OSB is wel luchtdicht, je moet de naden afplakken. Daarnaast is OSB wel dampopen.
OSB is niet gegarandeerd dampdicht.
Aan de binnenzijde kan je zeker kiezen voor een laag OSB. Op zich hoeft een bijkomend dampscherm dan niet meer, OSB is al dampremmend genoeg. Belangrijk is wel dat alle naden mooi zicht dicht zijn gekleefd, en dat ook alle aansluitingen tegen wand, vloer, plafond mooi lucht- en dampdicht zijn aangesloten.
Net zoals bij spaanplaat en multiplex kunt u OSB aflakken met een binnenlak in de gewenste kleur. Na het schilderen van OSB blijft de structuur zichtbaar, dus hier moet u wel van houden! Als u liever een wat strakker eindresultaat wilt, dan kunt u beter kiezen voor underlayment, spaanplaat of multiplex.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
OSB platen als vloerafwerking
Spreekt het industriële karakter van OSB je aan of wil je een goedkope vloer? Kies dan voor OSB platen als vloerafwerking. Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm.
"Een OSB-plaat is dampremmend en hoort niet thuis aan deze kant van de opbouw. De damprem plaatst men aan de binnenzijde van de isolatie om daar waterdamp tegen te houden.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak. In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Bij luchtdichtheid zijn er dus geen gradaties, iets is luchtdicht of het is het niet. Het is belangrijk te onthouden dat lucht zich door 'onderbrekingen' in het materiaal verplaatst. Dampdichtheid is de mate waarin een materiaal weerstand biedt aan het transport van (water)damp, als gevolg van luchtdrukverschillen.
OSB is wel luchtdicht, je moet de naden afplakken. Daarnaast is OSB wel dampopen.
Hoewel een dampdichte wand ook luchtdicht is, is een luchtdichte wand niet altijd dampdicht. Zo is een aan weerszijden bepleisterde bakstenen muur in vrij hoge mate luchtdicht, maar kan waterdamp nog steeds door de muur dringen. Want zowel gipspleister als baksteen zijn waterdampdoorlatend.
Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast.
Dakisolatie en luchtdichtheid
Het dak van de woning is goed luchtdicht te isoleren door deze te voorzien van isolatie en deze laag vervolgens af te sluiten met polyethyleen folie of een andere klimaatfolie. Let er dan wel op dat de foliebanen elkaar voldoende overlappen (zo'n 10 cm) en dat de naden goed zijn afgeplakt.
De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.
Toepassen dampremmende folie
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Dampremmende folie is van belang bij dakisolatie van een schuin dak. De dampremmende laag wordt aangebracht aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal bij dakisolatie. Deze dampdichte folie komt zo aan de binnenkant van het dak. Belangrijk: dampremmende folie voorkomt dat er vocht in de dakconstructie trekt.
Spaanplaat en vocht is niet ideaal.
Wanneer het gaat om een gesloten gevel (oftewel een gevel die in zijn geheel van gevelbekleding wordt voorzien) dan is een waterkerende en damp-open spinvlies folie de beste keus.
Het isoleren van een voorzetwand
In geval van een minerale wol als isolatiemateriaal, is het aan te raden een damp-open folie te plaatsen tussen de buitenmuur en de constructie. Dit dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie van binnen wel naar buiten toe kan ademen, maar vocht kan niet van buiten naar binnen komen.
De ondervloer
Vlas is een natuurlijk materiaal dat hele mooie eigenschappen heeft. Hierdoor sluit het perfect aan op onze OSB vloeren.
OSB of Underlayment op het dak? Voor een plat dak, kun je prima gebruik maken van beide materialen. Als je van plan bent om vaker op het dak te lopen, kun je beter Underlayment gebruiken, omdat het materiaal sterker is.
OSB platen worden veel gebruikt bij isolatietoepassingen. Omdat beide kanten geschikt zijn om te gebruiken wordt het veel gebruikt voor bijvoorbeeld het isoleren en aftimmeren van een zolder. Aan de ene kant kan het isolatiemateriaal bevestigd worden en aan de andere kant de dakspanten.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.