Het kleinste land ter wereld is eigenlijk een stad: Vaticaanstad. Het land ligt eigenlijk midden in Rome in Italië, maar is toch helemaal zelfstandig. Ze hebben bijvoorbeeld ook eigen euromunten. Pas sinds 1929 is Vaticaanstad een land.
Oppervlakte en bevolking
De EU beslaat meer dan 4 miljoen km² en heeft 447,7 miljoen inwoners. Qua oppervlakte is Frankrijk het grootste EU-land en Malta het kleinste.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Het is niet zo dat landen, net zoals pakken melk, in standaardmaten komen en dat Nederland klein is uitgevallen. Zo klein is Nederland trouwens niet, in Europa is het de grootste van de kleine landen; er zijn meer kleinere dan grotere landen.
Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een koopkrachtpariteit van maar liefst 87.101 euro. Slechts één land ter wereld is rijker.
Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
Uitleg. Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat zijn de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hebben bij de VN, en Kosovo.
Het een oppervlakte van 17.098.242 km2. Dat is 11% van al het land op aarde!
Erkende landen door Verenigde Naties
Als je alle wereldwijd geaccepteerde- en door de Verenigde Naties 'erkende' landen bij elkaar optelt, kom je uit op 195 landen.
België vs.
Nederland is gelukkig maar 1.3 keer zo groot (41.526 km²). Maar met hun 17 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van 449 inwoners per km² leven ze wel redelijk dicht op elkaar.
1. Groenland – 2.130.800 km. Groenland is het grootste eiland ter wereld en mist waarschijnlijk alleen de status van continent vanwege de omvang van de bevolking.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
De oudste mens ter wereld is op 119-jarige leeftijd overleden in Japan. Kane Tanaka werd op 2 januari 1903 geboren en was sinds 9 april de op-een-na-oudste mens ooit en tevens de oudste mens die deze eeuw leefde. De 118-jarige Française Lucile Randon is nu de oudste nog levende mens.
Op 3 september wordt de stichting van de oudste nog bestaande republiek ter wereld gevierd. Het gaat hier om San Marino, een dwergstaat van 61 km² met een bevolking van ruim 33.000 inwoners. Het republiekje is een enclave in Noord Italië, geheel omringd door Italiaans gebied.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Met een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro in 2016 gaan Nederlanders er financieel iets op vooruit. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
Nederlanders staan vierde op de ranglijst van mensen met het hoogste vermogen. Alleen Amerikanen, Zwitsers en Denen zijn nóg rijker. Dat blijkt uit een onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Het bedrijf keek naar het gemiddelde nettovermogen van mensen in bijna 60 landen in 2020.