Het Koninkrijk der Nederlanden heeft kenmerken van een federale monarchie. In een federale monarchie is het land opgedeeld in gebiedsdelen, in dit geval de drie landen, met ieder een eigen regering, parlement en wetgeving. Deze gebiedsdelen samen vormen een federatie.
Een gedecentraliseerde eenheidsstaat beschikt over bevoegdheden die bij lagere overheden kunnen worden neergelegd (provincies, gemeente). De soevereiniteit ligt bij de centrale overheid. Nederland is een soort federatie. Aruba, Curacao en Sint Maarten hebben een eigen grondwet.
Een federale staat ofwel bondsstaat bestaat uit één centrale overheid en een aantal deelgebieden. Deze hebben alle eigen bevoegdheden die niet door het centrale gezag ingeperkt kunnen worden, een eigen volksvertegenwoordiging, en een eigen regering.
De Europese Unie is geen federatie, omdat zij haar bevoegdheden krijgt van de lidstaten. Die worden haar bij verdrag toegekend en kunnen in beginsel ook weer worden teruggedraaid, als de lidstaten daar gezamenlijk toe besluiten.
Een federaal Europa moet bestaan voor haar burgers, in een democratie bepalen de burgers de ideologische richting van het gebied en geven zij mandaat aan het bestuur. In een federaal Europa worden besluiten op een lokaal niveau genomen waar kan, en op een federaal niveau waar moet.
De Europese Unie (EU) is uniek. Het is geen federale staat zoals de Verenigde Staten van Amerika, omdat haar lidstaten onafhankelijke en soevereine staten blijven. De EU is evenmin een louter intergouvernementele organisatie zoals de Verenigde Naties, omdat haar lidstaten een deel van hun soevereiniteit bundelen.
Duitsland, België en de VS zijn bondsstaten. Nederland was in de Gouden Eeuw een statenbond; Zwitserland was dat vroeger ook, maar is nu een bondsstaat. Een discutabel voorbeeld lijkt de Europese Unie.
Het gaat met name over buitenlandse zaken, defensie, justitie, financiën, sociale zekerheid, een deel van volksgezondheid en binnenlandse zaken. De federale overheid draagt alle verantwoordelijkheden van België en van de deelstaten ten aanzien van de internationale organisaties waar het partij van is.
Daarom zegt het eerste artikel van de Belgische grondwet vandaag: "België is een federale staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten". In 2012 en 2014 kwam de zesde staatshervorming tot stand.
33: De vierde bron van Nederlands constitutioneel recht vormt het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. [...] Het is te beschouwen als de grondwet van een samenwerkingsverband dat trekken heeft van een bondsstaat.
Nederland is een constitutionele monarchie. Dat betekent dat de positie van de Koning is vastgelegd in de Grondwet, ook wel constitutie genoemd. In de Grondwet staat dat de Koning samen met de ministers de regering vormt.
Het verschil tussen een eenheidsstaat en federatie zit hem in de eigenheid van het geheel, de soevereiniteit. Bij een eenheidsstaat zijn de delen niet soeverein maar het geheel wel. Bij een federatie heb je gedeelde soevereiniteit en maken delen daar gedeeltelijk aanspraak op.
Een confederatie of statenbond is een bestuurseenheid van samenwerkende onafhankelijke soevereine staten, die bij verdrag is samengekomen. Er is meer samenwerking dan bij een alliantie, maar minder dan bij een federatie.
Naast de drie gewesten telt de federale staat drie gemeenschappen. Men gaat daarbij uit van de "taal". We spreken dus over de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap.
de federale overheid (inbegrepen: het leger, de magistratuur, de erkende erediensten en sommige bijzondere korpsen zoals het Rekenhof, de Raad van State, ...);
In het algemene belang van alle Belgen beheert de federale staat bij voorbeeld financiën, leger, justitie, sociale zekerheid, buitenlandse zaken evenals belangrijke delen van volksgezondheid en van binnenlandse zaken, ... Hierover is dus de federale overheid bevoegd.
De premier van België of de eerste minister van België is de leider van de Belgische federale regering. De huidige Belgische premier is Alexander De Croo. Hij legde op 1 oktober 2020 de eed af bij koning Filip. De huidige eerste minister Alexander De Croo.
Een federatie (ook wel: bondsstaat) is een verbond van deelstaten die door middel van een verdrag of overeenkomst één land zijn. De deelstaten hebben veel politieke macht, de federale overheid is alleen op bepaalde terreinen (zoals defensie of financiën) verantwoordelijk.
De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen.
Volgens het Verdrag van Lissabon kan een land niet tegen zijn zin uit de EU worden gezet – het kan alleen vrijwillig vertrekken, zoals het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.
De Europese Unie (EU) is een economische en politieke samenwerking van 27 Europese landen (lidstaten). Deze landen hebben de EU bevoegdheden gegeven om gemeenschappelijk Europees beleid te voeren.
46 oblasten (provincies) (Russisch: области) - de standaard-provincies met een door de Russische president benoemde gouverneur en lokaal verkozen wetgevende organen.
Een dictatuur of alleenheerschappij is een regeringsvorm waarin alle macht (het machtsmonopolie) bij één persoon (een dictator) of bij een kleine groep mensen, bijvoorbeeld een politieke partij, junta of familie, berust.