Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
Onder de kazen is mozzarella een gezondere keuze dan bijvoorbeeld harde of vette kazen, zoals Gouda, parmezaan of roomkaas. Mozzarella heeft immers een vetgehalte van 45 % op droge stof, maar bevat veel vocht. Daardoor heeft het per 100 gram een relatief laag vetgehalte en dus ook minder verzadigd vet.
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
In vergelijking met andere kazen bevat mozzarella minder vet en kilocalorieën.Ook zit het boordevol gezonde voedingsstoffen: mineralen als zink, calcium, fosfor en magnesium. Daarnaast is het rijk aan vitamines en past dus prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Naast verzadigde vetten zorgen grote hoeveelheden vlees en (gesmolten) kaas ook voor slakken in je darmen. Het vermijden van deze twee is simpel: eet vaker vis in plaats van vlees en vervang kaas door hüttenkäse, mozzarella of feta kaas en je zal direct merken dat je minder last van je darmen hebt.
Mozzarella bevat relatief weinig vet en calorieën . Dit maakt het een gezondere kaasoptie vergeleken met andere. Mozzarella bevat probiotica zoals de bacteriën Lactobacillus casei en Lactobacillus fermentum.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Ja, mozzarella is gezond. Het past goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat minder zout dan veel andere soorten kaas. Daarnaast bevat het ook minder calorieën dan andere soorten kaas, zoals oude kaas.
Bevordert de gezondheid van de darmen
Mozzarellakaas is een bron van darmvriendelijke probiotica, waaronder Lactobacillus casei en Lactobacillus fermentum. 9 Probiotica zijn belangrijk voor de gezondheid van de darmen en spelen een rol in het immuunsysteem. Het combineren van mozzarellakaas met fruit en groenten is een andere strategie om de gezondheid van de darmen te ondersteunen.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella.Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Mozzarellakaas is een koolhydraatarm voedingsmiddel, dat u kan helpen gewicht te verliezen als u een dieet volgt dat een eiwitrijk dieet aanbeveelt, zoals het Atkins- of South Beach-dieet. Een ounce halfvolle mozzarellakaas bevat slechts . 79 g koolhydraten.
Vitamines, mineralen en een hoop eiwitten
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.
Voor de meeste gezonde volwassenen is de aanbevolen dagelijkse inname van kaas ongeveer 1,5 ounces . Deze hoeveelheid biedt een goede balans tussen de gezondheidsvoordelen van kaas en de potentiële risico's die gepaard gaan met te veel kaas. Als het specifiek om mozzarellakaas gaat, is 1,5 ounces een goede richtlijn.
Mozzarella bevat veel eiwitten en minder natrium en vet dan veel andere kazen. Over het algemeen is cottage cheese echter de gezondste optie van de twee . Hoewel exacte cijfers afhangen van de melk die tijdens de productie wordt gebruikt, heeft cottage cheese doorgaans maar liefst 69% minder calorieën dan mozzarella.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
Eet je niet vaak kaas? Dan kun je ook wel eens voor vettere en zoutere varianten kiezen – als je natuurlijk niet overdrijft. Maar eet je het elke dag? Kies dan liefst voor een 'gezondere' variant, zoals 20+- of 30+-kaas, mozzarella of hüttenkäse.
Mozzarellakaas wordt gezien als een gezondere kaasoptie vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een uitgebalanceerd dieet.
Mozzarella bevat ook bacteriën die als probiotica werken, waaronder stammen van Lactobacillus casei en Lactobacillus fermentum. Studies bij zowel dieren als mensen suggereren dat deze probiotica de gezondheid en regelmaat van de darmen kunnen verbeteren , de immuniteit kunnen bevorderen en ontstekingen kunnen verminderen.
Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
Lager vetpercentage
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Mozzarella heeft doorgaans een lager vetgehalte en minder calorieën, wat het een betere keuze maakt voor mensen die op hun vetinname letten. Burrata daarentegen heeft een intensere smaak en romige textuur, maar bevat meer calorieën en vet, wat het meer een traktatie maakt dan een dagelijkse kaasoptie.
Er zitten 63 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) mozzarella. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mozzarella'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Gelukkig klopt dit niet. Door het smelten komen de vetten meer naar buiten en lijkt het alsof gesmolten kaas vetter is, maar die vetten zaten er al in. De voedingswaarden van gesmolten kaas zijn gelijk aan die van gewone kaas: het bevat evenveel calorieën en vetten.