Op de motor moet u een goedgekeurde helm dragen. Beschermende kleding is niet verplicht, maar wel belangrijk. Kies kleding die speciaal voor motorrijders is ontworpen. Die kleding beschermt u als het onverhoopt toch misgaat.
De wet zegt dat je een jas met lange mouwen en een lange broek of overall moet dragen. Kort door de bocht gaande, volstaat dus ook een jeansvest. Wij zijn er echter zeker van dat jij heel graag rijdt maar nog liever heelhuids terug thuis geraakt (zodat je nog ritjes kunt maken).
Waarom zou een verplichting nog niet zo gek zijn? Een glijpartij met een motor kan al snel zorgen voor ernstig letsel. Ook bij een lage snelheid. Met motorkleding aan loopt u waarschijnlijk nog steeds letsel op bij een flinke uitglijder, maar de gevolgen kunnen door de juiste kleding beperkt blijven.
De wet schrijft “een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall” voor. Verder is de bepaling nogal vrij te interpreteren: ze vermeldt niets over eventuele rug-, schouder-, elleboog- en kniebescherming of over het materiaal van de jas en de broek. Al is zulke bescherming natuurlijk een welgekomen aanvulling.
Of je nu rijdt op een scooter, een Vespa, een motor met 1000cc of eentje met 125cc, een motorhelm MOET je áltijd dragen. Voor het rijden zonder helm krijg je dus gegarandeerd een boete.
Niet enkel om boetes te voorkomen, maar vooral om de veiligheid van u en uw passagier te garanderen. U bent sowieso verplicht om een helm te dragen, handschoenen, een lange broek, een vest met lange mouwen en schoenen met enkelprotectie.
3. De schoenen. De schoenen moeten voldoende hoog zijn zodat de enkels beschermd worden. Ook hier is het beter om te kiezen voor motorlaarzen of goede bottines dan schoenen in stof van het “Converse”-type die niet hard genoeg zijn om voldoende bescherming te bieden.
De volgende beschermende kledij is enkel verplicht voor de bestuurder of passagier van een motorfiets met een cilinderinhoud groter dan 50 cc: handschoenen. valhelm. jas met lange mouwen.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.
Motorlaarzen of motorschoenen zijn een echte must! Wanneer je op je motor stapt, trek je dan gewoon je everyday-shoes aan of heb je speciaal schoeisel voor op de motor? Of het nu gaat om een korte of lange motorrit, het antwoord op deze vraag zou altijd 'speciale schoenen voor op de motor' moeten zijn.
Spanje kent geen kledingvoorschriften voor motorrijders.
Beschermende kledij
Helm, handschoenen, een jas met lange mouwen, een lange broek of een overall en laarzen of schoenen die de enkels beschermen, zijn verplicht als je op de motorfiets kruipt. Een short en T-shirt kunnen niet.
Regels voor motorrijders in Frankrijk
Het dragen van motorhandschoenen (met CE keurmerk) is verplicht. Je bent als motorrijder ook verplicht om een CE-goedgekeurd reflecteren vest bij je te hebben. Zowel de motorrijder als de passagier moet dit vest aandoen als je langs de weg stil komt te staan.
Motorhandschoenen, verstandig om te dragen, moeilijkste qua pasvorm. Met een jas of laars krijg je ietwat speelruimte qua pasvorm, maar een motorhandschoen moet perfect zitten. In grote lijnen zijn er zomer- en wintermotorhandschoenen. Zomer handschoenen kunnen waterdicht, niet waterdicht en winddoorlatend zijn.
Deze mag niet te hoog of te laag zitten, maar moet midden voor de knie zitten. Het is belangrijk om bij het passen van een motorpak op een motor te gaan zitten. Het is dan beter te zien en te voelen of een motorpak goed past. Kijk hierbij of de knieën naar buiten te plaatsen zijn zodat je genoeg bewegingsvrijheid hebt.
Om zich te beschermen bij een val, is het aanbevolen stevige en aangepaste kledij te dragen (broek, vest met lange mouwen, handschoenen, schoenen die de enkels beschermen, …) Het is belangrijk om altijd goed zichtbaar te zijn.
Rijbewijs A1, A2, A
Vanaf 18 jaar theorie- en praktijkexamen. Met rijbewijs A1 mag u rijden op een motor van maximaal 125 cc. Het vermogen mag niet meer dan 11 kW zijn en per kilo ledig gewicht niet meer dan 0,1 kW.
125 cc: laveren door de file
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
Het dragen van een helm is verplicht. Tenslotte zijn er nog de quads die niet voor gebruik op de openbare weg worden gehomologeerd en die dan ook alleen op privé terrein mogen worden gebruikt. Hiervoor bestaan geen specifieke verplichtingen. Het dragen van een helm en beschermende kledij is wel aan te raden.
De maathulp bij het uitzoeken van uw motorlaars
Deze protectoren behoren natuurlijk wel op de juiste plaatst te zitten. Om deze reden mag een motorlaars best strak aansluiten, de hiel moet goed in de beschermende kom vallen en de tenen moeten vrij kunnen bewegen aan de voorkant.
Kinderen in het zijspan
Kinderen en helmen; In Nederland is het voor iedereen op een motor/scooter of als passagier in een zijspan verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Omdat dit voor baby's en de kleine peuters levensgevaarlijk is moet je ze beslist geen motorhelm opzetten.
Tijdens het motorrijden in Italië is het erg belangrijk een goedgekeurde helm te dragen. Als je geen helm met het CE keurmerk draagt, riskeer je een hoge boete. Bovendien kan de politie je motor tot wel 60 dagen in beslag nemen. Het is in Italië verplicht om overdag minimaal dimlicht te voeren.