Mascarpone wordt vegetarisch gestremd met wijnsteenzuur, dus geen kalfslebmaag in je kaas. Waar komt het eigenlijk vandaan? Rond 1600 werd Mascarpone voor het eerste gemaakt, in de Italiaanse streek Lombardije.
Vooral voor pastasauzen en tiramisu is het Italiaanse product populair. Echter doordat Mascarpone room bevat is het voor mensen met een lactose-intolerantie belangrijk om lactosevrije Mascarpone te vinden. Op dit moment is traditionele Mascarpone alleen te verkrijgen d.m.v. een lactosevrij merk.
De romige kaas heeft namelijk een vrij neutrale smaak die het in zowel hartige als zoete gerechten heel goed doet. Deze is normaal gesproken uiteraard niet vegan, maar dat betekent niet dat we nooit meer kunnen genieten van dit fijne ingrediënt! Hoe wij mascarpone lactosevrij maken?
Galbani Mascarpone is een heerlijk romige verse kaas met een smeerbare structuur. De kaas is vooral bekend uit het klassieke Italiaanse dessert Tiramisu. Daarnaast is de kaas bruikbaar voor amuses, baksels en in soepen. De Galbani Mascarpone is te herkennen aan zijn zachte geur en zijn onweerstaanbare romigheid.
Je kunt ze allebei gewoon in de supermarkt vinden, althans, in ieder geval bij de Albert Heijn of bij de Jumbo. Het gaat om volvette kokosmelk, zoals die van Fairtrade of de niet-light versie van de Lidl. Ook heb je de vegan roomkaas van Violife nodig.
Plantaardige alternatieven voor zuivel – ook wel vegan(istische) zuivel genoemd – worden gemaakt op basis van bijvoorbeeld soja, noten, zaden, pitten of kokosolie. Vaak kun je ze op dezelfde manier gebruiken als 'echte' zuivel.
Ik eet het graag als broodbeleg of op een cracker en ik gebruik het in recepten zoals ovenschotels, pastagerechten en salades. En soms snack ik het ook wel eens met een lepel direct uit het bakje! Alles wat je met hüttenkäse van koemelk kan, kan ook met deze vegan variant.
MonChou wat zuurder en mascarpone wat romiger, maar dat is subjectief. MonChou bevat ongeveer 30% vet en mascarpone 40%. MonChou bevat bijna twee keer zoveel eiwit (9% tegen 5%) als mascarpone. MonChou bevat 0,5% zout en mascarpone doorgaans niet.
Er zit 7 gram vet in 1 eetlepel (15 gram) mascarpone kaas, waarvan 4,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het hangt er natuurlijk vanaf in welk recept de ricotta gebruikt wordt. Ricotta heeft als eigenschap dat het opstijft wanneer het verwarmd wordt, bij mascarpone krijg je het omgekeerde effect. Maar bij een koude bereiding zou je de ricotta kunnen vervangen door mascarpone.
Veganistische kaas: alternatieven voor parmezaan, mascarpone, ricotta, mozzarella en verse pasta.
Je kunt het product eventueel vervangen door gewone roomkaas, al zal het resultaat dan iets afwijken.
Vegetariër: En als je Vegetariër bent betekend dat, dat je geen vlees of vis wilt eten maar wel weer zuivel en eieren. Conclusie: Dus is een product vegan, dan is deze altijd lactosevrij.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Eigenlijk zijn 'lactosevrije' producten dus helemaal niet vrij van lactose. Het zijn gewoon zuivelproducten waaraan het enzym lactase is toegevoegd. Daarom bevatten de meeste lactosevrije producten ook gewoon zuivel en zijn ze dus niet veganistisch.
Mascarpone wordt gemaakt van lichte room (25 % botervet) die door de toevoeging van wijnsteenzuur een dik, rijk, romig en smeerbaar product wordt. Het kan met of zonder toegevoegde suiker worden gebruikt. Het is waarschijnlijk het bekendst als ingrediënt in tiramisù, het beroemde Italiaanse dessert.
100 g bevat 403 calorieën.
Halal vraagteken - Friesland Campina - MonChou - Afgebeelde product bevat varkensgelatine. Bron: 0800-0765 (consumentenservice) 4/1/2019 | Facebook.
Wat is het verschil met normale roomkaas? Het grootste verschil is het vet percentage. Mascarpone heeft ongeveer twee keer zoveel vet. Hierdoor is de smaak veel voller als roomkaas, want vet is nu eenmaal smaak.
Griekse yoghurt
Zowel Sojade als Alpro bieden een alternatief op basis van soja. Sommige bereidingen zoals de Griekse tzatziki bijvoorbeeld kan je ook maken met gewone sojayoghurt als je geen Griekse yoghurt voorhanden hebt.
Vegan crème fraîche en zure room lijken wel erg veel op elkaar. De vegan crème fraîche is veel lekkerder dan de dierlijke crème fraîche. Deze is zachter van smaak en romiger van structuur. De dierlijke variant kun je in warme en koude gerechten gebruiken, echter wordt het afgeraden om deze weer op te warmen.
Doordat het vrij is van dierlijke melkeiwitten en suikers is het volledig lactosevrij en hiermee geschikt binnen een lactosevrij / koemelkvrij dieet en ook vegan dieet.