Controleer daarom regelmatig je kamerplant op ziekten, een goede manier is door de onderkant van het blad zo nu en dan te controleren. Zitten hier zwarte of witte plekjes op die er voorheen niet zaten, dan is het zeer waarschijnlijk dat je plant een ziekte heeft opgelopen.
Je merkt vaak snel of jouw plant iets mankeert: het blad wordt bruin en valt af of krult op, de groei stopt en de plant gaat er een beetje zielig uitzien. Soms worden de bladeren plakkerig, zie je witte stipjes op je kamerplant, verschijnen er allemaal vlekken op het blad, of zitten er beestjes op planten in de tuin.
De eerste stap is het herkennen van een ziekte of plaag. In de meeste gevallen kun je dit gemakkelijk en snel herkennen door aan de onderkant van het blad te kijken. Onze tip: doe dit wekelijks. Zo ben je op tijd voor het geval je plant last heeft van ongedierte.
De PlantVillage app moet in staat zijn om een plantenziekte te herkennen op basis van een foto die je met je mobiele telefoon maakt. Een algoritme in de app vergelijkt de foto met foto's van zieke planten in een database en stelt een diagnose.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Plantsome
In de app van Plantsome kun je invoeren welke planten je hebt en hoe groot ze zijn. De app berekent daarna wanneer je planten water nodig hebben en hoeveel precies. Dat gebeurt aan de hand van een algoritme, waarin onder andere rekening wordt gehouden met het weerbericht in je woonplaats.
PlantSnap is gratis voor Android en iOS.
Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding.
Hoe herken je een geïnfecteerde plant? De bacterie Erwinia Amylovora veroorzaakt de ziekte en zorgt voor volgende symptomen: Bruinzwarte verkleuring, verdorring en verschrompeling (als door vuur verschroeid) van bloesems, bladeren en twijgen. Slijmdruppels op de plant.
Bladluis herkennen
Met name de groene en zwarte bladluis zijn soorten die vaak in de tuin te vinden zijn. Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
Cladosporium fulvum is te herkennen aan gele vlekken aan de onderzijde van het blad. Later zullen deze vlekken bruin verkleuren als de schimmel sporen begint aan te maken. Wanneer de schimmel zich verder doorzet, dan verkleurt ook de bovenzijde van het blad geel.
Bij een overschot of een te kort, laat de plant vaak bruin blad of puntjes zien. Staat je plant voor het raam, dan kan het ook nog eens zo zijn dat je plant is verbrand door een overschot aan direct zonlicht. Verplaats de kamerplant dan op een lichte plek, waar er geen direct zonlicht op komt.
Witte schimmel op kamerplanten, oftewel: meeldauw, ziet eruit als een lichte bestuiving van boem of poedersuiker over de bladeren. Doe je er niks aan dan zal deze witte schimmel zich vermenigvuldigen en zich naar de rest van de plant verspreiden. Meeldauw is dol op schemerige woningen en stilstaande lucht.
PictureThis - Plant Identification is gratis te gebruiken en beschikbaar voor iOS en Android. PictureThis - Plant Identification is een prima manier om meer te leren en te weten te komen over tal van planten en bloemen.
De belangrijkste tip voor de meeste kamerplanten is: wacht tot de potgrond droog is voordat je water geeft. Zet de plant op een grote schotel of in de gootsteen, zodat het water kan weglopen. Geef water totdat alle potgrond vochtig is. Zet de plant terug in de sierpot wanneer er geen water meer onder uit de pot komt.
De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met je plant. De juiste hoeveelheid is zoveel als de grond kan opnemen.