Okay. Ook bij Okay, de buurtwinkel van Colruyt, ligt het prijsniveau 7% hoger als de winkel reageert op de prijzen van Albert Heijn.
OKay is de praktische buurtsupermarkt waar je snel, goedkoop en makkelijk je dagelijkse boodschappen doet.
Een nieuw onderzoek bevestigt dat Colruyt de goedkoopste supermarktketen van België is. Albert Heijn is een nipte tweede, de anderen liggen mijlenver achter. Colruyt en Albert Heijn zijn beide 10% goedkoper dan nummer drie, de hypermarkten van Carrefour.
De Consumentenbond noteerde in april 2022 de prijzen van 175 A-merk producten bij 12 landelijke supermarktketens. Dirk is het goedkoopst voor A-merken. Die zijn daar 7% goedkoper dan gemiddeld. Spar is de duurste supermarkt.
Colruyt blijft de goedkoopste, trouw aan het adagium van de supermarkt. De supermarkt is 8 tot 9 procent goedkoper dan Albert Heijn, volgens de metingen van Daltix.
Afhankelijk van de concurrentie
In Waterloo vind je enkel een Carrefour en Aldi in de buurt, in Merelbeke is er een Delhaize, een Carrefour, een Lidl én een Albert Heijn. Uit het onderzoek van de website Retail Detail blijkt dat de afhaalpunten in Merelbeke, Lier, Wilrijk, en Ledeberg de goedkoopste zijn.
Als je je beperkt tot de 'Belgische' basisklassiekers, is Colruyt goed en soms zelfs goedkoper dan Lidl. Lidl is geschikt voor diepvriesproducten en vleeswaren in promotie, maar van mindere kwaliteit. Andere generieke producten zoals kant-en-klare wraps en gevogelte zijn behoorlijk.
De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop. Aldi wordt ook nipt ingehaald door Dirk en Vomar en zakt naar plek vier. Dat stelt de Consumentenbond na een prijspeiling.
1 - Nivea Q10 oog contour: €830,00
Voor het duurste product dat wij in onze supermarkt konden vinden, komen we weer terug bij Nivea en de strijd tegen ouderdom. Voor het enorme bedrag van 830 euro per kilo, verkoopt onze supermarkt Nivea Q10 oog contour.
De op twee na goedkoopste supermarkt is de Colruyt-dochter Okay. In vergelijking met vorig jaar blijkt het verschil met Colruyt bijna gehalveerd te zijn: van 7 naar 4 procent. Ook Okay garandeert de laagste prijzen, maar dan voor een straal van 3 tot 5 kilometer van de eigen vestigingen.
De oorzaak van dat prijsverschil ligt bij de Nederlandstalige winkelketens Albert Heijn en Jumbo. Zij oefenen druk uit op de prijzen van Colruyt-winkels in Vlaanderen. Daardoor betalen klanten gemiddeld 7% meer bij een Colruyt in Brussel of Wallonië.
Bij Carrefour Hyper, Makro, Cora en (AD) Delhaize zijn de prijzen voor merkproducten veeleer gemiddeld. Carrefour Market (Mestdagh) en Intermarché zijn duurder op dit vlak, Match is het duurst.
Colruyt altijd de goedkoopste in de buurt
Als we kijken naar het prijsniveau van de verschillende supermarkten en die omzetten in een index, geeft onze enquête aan dat Colruyt (of Collect&Go) de goedkoopste winkel is (index 100) voor de mix van merken, witte producten en huismerken die de gemiddelde Belg koopt.
Starten met Okay
Ook na de opstart kunt u op ons rekenen: support bij vragen rond Okay, opleidingen, payrollaudit, hulp bij sociale of fiscale inspectie, …
Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder 15 supermarktketens. Spar is de duurste supermarkt voor groente en fruit.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Boodschappen gemiddeld een vijfde duurder: deze producten kennen de hardste prijsstijging. Consumenten zijn nu gemiddeld bijna een vijfde meer kwijt om hun boodschappenkarretje te vullen dan elf maanden geleden. Pasta, brood en zuivel stegen nog meer in prijs dan dat gemiddelde, stelt marktonderzoeker GfK na onderzoek.
De kleinere oppervlakte van veel winkels maakt dat de Spar een beperkter assortiment heeft, waardoor volgens Moers minder budgetproducten in het aanbod zitten. Het prijsverschil komt volgens de Spar ook doordat in de winkels alleen duurder brood van ambachtelijke bakkers wordt aangeboden.
In ons laatste onderzoek was het huismerk van Delhaize nog gemiddeld 26 à 30 % duurder dan het huismerk Boni van Colruyt terwijl “365” van Delhaize zo'n 9 à 13 % duurder was dan Everyday van Colruyt.
OIVO (Onderzoeks- en informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) heeft de populariteit van de Belgische supermarkten onderzocht. Het resultaat? Colruyt is voor het tweede jaar op rij de populairste en werd bezocht door 57% van de Belgen, voornamelijk Nederlandstalige gezinnen uit de hogere sociale groepen.
In onze winkels zijn alle prijzen de laagste. Daarvoor vergelijken onze medewerkers de prijzen van onze producten met die van identieke producten of producten met een vergelijkbare kwaliteit in andere grote winkels in jouw streek. 62 medewerkers noteren dagelijks meer dan 62.000 prijzen.
Je kunt geld besparen door naar de markt te gaan. Verse producten zoals groente en fruit zijn hier vaak goedkoop. Zeker aan het einde van de dag. Koop niet meer dan je nodig hebt, zodat je aan het einde van de week geen eten hoeft weg te gooien.
Delen. De voorbije maanden zijn Delhaize en Carrefour duurder geworden tegenover andere supermarkten. Delhaize was voorheen al 5 procent duurder dan het marktgemiddelde, nu is dat 10% geworden. Ook Carrefour verhoogde zijn prijzen meer dan gemiddeld.
Boodschappen in de supermarkt zijn sinds september gemiddeld 18,5 procent duurder geworden. De prijsverhogingen verschillen sterk van product tot product. Pasta, brood, melk, kaas, zonnebloem- en olijfolie, babyvoeding en keukenpapier stegen veel meer in prijs.