Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek zowel acute pijn als chronische pijnklachten vermindert. Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming. Je kan muziek ook medisch inzetten.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Uit onderzoek aan de Universiteit van Helsinki is gebleken dat klassieke muziek de hersenfunctie aantoonbaar versterkt. Luisteren naar klassieke muziek verbetert de activiteit van neuronen die betrokken zijn bij dopamine secretie en de regulatie van de neuronen betrokken bij neurodegeneratie.
Negatieve effecten van muziek
Te lang luisteren naar verdrietige of met woede gevulde muziek kan de afgifte van cortisol verhogen en hersengebieden stimuleren die geassocieerd worden met negatieve emoties. Het kan zelfs de bedreigingsdetectiesystemen in de hersenen inschakelen.
Muziek luisteren is goed voor je hele welzijn
Muziek luisteren heeft bewezen effect op je hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering, spierspanning en je hersenen. Daarnaast zou muziek zelfs hersenschade kunnen herstellen.
Muziek kan sterke emoties oproepen – de juiste toon brengt soms tranen in de ogen. Maar geluiden activeren ook andere gebieden van onze hersenen. Namelijk die die verantwoordelijk zijn voor gevoelens zoals verlangen of verdriet.
Volgens medische onderzoekers kan muziek ook een geneeskrachtige werking hebben. Het beïnvloedt de hersenen dusdanig, dat er stoffen aangemaakt worden die voor genezing kunnen zorgen. Uit een onderzoek van Lombard uit 1887 bleek namelijk dat het menselijke zenuwstelsel reageert op muziek.
Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine. Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk. Wees maar gerust: er zijn veel meer onderzoeken die wijzen naar de positieve dan de negatieve kanten van muziek.
Uit hersenonderzoek blijkt dat het luisteren naar en maken van muziek de verbinding en de activiteit tussen linker en rechter hersenhelft bevordert. Melodie wordt meer in de rechter- en ritme in de linkerkant van de hersenen verwerkt.
Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en beroerte.
Er is niet aangetoond dat leren met muziek je daadwerkelijk hogere cijfers oplevert, maar wel dat het sommige personen kan helpen met concentreren. Zo bleek uit een onderzoek van Manuel Gonzalez en John Aiello dat muziek kan helpen bij taken die eenvoudig uit te voeren zijn.
Dat klassieke muziek helpt om beter te concentreren is geen nieuws. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Vooral barokmuziek blijkt te zorgen voor een betere concentratie. Zowel je lichaam als je brein schijnt rustig te worden van deze muziek, omdat het ritme overeenkomt met dat van je hartslag.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Als we muziek maken in groepsverband dan komt de stof oxytocine vrij. Dit is ook een geluksstofje dat zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Dit komt weer goed van pas als je deelneemt aan een orkest of een koor. Het bespelen van een instrument of het zingen in een koor is niet alleen leuk om te doen.
Het gebruik van muziek om te slapen is een fijne manier om je te ontspannen en in slaap te vallen. Je hersenen en je lichaam komen tot rust. Met ontspannende muziek slaap je dieper en word je beter uitgerust wakker.
Uit een studie blijkt dat je je vele beter kunt concentreren als je naar muziek luistert. Het maakte daarbij niet zoveel uit of ze naar hun favoriete muziek luisterden, of naar andere muziek. Het maakt wel uit wat voor werk je doet. Muziek helpt bij werk waarbij dezelfde handeling steeds weer moet worden gedaan.
Spotify is de bekendste online muziekdienst, maar er zijn nog veel vergelijkbare muziekdiensten. Allemaal bieden ze voor zo'n €10 per maand onbeperkt muziek. Voor thuis, onderweg en op verschillende apparaten.
De 432 Hz verhoogt je waarneming en mentale helderheid. Je komt meer in contact met je intuïtie. Het is bewezen dat deze solfeggio frequentie helend is, omdat het angst vermindert en de hartslag en bloeddruk verlaagt. Als je emotionele blokkades ervaart, doe dan oortjes in en ontspan met deze muziek.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.
Deze frequentie verbetert de communicatie, het begrip, de tolerantie en de liefde. Het reinigt de cel van de gifstoffen. Frequent gebruik van 741 Hz leidt tot een gezonder, eenvoudiger leven, en ook tot veranderingen in het dieet naar voedsel dat niet vergiftigd is door verschillende soorten gifstoffen.
Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
Maar van muziek kun je ook hartstikke gelukkig worden. Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.