Hollandse kaassoorten (halfharde en harde kaas) bevatten sporen van lactose, maar de hoeveelheid is vrijwel niet aantoonbaar. Naarmate de kaas langer rijpt, neemt het lactosegehalte af. Oudere kaas bevat dus nog minder lactose dan jonge kaas.Daarmee kan gezegd worden dat harde kaas lactosevrij is.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
In Nederlandse harde kazen zoals Goudse kaas zit geen lactose. Tijdens de rijping van de kaas wordt lactose namelijk volledig afgebroken. In zachte kazen en zuivelproducten zoals yoghurt en vla zit nog wel lactose. Er zijn ook zuivelproducten met de claim 'lactosevrij'.
Hoe langer de rijping, hoe minder lactose
Ook neemt het lactosegehalte af naarmate de kaas langer rijpt. Oude kaas bevat zodoende nog minder lactose dan jonge kaas en behoort daardoor tot de meer lactosevrije kaas. Jonge, zachte kaas en verse kaas kunt u beter niet eten als u een lactose-intolerantie hebt.
Melksuiker komt ook voor in producten waarin melk, melkpoeder of bepaalde bestanddelen uit melk zijn verwerkt. Dit staat vermeld bij de ingrediënten op de verpakking. In harde kaas, zoals Goudse kaas, zit weinig of geen lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas wordt afgebroken.
Jonge kazen zoals feta of ricotta bevatten een behoorlijke hoeveelheid lactose, en eet je dus best niet als je lactose-intolerant bent!
Oude, harde kazen zijn dus meestal de beste keuze. Denk aan een gerijpte cheddar, Goudse kaas, parmezaan, blauwe of Zwitserse kaas. Terwijl een 'jonge' kaas als feta, een behoorlijke hoeveelheid lactose bevat en dus ongeschikt is voor mensen met lactose-intolerantie.
Lactosevrije Goudse kaasplakken van MinusL*, een zachte jonge kaas gemaakt van echte koemelk.
Mozzarella bevat vrij veel lactose. De kazen die volgens de studie wel in de gevarenzone liggen voor wie lactose-intolerant is, zijn verse kazen en één harde kaas. Mozzarella bevat bijvoorbeeld 0,74 gram lactose per 100 gram kaas.
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas bestaat uit de meeste vaste stoffen die in melk voorkomen. Dat zijn de eiwitten, vetten en mineralen. Zuivel staat in de Schijf van Vijf.
Lactose-intolerantie kan niet genezen.
Mayo is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het is tevens lactose-vrij en allergenenvrij.
voedingsmiddelen die lactosevrij zijn (0 gram lactose per portie): Plantaardige zuivel. Harde kazen (belegen/oude Goudse kaas, grana padano, parmigiano)
Skyr is van nature niet lactose-vrij, maar 90% wordt wel verwijderd tijdens het fermenteren en indikken. Er zijn wel lactose-vrije varianten, waarbij de lactose is verwijderd met behulp van het enzym lactase en een specifieke filtertechniek. Deze zijn te herkennen aan het predikaat 'Lactose-vrij'.
Lactose komt voor in iedere soort melk, dus ook in geitenmelk. Echter bevat geitenmelk aanzienlijk minder lactose dan koemelk, daarom wordt geitenkaas over het algemeen beter verdragen dan koemelk door mensen met een lactose-intolerantie*.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij. Deel dit artikel: Facebook.
Harde, gerijpte kazen bevatten weinig of geen lactose meer. Verse, zachte kazen of kazen zonder rijping zoals plattekaas, cottage cheese, mascarpone en ricotta bevatten nog wel wat lactose: zo'n 3 tot 4 g per 100 g.
Ook op het gebied van allergenen doet ALDI mee. Het assortiment bevat lactosevrije melk met slechts 1,5% vet. En van de sojadrink en de amandeldrink is een originele versie en een ongezoete variant verkrijgbaar.
In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit minder lactose. Zij worden vaak beter verdragen dan zoete melkproducten. Harde kaas, zoals Goudse kaas, is lactosevrij of bevat slechts een spoortje lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken.
Wat is er voor lactosevrij broodbeleg? Hierbij gaat het om vleeswaren zonder toevoegingen zoals: Rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet, harde Nederlandse kaas, pindakaas en zoet beleg als honing, jam, appeltroop, suiker en pure hagelslag. Let wel altijd op, want het kan per merk verschillen.
Een aantal producten in ons vast assortiment zijn lactosevrij. Zoals bijvoorbeeld lactosevrije melk, sojaboter en BIO haver- en amandelmelk. Er zijn nog meer gluten- en lactosevrije producten. Graag verwijzen wij jou door naar de dichtstbijzijnde Lidl winkel, waar onze medewerkers jou met veel plezier verderhelpen.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Zelfgebakken brood van tarwemeel, gist, water en broodzout, matses, donker roggebrood en rijstwafels. Gewone broodsoorten, ook waterbrood, kunnen een kleine hoeveelheid lactose bevatten door toevoeging van een broodverbetermiddel.
De lactosevrij mozzarella van Dilea is verkrijgbaar in verpakkingen van 125 g. Ontdek onze mozzarella Dilea Zero Lactose in de winkels en geniet van de zachte textuur van deze kaas.
Met bladerdeeg kan iedereen gemakkelijk en snel een lekker eindproduct maken. Altijd handig om in huis te hebben! Het bladerdeeg is niet alleen glutenvrij, maar onder andere ook vrij van lactose, soja, tarwe, ei en melk.