Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest soms in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een 'slechte' naam.
Tomaten bemesten vóór het uitplanten
Om je tomaten vervolgens bij het uitplanten een vliegende start te geven, kun je wat compost of organische (stal)mest door het plantgat werken. Gebruik geen kunstmest, want dat kan de wortels van je planten verbranden.
Als richtlijn kan aangehouden worden zo'n 300 liter per 100 m2 per jar. Dat mag ook wel 600 liter om het andere jaar zijn, maar niet een keer in de bijvoorbeeld 5 jaar een grote hoeveelheid geven.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest soms in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevat paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren.
TOMATEN AANBINDEN
Bind de hoofdstengel vast aan de stok, doe dit elke keer wanneer de plant weer is gegroeid. Bind niet te strak, de stengel wordt nog een stuk dikker!
Paardenmest is een grondstof voor onder andere de champignonteelt. Daarom mag uw mesthoop geen afvalplaats zijn. Zo geeft Harold Kraaijvanger van Walkro Grondstoffen B.V. aan: “Wij komen soms van alles tegen in de mest, van blikjes, plastic en stro-touwen tot verzuurd hooi en zaagsel.
In de moestuin (volle grond)
Aardbeien wortelen graag in een luchtige, humusrijke en vochthoudende grond. In de meeste gevallen doe je er daarom goed aan om bij het plantklaar leggen van de grond een extra hoeveelheid DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest in te werken.
De universele biologische mestkorrels voor de moestuin zijn heel goed voor alle koolgewassen. Heb je apart nog wat koemestkorrels staan, dan kun je die ook inwerken bij je grond voorbereiding. Ook al hebben kolen graag veel voeding, overdrijf niet en kijk goed op de verpakking.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Hierdoor komt de stikstof uit verse paardenmest niet beschikbaar voor de planten in de moestuin. Paardenmest is dus pas zinvol om in de moestuin te gebruiken nadat de mest goed verteerd is. Verteerde paardenmest heet ook wel champignonmest. Paardenmest wordt namelijk vaak gebruikt om champignons op te telen.
Geef meststoffen om aromatische tomaten te krijgen
Ze hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen en hebben behalve stikstof en fosfaat vooral veel kalium nodig. Kalium reguleert de waterhuishouding van de plant, verstevigt de celwanden en geeft de plant meer weerstand tegen ziekten.
Tomaten zijn warme seizoensplanten. Ze hebben temperaturen nodig van 18 °C tot 26 °C en veel zonlicht (minstens 6 uur per dag) om te gedijen. Tomatenplanten kunnen temperaturen van bijna 1 °C verdragen zonder te sterven, maar slechts voor zeer korte perioden.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Calcium is nodig voor de groei en opbrengst en versnelt de vruchtontwikkeling, zoals proeven in Italië laten zien. Zelfs de kleinste calciumhoeveelheden zijn nodig voor de teelt van goede kwaliteit tomaten.
Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter zijn ze bestand tegen tomatenziektes.
Organische mest noemen we ook wel stalmest. Er zijn verschillende soorten stalmest, waaronder paardenmest, rundermest en varkensmest.
Een vuile stal trekt vliegen en insecten aan. Verse paardenmest bevat veel onkruidzaden. Wanneer verse mest aan grond wordt toevoegt kunnen gewassen last krijgen van de aanwezigheid van dat onkruid. Goed verteerde paardenmest is echter een uitstekende bron van organisch materiaal.
Concreet mag u dus mest opslaan 100 meter in het veld op voorwaarde dat deze mest op dat veld uitgespreid wordt, de mest er max.2 maanden blijft liggen en de mest 100 m van woningen van derden en op min. 10 m van de perceelsgrens en waterlopen gelegen is.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
De rol van paarden in de wormencyclus
Om de wormencyclus te doorbreken is het belangrijk om de wormeneitjes systematisch uit het weiland te halen en ze zo van voedingsbodem te ontzien. Dit betekent het opruimen van de mest uit de weide.