Wat er op je bord ligt, wordt gemaakt van de broer van de Wasabia Japonica, de mierikswortel. Met wat creativiteit, mosterd, radijs en groene kleurstof wordt daar 'wasabi' van gemaakt.
De Wasabi japonica is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel. De Wasabi is een japans kruid dat gebruikt word bij sushigerechten, men kan de wortel ook geraspt gebruiken in salades. De Wasabia Japonica wordt zo een 20 tot 60 cm hoog.
De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht. Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
De mierikswortel is rijk aan vitamine C en vezels en bevat goede hoeveelheden van de mineralen calcium, kalium en koper. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Echte verse Wasabi is licht groen van kleur en zacht romig van smaak. Echte Wasabi heeft een scherpe smaak die de sinussen even wakker maakt maar daarna is verdwenen, dus minder scherp dan de imitatie Wasabi die veel langer scherp blijft.
Verse Wasabi kan tot 2 weken in de koelkast bewaard worden. Wasabi uit een geopende tube kan tot 1 jaar in de koelkast bewaard worden. Verse geraspte Wasabi kan tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden.
Met de wortels van het Wasabia Japonica kruid wordt, met behulp van een ruwe rasp van haaienhuid, wasabi gemaakt. Geraspt en wel is de specerij uit Japan lichtgroen, zoet en scherp. Opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komt.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
In de ontwikkeling van het Wasabi brandalarm heeft het onderzoeksteam eerst de irriterende stof geïsoleerd in Wasabi, genaamd Allyl Isothiocyanaat. Het is geen geurige stof maar een zogenaamde “somatosensatie”. Ons zenuwstelsel ervaart deze stof als pijnlijk en stekend.
Als je mierikswortel rauw eet, rasp je hem eerst. Je kunt een stukje van de wortel raspen en door de aardappelpuree mengen. Niet te veel, anders is de smaak te overheersend. Vers aan tafel raspen en een heel klein beetje over de spinazie strooien.
Toch is de wasabi die je bij je sushi krijgt, waarschijnlijk helemaal geen wasabi. Het echte spul is namelijk heel duur. In Nederland wordt de meeste wasabi namelijk gemaakt van een mengsel mierikswortel, mosterd en een aantal E-stoffen. Als je geluk hebt, is er ook een piepklein beetje wasabiwortel in verwerkt.
Echte wasabi heeft een kilo prijs van 200 euro tot 250 dollar per kg.
De mierikswortel is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De smaak van de mierikswortel lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Het is geraspt te koop in potjes. Mierikswortel is rijk aan vitamine C.
Van wasabi wordt alleen de wortel gebruikt en die heeft een echt hele scherpe, maar een wat teleurstellende lege smaak en heeft geen echte smaaksensatie. Daarmee wordt bedoeld dat hij wel scherp is, maar dat die scherpte veel te snel weer is verdwenen.
Wasabi wordt voornamelijk bij sushi en andere visgerechten gegeten. Echter, met het in Europa brengen van wasabi wordt het nu ook op andere manieren toegepast. Enele voorbeelden: Puur als een soort dip (maar dan wel voorzichtig) bij traditionele zelfgemaakt kroepoek.
Yildriz Japanse wasabimayonaise
Wasabi heeft een pittige smaak die lijkt op scherpe mosterd of mierikswortel. In pure vorm is het nauwelijks te consumeren. Een lage dosering wasabi gemengd door mayonaise geeft daarentegen een heerlijke twist aan zalm, garnalen of welke andere vissoort dan ook.
Wasabi Chemie
Wanneer het plantweefsel wordt geraspt of beschadigd, degradeert het enzym myrosinase sinigrine om allylisothiocyanaat (AITC) te produceren, die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van wasabi.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Chips vervalt niet. Nooit. Ze worden misschien wat wak.
Voor zover bekend zijn er geen gevallen bekend van mensen die ernstige hartklachten kregen na het eten van iets te veel wasabi dat gemaakt wordt een Japanse plant (Eutrema japonicum) of anders mierikswortel met een vergelijkbare smaak. De publicatie meldt dat het slachtoffer een flinke lepel wasabi in haar mond stak.
Verse Wasabi is vochtig en koel in de koelkast minimaal 2 weken te bewaren. Als je het restant in een keer opraspt en direct in de vriezer doet is het minimaal een half jaar te bewaren. Ook kun je er de meest lekkere Wasabi Mayonaise, Wasabi Roomkaas, Wasabi Boter van maken.
Zelf telen: zorg én geduld
Qua hoogte wordt de wasabi plant zo'n 75 centimeter. Onder de grond groeit de vlezige wortelstok: rizoom. Die wordt zo'n 3 centimeter dik en is pas na zo'n 2 jaar voldoende gegroeid om hem te kunnen eten. De wasabi plant bloeit van ongeveer maart/april tot mei, met kleine witte bloemetjes.