'Artikel 561, 1° Strafwetboek stelt 'het zich schuldig maken van een nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan verstoord worden' strafbaar. Het gaat hier over lawaai in de ruime zin van de betekenis. De aard van het lawaai is van geen belang.
Er bestaat geen specifieke reglementeringen met betrekking tot burenlawaai en de zondagsrust, zoals lawaaihinder veroorzaakt door grasmaaiers. Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
Dit zijn de normen
's avonds (19.00 – 23.00) 30 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 50 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden. 's nachts (23.00 – 07.00) 25 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 45 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Meld schriftelijk bij de buren die voor de geluidsoverlast zorgen dat u een dossier aan het opbouwen bent. Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld buurtbemiddeling, wijkagent of de woningbouwvereniging. Onderneem juridische stappen.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Geluidsoverlast melden bij politie
Kun je met de veroorzakers van de overlast geen oplossing vinden, dan kun je de politie inschakelen (0900-8844). Dit kan ook anoniem. De politie zal nagaan of iedereen de wettelijke geluidsnormen naleeft.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Zo hard mag de muziek
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Doorgaans mag je ook in het weekend na 22.00 uur niet zoveel geluid meer maken dat de buren hier hinder van ondervinden. Dus je mag 's nachts muziek draaien, maar dan op een geluidsniveau dat de buren nog kunnen slapen.
Onder overlast verstaan we vernieling, geluidsoverlast, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plekken. Veroorzaak je overlast? Dan ben je strafbaar en krijg je een boete. Als je schade maakt, moet je deze ook vergoeden.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Kan je niet slapen door nachtlawaai komende van een feestje, blaffende honden van de buren onophoudelijk of word je gek van werkzaamheden aan een naburige werf, meld dit dan op het moment zelf via het noodnummer 101 (24u/24u).
Er zijn regels over de maximale blootstellingsduur per geluidsniveau Onder de 60 dB is er geen maximale blootstellingsduur. In het geval van 75 dB tot 80 dB is de maximale blootstellingsduur 5 dagen. Sommige bouwwerkzaamheden mogen ook in de avond, nacht of weekend plaatsvinden.
Muziek tot 23.00 uur wordt vaak wel geaccepteerd maar als deze muziek voortduurt tot in de kleine uurtjes dan is het een ander verhaal. Indien u een evenement organiseert dan gelden de volgende eindtijden: - zondag tot en met donderdag: 23.30 uur - vrijdag en zaterdag: 24.00 uur.
Blijf kalm en redelijk. Wat er ook gezegd wordt; blijf kalm. Begin niet direct met het maken van verwijten, maar leg rustig uit waar je ze over wilt spreken en waarom jij last hebt van wat zij doen.
Er zijn verschillende technieken voor het beoordelen of er sprake is van geluidoverlast. Hamerapparaten om vloeren te testen, geluidsbronnen om luchtgeluid te beoordelen etc. In de meest voorkomende gevallen wordt er meetapparatuur geplaatst. Deze apparatuur meet 24 uur per dag uw overlast.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Zorg er voor dat je zachte en flexibele oordoppen hebt, deze dempen de geluiden om je heen en zorgen er voor dat je rustig in slaap kunt vallen. Als dit niet helpt, probeer het dan eens met een app die 'white noise' (ook wel 'witte ruis' genoemd) afspeelt voor het slapen.
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn. Het beste is te proberen er via bemiddeling uit te komen.
Geen landelijke regels om te klussen
Het blijkt dat er geen landelijke regels zijn die de geluidsoverlast bij het klussen en verbouwen beperken. De overheidsinformatie verwijst naar de geluidsoverlast door buren dat door veel gemeenten geregeld wordt via de Algemeen Plaatselijke Verordening (AVP).
Kom in actie: ga indien mogelijk in gesprek met de veroorzaker van het lawaai, of meld het bij instanties. Woningisolatie houdt geluid van buiten tegen, vooral gevelisolatie en dubbel glas kunnen overlast verminderen. Heb je de neiging om jouw huis niet meer te ventileren vanwege het geluid?
Niet iedere vorm van hinder is onrechtmatig. Daarbij is het zo dat buren een zekere mate van overlast van elkaar moeten dulden. Om te beoordelen of overlast onrechtmatig is wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de aard van de overlast, de ernst, de duur, de plaatselijke omstandigheden en de belangen van beide partijen.