Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Sindsdien is Nederland rijker dan België. In 2014 was het binnenlands product per hoofd van de bevolking van Nederland 10 procent hoger dan dat van de zuiderburen.
Dankzij inkomsten uit aardolie en gas kan het land uitgebreide sociale voorzieningen, degelijk onderwijs en een hoge levensstandaard voorzien. Niet voor niets staat Nederland dan ook steeds bovenaan in lijstjes van de meest ontwikkelde en rijkste landen ter wereld.
Met een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro in 2016 gaan Nederlanders er financieel iets op vooruit. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
De Amerikaanse economie is ruim 23 keer zo groot als die van Nederland. Nederland nam in dat jaar qua bbp wereldwijd de achttiende plek in; in Europa was het de zesde economie na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.
Goed om te weten: hoewel Turkije zich in welvaart niet kan meten met Nederland, staat het land wel acht plaatsen hoger op de machtslijst (plek 13) dan Nederland. Dat heeft vooral te maken met de hoge status van het Turkse leger en het NAVO-lidmaatschap.
Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een koopkrachtpariteit van maar liefst 87.101 euro. Slechts één land ter wereld is rijker.
1. Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een kkp van maar liefst 87.101 euro. Er is wereldwijd maar één land dat nog rijker is.
Qua bbp per hoofd van de bevolking staat Duitsland in 2018 op de achttiende plek wereldwijd; Nederland staat op de dertiende plek. Gecorrigeerd voor verschillen in prijspeil is het Nederlandse bbp per hoofd van de bevolking een van de hoogste binnen de Europese Unie (CBS, 2019).
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
Nederlanders zijn hartstikke rijk: gemiddeld vermogen van 128.000 euro. Nederlanders behoorden in 2020 tot de rijkste mensen ter wereld, met een gemiddeld netto-vermogen van ruim 128.000 euro. Dat meldt Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, in een onderzoek naar bezittingen.
Qatar. Het rijkste land ter wereld is nog een ander land dat geld verdient dankzij zijn toegang tot natuurlijke hulpbronnen. De 2,2 miljoen inwoners van Qatar wonen op een schiereiland dat slechts ongeveer 4.500 vierkante mijl groot is.
Amsterdam - Als gekeken wordt naar het netto financieel vermogen per hoofd, dan zijn de inwoners van slechts drie landen rijker dan Nederlanders: Amerikanen, Zwitsers en de Denen. Nederlanders hebben gemiddeld €128.557 per persoon, zo blijkt uit wereldwijd onderzoek, waarin de rijke oliestaten zijn uitgesloten.
Prins Albert II van Monaco
Vermoed vermogen: 840 miljoen euro. Albert heeft het best goed voor elkaar: hij bezit 70% van het land dat hij regeert. In 2015 gaf Monaco 50 miljoen uit aan de koninklijke familie van Monaco.
De rijkste man ter wereld is Elon Musk. Met een vermogen van 261 miljard dollar is Elon Musk ook de rijkste mens ter wereld. Door de successen van Tesla en SpaceX neemt ook het vermogen van oprichter Elon Musk al een aantal jaar toe. Op het moment van schrijven is Musk met kop en schouders de rijkste man ter wereld.
Remon Vos steeg in 2021 met stip op Quotes ranglijst van rijke Nederlanders. Na Charlene de Carvalho-Heineken is hij volgens Quote 's lands rijkste. Hij is geboren in Stadskanaal maar bouwde zijn imperium grotendeels op in Oost-Europa. Daardoor bleef hij in Nederland lang onder de radar.
New York
Al scheelt het niet veel met de huidige nummer 1, dus wie weet dat New York over een tijdje weer de koppositie herovert. De rijkste inwoner van New York is Michael Bloomberg met een geschat vermogen van 59 miljard dollar.
Zwitserland voert de lijst aan met een score van 122,4 – iets wat wij niet geheel onverwachts vinden. Verder wordt duidelijk dat Europa de onbetwiste 'hofleverancier' van dure landen is. Scroll naar beneden voor de volledige lijst.
Met 773.000 actieve militairen heeft Turkije een van de grootste permanente legers in de wereld en het op een na grootste leger van de NAVO.
In 2019 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,245 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 445.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 180.000, Nederland had er 40.000 en België 25.000.