Het palingbestand is sinds de jaren '60 van de vorige eeuw met meer dan 90% achteruitgegaan en de intrek van glasaal (babypaling) is nog maar een fractie van wat het was. De soort staat als 'ernstig bedreigd' op de Rode Lijst van de IUCN.
Anguillavus . Anguillavus (Latijn voor "voorouder van de paling") is een uitgestorven geslacht van basale zeepaling dat leefde tijdens het Laat-Krijt (boven-Cenomaniaan) van Libanon, waar het bekend is van de Sannine-formatie. Het is het enige bekende lid van de familie Anguillavidae.
De 'panda van de zee', de paling wordt al jaren bedreigd in zijn voortbestaan. Bovendien kan de vette vis vol zitten met giftige stoffen als dioxines en pcb's. Onze rivieren zitten vol met dioxines en pcb's. Inmiddels zijn deze stoffen verboden.
Zo lang de paling de status van 'critically endangered' heeft op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN adviseren wij om GEEN paling te eten. De verkoop van paling is legaal in Nederland, maar wij raden de consumptie dus sterk af. De meeste supermarkten verkopen daarom ook geen paling meer.
De NVWA treedt streng op tegen vissers die paling vangen en verhandelen tussen 1 september en 1 december. We delen hoge boetes uit bij overtredingen. In de maanden september, oktober en november geldt voor beroepsvissers een vangstverbod op palingsoorten in Nederlandse zeewateren, kustwateren en binnenwateren.
Palingvisser krijgt taakstraf van 60 uur in plaats van 60.000 euro boete.
In verband met dioxine en andere gifstoffen in paling (en wolhandkrab) is het vanaf 1 april 2011 voor iedereen (dus ook voor beroepsvissers) wettelijk verboden om in een aantal zoute wateren te vissen met vistuigen die in hoofdzaak gebruikt worden of bestemd zijn om op aal of wolhandkrab te vissen.
Palingbloed is giftig voor mensen en andere zoogdieren , maar zowel het koken als het verteringsproces vernietigen de giftige eiwitten.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Het gaat de laatste jaren weliswaar iets beter met de paling, maar de vis hoort nog steeds tot de bedreigde diersoorten. Hun aantal is in Nederland met 90% afgenomen. De viswijzer adviseert om geen paling te eten.
Beperk cholesterolrijke voeding
Verder heeft het cholesterol in voedingsmiddelen, zoals in eieren, orgaanvlees, paling en garnalen, slechts een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Je mag deze voedingsmiddelen eten, maar met mate.
Bovendien is paling als eetbare vis een goede bron van omega-3 vetzuren (FA's), die gunstig zijn voor het menselijk lichaam (Oku et al., 2009). Een meerderheid van de onderzoeken is onderzocht waaruit blijkt dat de inname van EPA en DHA de gezondheid kan bevorderen en in bepaalde gevallen kan bijdragen aan het voorkomen van ziekten (Ghasemifard et al., 2014).
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Zelf staat de paling op het menu van ondermeer de aalscholver. De grootste vijand van de paling is echter de mens.
Na vele jaren ( 15-30 jaar voor kortvinnigen, 25 jaar voor langvinnigen en soms tot 80 jaar ) migreren ze naar de Stille Oceaan om te broeden en te sterven. Palingen zijn geheimzinnig, voornamelijk nachtelijk en geven de voorkeur aan habitats met veel dekking.
Het vissen en consumeren van paling is echter niet meer wenselijk. Het palingbestand is sinds de jaren '60 van de vorige eeuw met meer dan 90% achteruitgegaan en de intrek van glasaal (babypaling) is nog maar een fractie van wat het was.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Het cholesterolgehalte in elke 100 gram voedsel is 100~200 mg. Voedsel staat bekend als voedsel met een matig cholesterolgehalte , zoals graskarper, kroeskarper, zilverkarper, paling, rivierpaling, schildpad, krabvlees, varkenskotelet, kip enzovoort. Het cholesterolgehalte in voedsel van elke 100 gram is 200~ voedsel van 300 milligram wordt hoog genoemd.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis of schaaldieren uit Nederlandse wateren af. Denk hierbij aan paling, baars en forel of rivierkreeft en wolhandkrab. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad.
Over het algemeen is het regelmatig eten van paling gunstig voor de algehele gezondheid . Het is echter belangrijk om het belang van andere voedingsmiddelen niet te negeren.
Gerookte paling is een rijk bron van omega-3 vetzuren, eiwitten, vitamine D en selenium. Deze voedingsstoffen zijn goed voor de gezondheid en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op hartziekten, ontstekingen, depressie en andere aandoeningen.
Maar overbevissing en veranderende habitats hebben geleid tot een enorme afname van de palingpopulaties. Sinds 1980 is de wereldwijde vangst van paling met meer dan 75% afgenomen, wat een enorm effect had op de prijs. Na de kosten van de paling zelf, is het voeren ervan het duurste onderdeel.
Volwassen palingen worden zo'n 60-80 centimeter lang en wegen ongeveer 1 à 2 kg. Ze worden zo'n 15-20 jaar oud, maar er zijn gevallen bekend van palingen die wel 85 jaar oud werden. De oudste paling die we kennen, zou zelfs 155 jaar zijn geworden.
Maar palingen zijn uitzonderlijke dieren en laten zich niet makkelijk kweken. De piepjonge babypalingen (larven) kunnen namelijk niet tegen gevangenschap en sterven. Het is nog geen enkele kweker gelukt om een paling op te laten groeien van eitje tot volwassen paling.
Zijn ze veilig om te eten? Amerikaanse palingen zijn veilig om te eten en zoetwaterpalingen zijn een belangrijke eetvis in Europa. Ze worden vaak gefrituurd, gerookt of gepekeld gegeten.