Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond.De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten. Gelatine helpt zelfs de genezing van darmen.
Mergpijp is een bron van collageen, gelatine en mineralen. Dat is niet alleen goed voor sterke botten, maar het gaat ook huidveroudering tegen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom je het vaker op het menu zou moeten zetten.
Beenmerg is rijk aan vetten. Voor bevolkingen die maar beperkt toegang hebben tot koolhydraten en van wie de voeding grotendeels afhankelijk is van dierlijke producten, zijn ze een belangrijke bron van voedingsstoffen.
Hoe eet je mergpijp? Beenmerg is een delicatesse, waar je niet teveel mee moet doen. Veel mensen vinden 't het lekkerst als het is geroosterd, met wat grof zout erbovenop. Eventueel met toast erbij.
Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron. In het bindweefsel zit veel glucosamine en chondroïtine.
Een mergpijpje is een cilinder- of balkvormig gebakje op basis van crème, marsepein en chocolade. Het bestaat in twee varianten. Bij een (crème)mergpijpje omhult een laag marsepein een zoete crèmevulling. Bij een reuzemergpijp bestaat de vulling uit biscuit en crème en eventueel een laagje bessenmoes.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Er zitten 251 kilocalorieën in 1 groot (55 gram) mergpijpje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mergpijpje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zit 11,9 gram vet in 1 groot (55 gram) mergpijpje, waarvan 6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Bewaar de mergpijpjes in de koelkast op maximaal 4 graden celsius of vries ze in op de dag van aankoop. Na invriezen wel binnen 3 maanden gebruiken. Voor gebruik ontdooien.
Merg zit in de botten van de poten van het rund. Door het op laag vuur koken breekt het beenmerg af en komt de smaak vrij. Tegenwoordig kom je steeds vaker recepten tegen om het beenmerg uit het bot lepelen. Deze manier van mergpijp serveren kijkt men in New York en London niet meer van op.
Zelf trekken is het best
Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties.
Aan de buitenzijde zit een stuk bot en deze is gevuld met merg. Een smakelijke, vetrijke substantie waar veel honden gek op zijn. Het geven van een mergpijp is echter niet geheel zonder gevaar. Het betreft namelijk een sterk bot en tijdens het kluiven en kauwen kunnen er scherpe botsplinters loskomen.
Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken.
Mergpijpjes zijn botten waarin zich beenmerg bevindt en zit voornamelijk in de beenderen van bekken, ribben, borstbeen en rugwervels. In de holte van de merg zitten bloedvaten waartussen cellen liggen die het beenmerg vormen. Dit is wat rood van kleur. Een meer gelige kleur hebben de tevens aanwezige vetcellen.
Zo'n oerbouillon trek je van botten, schenkel en bijvoorbeeld ossenstaart of rundertong. Deze ingrediënten zorgen samen voor een indrukwekkende mix van waardevolle voedingsstoffen. -Botten zijn namelijk rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, zwavel en silicium.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Gezond alternatief voor bouillonblokje
Fundo bouillon wordt namelijk uitsluitend met natuurlijke ingrediënten gemaakt en op ambachtelijke wijze bereid. Net zoals je thuis verse bouillon maakt, maar dan in grotere volumes. Verder worden er geen kunstmatige additieven toegevoegd. Puur natuur en gezond dus!
Ze bestaan uit vlees en been met merg. Natuurlijk zijn ze heerlijk in de soep. Ze geven bouillon een krachtige smaak. Maar je kunt ze ook gebruiken voor smakelijke stoofschotels.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.
Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Leg de mergpijpen in een vuurvaste ovenschotel. Kruid ze met peper en zout en een klein beetje kokosolie. Rooster de mergpijpen ongeveer 15 minuten of tot het beenmerg zacht is en begint lost te komen van het bot.
Wie heeft de mergpijp bedacht? Wie het gebakje heeft uitgevonden weten we niet. Maar ons mergpijpje lijkt wel wat op de 'punschrolle' uit Zweden en Denemarken, al is die wel groen, bizar genoeg. Onze professor Voedingsmiddelentechnologie, André Hughebaert, bestudeerde de verpakkingen van de vijf soorten mergpijpjes.
Wat is het? Bottenbouillon is een doorzichtige, heldere vorm van soep en wordt gemaakt van jawel, botten. Meestal zijn dit de botjes van kip, maar ook andere dieren (rund, lam) kunnen er voor worden gebruikt. Wie geen vlees eet, maar wel vis, kan een bouillon trekken van visgraten.