Voedingsstoffen ter ondersteuning van de lever Vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren (garnalen en mosselen).
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Zink en selenium voor een gezond immuunsysteem. B12 ter ondersteuning van uw zenuwstelsel. Mangaan voor gezonde botten. B2 voor een gezonde lever en het gezond houden van uw ogen, spieren en huid.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Mosselen zijn een uitstekende bron van vitaminen, waaronder A, B2 en B12 . Deze vitaminen zijn essentieel voor de huid, de opbouw van rode bloedcellen, hersenfunctie, energieniveaus en het behoud van een gezond immuunsysteem, wat vooral belangrijk is in de wintermaanden.
Sommige schelpdieren, zoals kokkels, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels, bevatten weinig cholesterol en verzadigd vet. U kunt ze zo vaak eten als u wilt.
De kleur betekent niet dat er iets mis mee is . Mosselen variëren van bleek zoals dit tot echt dieporanje soms. Als ze te oud zijn of uit troebel water komen, kun je ziek worden, maar dat heeft niets met de kleur te maken.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als (magere) vis. In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.
De raad adviseert om één tot twee keer per week vis, schaal- of schelpdieren te eten. Er worden geen concrete hoeveelheden in aantal gram geformuleerd. Meer dan twee keer per week vis eten is niet aan te bevelen.
Uiteindelijk is het beste wat u kunt doen om uw lever gezond te houden, deze goed te behandelen. Vermijd frequente overconsumptie van voedsel en alcohol, houd een gezond dieet en bewegingsregime aan en laat u screenen als u risicofactoren voor leverziektes hebt .
Conclusies. Hoewel de inname van eieren niet direct geassocieerd was met het NAFLD-risico , zijn eieren een belangrijke bron van choline in het dieet, wat sterk omgekeerd geassocieerd was met het NAFLD-risico in dit op de gemeenschap gebaseerde cohort.
Mosselen bevatten cholesterol.In 100 gram gekookte mosselen zit bijna 50 mg van deze vetstof. Dit is echter zo weinig dat het nauwelijks effect heeft op het cholesterolgehalte van het bloed. Ter vergelijk: in 1 gekookt ei zit 185 mg cholesterol en het Voedingscentrum adviseert tot 3 eieren per week.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
In 100 gram gekookte mosselen zitten zo'n 125 kcal en 3,1 gram vet. Dit maakt ze magerder dan vette vissoorten; 100 gram vette vis bevat namelijk gemiddeld 19 gram vet. Ze bevatten ook minder kcal als de meeste soorten vlees. Wat wel dikmakers zijn: de frietjes en sausjes die vaak bij mosselen gegeten worden.
Mosselen zijn rijk aan de mariene Omega-3, EPA en DHA . Als u probeert af te vallen, geven mosselen u veel voedingsstoffen zonder veel calorieën. Bereid de mosselen op een manier die geen calorieën toevoegt. Probeer ze te stomen en voeg smaak toe met calorievrije kruiden.
De schelpdieren kunnen besmet raken door het water of door iemand die ze met onreine handen aanraakt. Het koken van het voedsel doodt schadelijke organismen en maakt het voedsel veiliger om te eten .
Geur: Verse mosselen ruiken vaag naar de zee of een andere waterbron waar ze vandaan komen. Als ze naar riool ruiken, voor of na het koken, gooi de mossel dan onmiddellijk weg. Mosselen zijn kort houdbaar en bacteriën groeien er snel in, vooral als de mossel sterft .
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mosselen oranje zijn en andere wit? Het komt allemaal neer op geslacht. De oranje mosselen zijn vrouwelijk en de romig witte mosselen zijn mannelijk. Beide hebben dezelfde rijke, zoete smaak waar je van houdt.
Hoewel schelpdieren meer cholesterol bevatten dan andere dierlijke eiwitten , zijn hun aantallen zeker haalbaar in uw dagelijkse dieet - 3 ons kreeft of 19 kleine mosselen bevatten ongeveer 60 milligram en 15 grote garnalen wegen ongeveer 166 milligram. Bovendien hebben schelpdieren veel andere voordelen die dat kunnen compenseren.
Het zachte vlees van de mosselen met zijn zoute, minerale smaak wordt beschouwd als een uiterst gezonde delicatesse. Mosselen zijn erg mager, ze zijn zeer rijk aan eiwitten en bevatten de gezonde meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren.Vitamine B12, ijzer, zink, selenium en jodium zijn ook in overvloed aanwezig.
Bepaalde vissoorten, zoals zalm, makreel, sardines en forel, zijn belangrijk om in uw dieet op te nemen, omdat ze omega-3-vetzuren bevatten. Dit type vet kan helpen de triglyceriden in het bloed te verlagen en kan ook ontstekingen verminderen.