mensen niet van kunnen genezen.
Ondersteuning in huis
Ondersteuning thuis, zoals hulp bij het schoonmaken en aanpassingen in de woning vallen niet onder palliatieve of terminale zorg. U kunt deze hulp aanvragen bij uw gemeente.
Palliatieve zorg wordt vergoed uit de zorgverzekering, de Wet langdurige zorg (Wlz) en/of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit hangt af van of je een indicatie voor de Wet langdurige zorg hebt, of niet. Voor sommige zorg betaal je het eigen risico en/of een eigen bijdrage.
Het palliatief statuut is een door het ziekenfonds erkend statuut. Het palliatief statuut geeft de patiënt en zijn mantelzorger recht op gratis hulp.
Het forfait palliatieve zorg is een tegemoetkoming in de kosten voor medicatie, verzorgings- en hulpmiddelen die vereist zijn voor de thuisverzorging van palliatieve patiënten. Vanaf 1 juni 2022 bedraagt het forfait 712,62 euro. Het wordt voor één maand toegekend.
U doet dat als volgt: - U vult het formulier 'Medische kennisgeving' in. - U stuurt het formulier naar de adviserend arts van het ziekenfonds van de patiënt. Als de patiënt aan de voorwaarden voldoet, dan wordt het palliatief forfait uitbetaald aan de patiënt.
Palliatieve zorg begint meestal met een gesprek met je arts. Dit is vaak de arts met wie je het meeste contact hebt. Dat kan de huisarts zijn maar ook een specialist in het ziekenhuis. Hij of zij bespreekt jouw situatie met je en als je dat wilt ook met jouw naasten.
De palliatieve fase begint op het moment dat duidelijk wordt dat je niet meer beter kunt worden. De palliatieve fase kan kort of lang duren: van dagen tot enkele maanden of jaren.
Hoe lang palliatieve zorg duurt, verschilt per persoon. Soms dagen, soms weken, maar een jaar of langer kan ook. Door op tijd met je (huis)arts en naasten te praten over je levenseinde, kun je ervoor zorgen dat je ook in het laatste deel van je leven de zorg krijgt die bij je past.
Ja, indien jouw loopbaan dat toelaat: op 60 jarige leeftijd na 44 jaar loopbaan. op 61-jarige leeftijd na 43 jaar loopbaan. op 62-jarige leeftijd na 43 jaar loopbaan.
Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd? Dit controleert u via het pensioenregister. In het pensioenregister vindt u hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij uw werkgever(s). Ook als u bij meer werkgevers hebt gewerkt.
Een werknemer met een deeltijdse arbeidsovereenkomst, die geen uitkering ontvangt voor de dagen waarop hij niet werkt, bouwt voor die niet-gewerkte dagen geen pensioen op. Wie dus lange tijd deeltijds werkt zonder uitkering, zal later van minder pensioen kunnen genieten.
Werkgever mag zorgverlof in principe niet weigeren
Uw werkgever mag kortdurend en langdurend zorgverlof alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Om die reden mag uw werkgever uw kortdurend verlof nog tegenhouden nadat u het bij hem heeft gemeld.
Verlof bij overlijden
De regels voor verlof bij overlijden zijn: echtgenoot/partner, bloed- of aanverwanten in de 1e graad: vier dagen (vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis/crematie) bloed- of aanverwanten in de 2e graad: twee dagen (de dag van overlijden en de dag van begrafenis/crematie)
Dit verlof is in principe onbetaald en wordt voor de sociale zekerheid gelijkgesteld met arbeidsactiviteit. Let wel: gebeurtenissen die wel voorzien zijn of ingepland kunnen worden, zoals een geplande ziekenhuisopname, zijn geen dwingende reden en vallen dus niet onder het familiaal verlof.