Medicijnen die uw huisarts of specialist voorschrijft, krijgt u meestal vergoed uit de basisverzekering. Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor uw medicijn. Het kan ook zijn dat uw zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn volledig vergoedt.
Voor veel geneesmiddelen ontvang je een volledige vergoeding, voor anderen betaal je een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is maximaal 250 euro per kalenderjaar. Naast de 250 euro geldt er voor alle medicijnen die door een arts worden voorgeschreven ook een eigen risico.
De Rijksoverheid stelt geen vaste prijzen voor medicijnen vast. Apothekers en zorgverzekeraars spreken met elkaar de prijs van een geneesmiddel af. Hierdoor kan de prijs van een medicijn per zorgverzekeraar verschillen. Wel stelt de Rijksoverheid maximumprijzen vast zodat geneesmiddelen betaalbaar blijven.
Kosten zorg apotheek
De apotheek krijgt hiervoor geld (een vergoeding). Dit is meestal een bedrag van ongeveer 7 euro per medicijn. Dit bedrag is bij elk medicijn hetzelfde, voor hele dure en voor hele goedkope medicijnen. In dat bedrag van 7 euro zit alles verwerkt van wat er in de apotheek gebeurt.
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen.
U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering. Dit zijn de kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Bijvoorbeeld voor het samenstellen van medicijnen en het controleren of u geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. U betaalt deze kosten altijd als u uw medicijnen ophaalt of laat bezorgen.
Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is, betaal je standaard terhandstelling. De hoogte hiervan verschilt per apotheek, medicijn en tijdstip. Meestal ligt het tarief rond de 6 euro. Het bedrag kan ook lager of hoger zijn.
€ 0,05 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
voor een eerste uitgifte is het tarief ongeveer 12 euro- 14 euro; voor een bereiding is de opslag ongeveer 18 euro- 21 euro; voor een bijzonder bereiding is de opslag ongeveer 90 euro- 120 euro; voor een uitgifte buiten kantooruren ongeveer 35 euro - 45 euro.
Het kan zijn dat je voor het ene medicijn geen vergoeding krijgt, terwijl hetzelfde middel van een ander merk wel vergoed wordt. Of een medicijnen vergoed wordt, hangt daarom ook af van het medicijnbeleid van je zorgverzekeraar. Dit medicijnbeleid moet de zorgverzekeraar in de polisvoorwaarden vermelden.
Ook mag een zorgverzekeraar de volgende geneesmiddelen niet vanuit het basispakket vergoeden: geneesmiddelen in geval van ziekterisico bij reizen. geneesmiddelen voor onderzoek. geneesmiddelen die gelijkwaardig of zo goed als gelijkwaardig zijn aan geregistreerde geneesmiddelen die niet in het GVS zitten.
Betalen van de medicijnen
Als uw medicijnen binnen de basisverzekering worden vergoed, krijgt u deze veelal zonder te betalen mee. De factuur (medicijnkosten en uitgiftetarief) wordt dan door uw apotheker rechtsreeks bij uw zorgverzekeraar in rekening gebracht.
De geneesmiddelenfabrikant bepaalt in eerste instantie de prijs van een geneesmiddel. Hij doet dit binnen de grenzen van de geldende wet- en regelgeving. Wat verder de prijs van een geneesmiddel bepaalt zijn bijvoorbeeld marktomstandigheden (concurrentie) en preferentiebeleid van verzekeraars.
Een geneesmiddel (ook farmacon of medicijn) is een chemische stof die een bepaalde werking op het lichaam uitoefent. De wetenschap van de geneesmiddelen heet farmacologie of geneesmiddelenleer.
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst.
Antwoord van de apotheker
Indien dit middel levenslang gebruikt wordt is nog nergens aangetoond dat dit middel een schadelijk effect zou geven op het lichaam. Wel kan het gebruik leiden tot verminderd reactie- en concentratievermogen. Vele dagelijkse bezigheden (bv. autorijden) kunnen daarvan hinder ondervinden.
Artsen schrijven oxazepam voor bij angstgevoelens, gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning. Het bevordert de slaap, werkt rustgevend en vermindert angst en spanningen. Daarnaast werkt het medicijn spierontspannend. Oxazepam valt niet onder antidepressiva.
Bijna alle XTC-pillen bevatten MDMA. Er bestaat ook een poeder- en kristalvorm van XTC. Dat wordt vaak MDMA-poeder of MDMA-kristallen of MDMA genoemd. De werkzame stof hierin is gewoon hetzelfde als in een pil: MDMA.
Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Denk aan een ziekenhuisopname, sommige hulpmiddelen en medicijnen. Vaak zijn de kosten van een ziekenhuisbehandeling lager dan het eigen risico. Je betaalt de rekening dan zelf.
€ 0,07 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel.
In de receptregelvergoeding zijn de praktijkkosten gedeeltelijk opgenomen. De praktijkkosten die meegenomen zijn in de opbouw van de hoogte van de receptregel vergoeding zijn: personeelskosten, huisvestingskosten, computerkosten, auto- en bezorgkosten, algemene kosten, financiële kosten, norminkomen apotheker.