Angst en onzekerheid zijn typische voorbeelden van emoties die mensen niet leuk vinden om te voelen. De meeste mensen denken dat deze emoties bij ze horen als persoon en dat ze er niks aan kunnen doen behalve ermee leren omgaan.
Wat is onzekerheid? Onzekerheid is het gevoel van twijfel over jezelf, of dat je de dingen wel goed doet. Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten.
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Emoties zijn vaak heftiger voelbaar dan gevoelens en zetten daardoor aan tot actie. Emoties voelen vaak intens en zijn van korte duur, terwijl gevoelens vaak minder intens zijn en langer kunnen aanhouden. Emoties komen voort uit het limbisch systeem (het primitieve deel van de hersenen).
Ieder mens voelt zich wel eens onzeker. Onzekerheid betekent dat je twijfelt aan jezelf, aan de beslissingen die je neemt of vindt dat je zou moeten nemen. Je vraagt je af of je de dingen goed doet. Je gaat piekeren en bent gespannen.
Onzekerheid is een vorm van angst. Het ontbreekt je aan zelfvertrouwen. Je piekert en voelt je gespannen. Je twijfelt over wat je doet, of over wie je bent.
De vier basisemoties zijn Blij, Boos, Bang en Bedroefd. Daarnaast noemen we hier 'Body'. De term 'Body' gebruiken we hier voor alle lichamelijke emoties/gevoelens, die wij los van onze vier psychologische basisemoties kennen.
Emoties zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties, gelaatsuitdrukkingen en gedrag. In biologische zin is een emotie een reactie van de hersenen op een affectieve prikkel.
Ieder mens heeft emoties en gevoelens. De 4 basisemoties zijn bang, blij, boos en bedroefd. Emoties en gevoelens geven informatie over bijvoorbeeld wie je bent, wat je lastig vindt en wat je verlangt.
Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn verschillende oorzaken die je onzeker kunnen maken: Lichamelijke veranderingen: Puberteit, veroudering of een menopauze.
Natuurlijk heeft iedereen wel eens van die dagen dat je je onzeker voelt over wat je doet, hoe je presteert, hoe je overkomt en hoe je je gedraagt. Maar als deze onzekerheid doorslaat en de negatieve gedachten in je hoofd de overhand hebben in jouw leven, dan heb je last van een negatief zelfbeeld.
Mensen die zich onzeker voelen, zijn vaak veel met zichzelf bezig. Verdiep je daarom in anderen en toon oprechte belangstelling. Vraag hoe het met je gesprekspartner gaat. De aandacht die je anderen schenkt, zorgt ervoor dat je minder op jezelf en je onzekerheden gericht bent.
Een negatief zelfbeeld ontwikkelt zich niet vanzelf. Het ontstaat naar aanleiding van ervaringen waarbij je negatieve gedachten over je uiterlijk of gedrag had. Een negatief zelfbeeld ontwikkel je ook niet opeens: er gaat vaak een langere periode aan vooraf. Ook aanleg speelt een rol.
Stop met gedachten lezen
Je druk maken over wat anderen van je denken en vinden, voedt je onzekerheid. En gedachten van anderen lezen is echt niet mogelijk. Focus je liever op de positieve dingen in het leven. Onderzoek en doe de dingen op jouw manier.
Zelfvertrouwen begint al bij uw geboorte. Het is deels aangeboren persoonlijkheid, en deels de omgeving waarin u opgegroeid bent. Kreeg u als kind veel aandacht en liefde, en werd u gesteund bij moeilijke dingen? Dan zit het waarschijnlijk wel goed met uw zelfvertrouwen.
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw worden de basisemoties genoemd omdat er bij deze emoties sprake is van universele expressie. Ook mensen die blind zijn en dus nog nooit iemand anders hebben zien lachen vertonen dezelfde expressie!
Emoties zijn zowel fysiologische als psychologische reacties die we op basis van verschillende omstandigheden ervaren. Ze komen voort uit onze hersenen en zijn sterk verbonden met onze gevoelens. Emoties kunnen variëren van positieve gevoelens zoals vreugde en geluk, tot negatieve gevoelens zoals angst en woede.
Gevoel is het voelend waarnemen van veranderingen in onze menselijke gevoelslaag in interactie met externe 'energiestromen'. Emotie is de (vaak sterkere) reactie in onze gevoelslaag op gedachten die wij geloven.
In totaal onderscheiden we 8 basisemoties, zijnde: verdriet, angst, woede, vreugde, schaamte, liefde, walging en verbazing.
Emoties zijn de gevoelens die een kind heeft in een bepaalde situatie. Kinderen zijn bijvoorbeeld regelmatig bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld. Deze gevoelens gaan samen met een lichamelijke reactie, gezichtsuitdrukking en gedrag. Er zijn 4 basisemoties: blij, bang, boos, bedroefd.
Als je voor uitdagingen komt te staan, twijfel je of het je gaat lukken, en misschien vermijd je ze. Mensen met een laag zelfbeeld hebben moeite om een goede eigenschap te noemen, en leggen de nadruk op hun negatieve eigenschappen, zoals 'Ik ben oninteressant', 'Ik kan helemaal niets' of 'Het lukt me toch niet'.
Waar komt de onzekerheid vandaan? Onzekerheid in een relatie komt vaak voort uit ervaringen in het verleden. Ervaringen in eerdere relaties kunnen hier een rol in spelen, maar ook ervaringen eerder in jouw huidige relatie of de ervaringen van anderen.
Onzekerheid kennen de meeste mensen wel eens. Je voelt je niet geaccepteerd, je twijfelt over de beslissingen die je moet nemen of die je al hebt genomen, je voelt je onveilig of je hebt het idee dat je niet goed genoeg bent. Je gaat piekeren en voelt je niet op je gemak.