Padel speel je altijd met zijn vieren. Dat levert vaak genoeg nog verrassende nieuwe vriendschappen op. De spelregels van padel lijken veel op die van tennis, zo moet de bal ook over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen.
Kan je padel met 2 personen spelen? Officieel wordt er tijdens de World Padel Tour alleen dubbelspel gespeeld. Er bestaat daarom geen enkelspel competitie. Wel kan je padel met 2 personen spelen om je techniek te verbeteren.
Padel enkelspel / 1 tegen 1 / 1vs 1 /
Ja het kan en het is leuk en leerzaam tegelijk want speltechnisch leer je er ook veel van! Het gaat als volgt: Je speelt diagonaal van elkaar en je trekt als het ware een lijn door de helft van het veld.
Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door wanden. In bijna alle gevallen zijn de wanden een combinatie van glas en een hekwerk. Padel speel je met een padel racket en een padelbal.
Padel speel je officieel gezien alleen met vier personen, twee teams van ieder twee spelers (dubbelspel). Zo is er ook geen professionele single (enkelspel) competitie. Zowel de vrouwen als de heren van de World Padel Tour spelen standaard alleen maar in het dubbel-format.
Padel is een mix tussen squash en tennis en wordt gespeeld op een padelbaan. Een baan met glazen wanden en een metalen omheining. Padel is een sociale sport en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.
Padel groeit hard in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk padel is en raken eraan verslaafd. Ons land telt op dit moment al meer dan 75.000 padelspelers (waarvan 25.000 bij verenigingen) en ruim 500 padelbanen op 215 locaties.
Padel is technisch minder moeilijk, omdat je bijvoorbeeld al geen complexe bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijkere onderhandse service. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak met hier en daar rotatie zoals: slice en topspin. Ook hebben de spelers het erover dat padel gezelliger is dan tennis.
De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor 2 punten, eerst vanaf links en daarna vanaf rechts; na elke 6 punten in de tiebreak wisselen de spelers van helft.
De spelregels van padel komen grotendeels overeen met die van tennis. Je speelt de bal over het net, in het vak van de tegenstanders. Het grote verschil is echter dat je de bal tegen de glazen muur of wand mag kaatsen voordat je de bal naar de overkant speelt. Ook speel je padel altijd in dubbels.
Een padelwedstrijd duurt meestal iets korter dan een tenniswedstrijd (gemiddeld een uur) Dit door de kleinere afstanden op het veld. Er wordt net als bij tennis gespeeld om twee gewonnen sets. Je speelt altijd in dubbels.
Wat kost een gemiddelde prijs padel racket? Reken op 150 euro tot 300 euro voor een kwaliteit padel racket in de middenklasse. Zowel prijs als kwaliteit variëren in deze categorie, sommige padel rackets hebben een aanzienlijk betere prijs-kwaliteitverhouding dan andere.
Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan.
De spelregels van Padel zijn hetzelfde als die van tennis. Door 4 opeenvolgende punten te winnen, win je een game, met 6 games win je een set. Het team dat als eerst 2 sets gewonnen heeft, wint de wedstrijd. Dit noem je ook wel “best of three”.
1. Wie mag beginnen? Veel recreatieve spelers spelen een eerste rally om te bepalen wie een wedstrijd mag beginnen. Wil je beginnen zoals de pro's ( en de officiële regels), dan doe je een toss.
Padel speel je buiten meestal 2 tegen 2 op een baan van 10 x 20 meter. Om te singelen heb je een andere baan nodig van 6 x 20 meter, deze zijn schaars in Nederland. De padelbaan ziet eruit als een gewone tennisbaan, verdeelt door een net in 2 helften met elk 3 vlakken zoals op een gewone tennisbaan.
Als je tennist kun je gewoon je gravelschoenen aan doen, anderen kunnen ook prima vooruit met een hardloopschoen. Het dragen van binnenschoenen op een padelbaan wordt afgeraden, aangezien je daar niet genoeg grip mee hebt. Tot slot heb je nog een aantal eigenschappen nodig om padel goed te kunnen spelen.
Vooral op lager niveau wordt vaak gekozen voor een Spaanse toss. De bal wordt dan in het spel gebracht, waarbij iedere speler de bal eerst één keer moet raken voordat het punt 'open' is. Nadat alle vier de spelers de bal hebben geraakt, begint de rally. Wie het punt wint, mag kiezen welk team begint met serveren.
De service moet onderhands met als eerste een stuit. De bal mag één keer in het servicevak of daarna speelveld stuiteren, daarna mag de wand of het hek werk raken voordat hij terug wordt gespeeld. Je mag de bal via je eigen wand retourneren. Rechtstreeks tegen de glazenwand of hekwerk aan de overzijde is fout.
Goed voor je lichaam
Met padel verbrand je veel calorieën. Iemand die 70 kilo weegt, verbrandt met een uur intensief padellen ongeveer 590 calorieën. Met tennis zijn er dat 100 minder, met squash verbrand je er wel meer: zo'n 850.
Padel geschikt is voor jong en oud. Bij tennisverenigingen die padelbanen aangelegd hebben, zie je dat er een aanwas komt van jonge senioren (18-30). Maar ook veel ouderen spelen padel: je speelt altijd een dubbel, je hoeft minder te lopen (kleiner veld) en hebt minder techniek nodig dan bij tennis.
met 10 miljoen spelers. Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 20 miljoen spelers. Ook in Nederland is padel inmiddels de snelst groeiende racketsport. De eerste baan werd aangelegd bij het Philipsstadion op verzoek van de Zuid Amerikaanse spelers van PSV.
De KNLTB hanteert een richtlijn van 50-70 spelers per baan, ongeacht de baansoort.
De techniek is relatief eenvoudig aan te leren
Dat wil zeggen: je kunt al vrij snel een leuk potje spelen zonder dat je je techniek hebt verfijnd. Je hebt minder verschillende grepen nodig dan bij tennis en ook het gebruik van topspin en backspin is minder nodig. Al met al is padel dus een zeer toegankelijke sport.
Padel is de snelst groeiende sport ter wereld en dit is vooral in Europa goed terug te zien. In Spanje heeft de sport zelfs tennis van de troon gestoten en is nu op voetbal na de populairste sport.