Paardrijden is in principe niet schadelijk voor de rug Paardrijden kan je zelfvertrouwen en concentratiecapaciteiten verhogen en versterken. Behalve voor personen die al aan een rugletsel lijden, is paardrijden gunstig voor de rug. Deze sport kan zelfs rugpijn verhelpen als deze door spierverslapping wordt veroorzaakt.
Paardrijden is goed voor je fysieke gezondheid. Het is een sport waar je al je spieren traint en waarbij je je motoriek en je balans verbetert. Zo verbrand je ongeveer tussen de 250 en 400 calorieën per uur! Omdat je vaak in de gezonde buitenlucht bezig bent, komt de paardensport ten voordele van je immuunsysteem.
Paardrijden maakt je fysiek fit, mentaal sterk, maar geeft ook ontspanning. Paarden geven iets bijzonders aan iedereen. Wil jij ook ervaren wat paardrijden met jou kan doen? Laat je inspireren door de ervaringsverhalen of maak eens kennis op een manege bij jou in de buurt.
Paardrijden leidt volgens Veiligheid.nl tot relatief veel ernstige verwondingen zoals een gebroken sleutelbeen of schouder, of letsel aan hoofd, hals of nek. Jaarlijks overlijdt één ruiter aan zijn of haar verwondingen.
Veel ruiters hebben helaas (wel eens) klachten aan rug, bekken, heupen of schouders. Hierdoor kunnen houdingsproblemen ontstaan. Denk hierbij aan moeite met doorzitten, onrustige benen of bijvoorbeeld stoelzit.
Paardrijden is een gezonde sport en bezigheid voor lichaam en geest en je kan er zeker wel van afvallen, al zijn de meningen er over verdeeld. Veel gewichtsconsulenten beweren namelijk dat je helemaal niet afvalt met paardrijden omdat je er te weinig calorieën mee zou verbranden, maar dat verhaal klopt dus totaal niet.
“Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie. Dan bedoel ik wel ruiters die bijna iedere dag paardrijden.
Zo'n 700 onfortuinlijke ruiters raken jaarlijks zo ernstig gewond dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Kneuzingen (40 procent) en fracturen (35 procent) zijn de meest voorkomende letsels. Vijf procent van de slachtoffers loopt hersenletsel op. Vijf paardrij-ongevallen per jaar kennen een dodelijke afloop.
Minder goed functionerende stabiliserende spieren van de romp (kleine rugspieren, buikspieren en bekkenbodem). Deze romp- spieren stabiliseren de rug tijdens het paardrijden. Als deze spieren onvoldoende werken, gaat het lichaam dit compenseren waardoor rugklachten kunnen ontstaan.
Uit een onderzoek van Consument en veiligheid uit 2007 bleek dat in Nederland jaarlijks gemiddeld 34 duizend blessures tijdens het paardrijden ontstaan. Vele zijn ernstig, waarmee bedoeld wordt dat 13% van de gevallen na behandeling in het ziekenhuis moest blijven.
Tijdens een uur paardrijden verbrandt iemand van honderd kilo ongeveer 400 Kcal. Per kilo verbrand je 4 Kcal, dus iemand van 85 kilo verbrandt 340 Kcal”, vertelt Van Breda. Dit betekent dat Linda iets minder dan een uur moet sporten om een portie patat te verbranden.
Een dier heeft geen enkele intrinsieke motivatie om een spring- of dressuurwedstrijd te winnen. Een paard wordt door de mens onderdrukt en met pijnlijke dwangmiddelen gedwongen tot extreme prestaties. Weigeren wordt bestraft; stress en pijnsignalen van het dier worden genegeerd of niet eens herkend.
Wie nog steeds vindt dat paardrijden geen sport is, die mag zelf eens een uurtje komen rijden. Paardrijden is goed voor de balans en het versterken van de core- en beenspieren. Los van dat het helpt om lichamelijk sterk te worden, helpt het ook bij mentale focus en de ademhaling.
De blessures die door paardrijden ontstaan, zijn echter ernstig te noemen. De meeste letsels ontstaan door een val of trap van een paard. Van al deze blessures is 13% letsel van het bekken of een heup (bron: Consument en Veiligheid, www.veiligheid.nl/ongevalcijfers/Cijfers-sportblessures-door-paard--en-ponyrijden).
Je houding en zit te paard spelen een centrale rol bij het belasten van je kniegewricht. Een kleine onbalans in je houding kan voor grote verschillen zorgen in de druk op het gewricht. Die onbalans kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je onvoldoende kracht in je spieren hebt om je kniegewricht te stabiliseren.
Gevolg: spierpijn. Een ruiter gebruikt vrijwel al zijn spieren tijdens het rijden: beenspieren, buikspieren, armspieren, ... Het vraagt dat ook heel wat van je lichaam om op het hoogste niveau te kunnen presteren. Tijdens het paardrijden is het niet zo dat je je eenvoudig op één taak kan concentreren.
Gepaste kledij om paard te rijden
Deze zorgt er namelijk voor dat je goed in het zadel blijft zitten. Paardrijbroeken zijn gemaakt van soepele en elastische materialen die schuurplekken tijdens het paardrijden voorkomen. Kies voor een lange broek die goed aansluit en geen naden heeft aan de binnenkant van de knieën.
Paardrijden is net als velen andere sporten fysiek. Je gebruikt je lichaam en stimuleert daarbij niet alleen je motoriek maar ook je lichaamsbeweging en je traint een hoop spiergroepen waaronder je bil- en beenspieren maar ook je core. Wanneer je een uur in stap, draf en galop rijdt verbrand je ongeveer 250 calorieën.
Als je voor het eerst gaat paardrijden kun je misschien een paardrijbroek van iemand lenen, maar anders kun je ook een eigen broek dragen die prettig zit. Een (elastische) broek zonder naden, zoals bijvoorbeeld een legging of joggingbroek, is voor de eerste lessen ook geschikt.
Voor wie te zwaar is maar toch graag paard wil rijden, is ruiterfitness een optie. Bij deze sport train je de spieren die je gebruikt bij het paardrijden. Belangrijk voor de ruiter én het paard. Femke Dölle geeft hier les in en vertelt dat je houding op het paard erg belangrijk is.
' Paardrijden heeft sinds corona in Groningen, maar ook in de rest van het land, gewonnen aan populariteit. In de afgelopen 25 jaar spaarden Nederlanders volgens het CBS nog nooit zo veel als in 2020, waardoor de sport voor meer mensen betaalbaar werd.
In een Egyptisch graf van ongeveer 1300 v.Chr.zijn de eerste bewijzen gevonden van het rijden op paarden. Men zag toen al het voordeel van het paardrijden: minder vermoeiend dan lopen en je kreeg meer ontzag door de hoge zit.
Zijn het duurst: zeilen (3.409 euro), wielrennen (2.462 euro) en paardrijden (2.297 euro). “Maar je bepaalt zelf natuurlijk ook mee hoeveel je uiteindelijk aan je sport betaalt”, zegt professor Jeroen Scheerder, sportsocioloog aan de KULeuven.
Het verschil tussen paardrijden en andere sporten
Paardrijden is minder intensief als andere sporten zoals, voetbal, basketbal of volleybal. Bij deze sporten verbrand je ook veel meer calorieën maar paardrijden is dus zeker wel een sport.