Belgische romige kaasMaredsous is een rechthoekige kaas uit België die je ideaal kunt snijden in kleine sneetjes voor bijvoorbeeld op je boterham of om lekker tussendoor te eten. Deze zachte, romige kaas bevat geen toevoegingen. Smeuïg en romig!
De oorsprong
Maredsous ligt aan de Maas via de vallei van de Molignée, in de gemeente Maredret. Hier, in de kasteelboerderij van Maredsous, vestigde zich een industriële familie uit Doornik, Henri-Philippe Desclée (1802 - 1873), echtgenoot van Appoline Semet en hun twee zonen Henri (1830 - 1917) en Jules (1833 - 1911).
Reblochon,een emblematische kaas uit de bergen rond Annecy, is een van de bekendste BOB-kazen van Frankrijk.
Cholesterolverlagende kaas, zou het? Nieuw onderzoek van de Aarhus universiteit in Denemarken concludeert nu dat brie, camembert, roquefort of eender welke andere vette Franse kaas naar keuze zou helpen om de slechte cholesterol in ons lichaam te verlagen, waardoor het risico op een hartaanval afneemt.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Wist je dat maar liefst 96% van de Fransen kaas eet en 47% van hen eet dagelijks kaas ? Een gemiddelde Fransman eet ongeveer 24,4 kg kaas per jaar. Er zijn meer dan 400 soorten kaas in Frankrijk - genoeg en meer om je meer dan een jaar in Frankrijk te laten blijven en elke dag een nieuwe kaas te proeven!
De Comté is een halfharde Franse kaas gemaakt van rauwe melk. Deze kaas wordt al ruim 800 jaar gemaakt en is de meest gegeten kaas in Frankrijk. De Comté heeft een AOC-kenmerk sinds 1958. Met dit keurmerk liggen de regels voor de bereiding van de Comté vast.
Raclettekaas, Reblochon, Saint-Nectaire hebben een dunne eetbare korst . Als je ze aan de rand van het bord laat liggen, mis je een veelheid aan smaken en texturen. Om zonder mate te consumeren!
Kazen van geperste wrongel
Geen probleem voor de kazen waarvan de wrongel niet gekookt is (reblochon, saint-nectaire, raclettekaas) of voor de blauwschimmelkazen (roquefort, fourme d'ambert, bleu d'Auvergne). Tenzij wanneer de korst bedekt is met een laagje was, plastic of paraffine, dan is ze natuurlijk niet eetbaar.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
1. Camembert . Camembert is een van de eerste kazen die we met Frankrijk associeerden, dus het is geen wonder dat het bovenaan de lijst staat, op nummer één.
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt.
Waar worden de smeerkazen van Maredsous® geproduceerd? De producten die gerijpt worden, worden gerijpt in de Abdij van Maredsous in de provincie Namen.
U kunt bij ons Belgisch Bier in zomaar even meer dan 1.400 verschillende soorten bestellen!
De Abdij van Maredsous heeft voortaan haar eigen microbrouwerij.Voor het eerst zal er binnen de muren worden gebrouwen, maar dat maakt het nog steeds geen trappist. Maredsous is bekend voor de kazen en het abijdbier.
Reblochon is sinds 2004 niet meer verkrijgbaar in de Verenigde Staten, omdat het ongepasteuriseerd is en nog niet voldoende gerijpt is om te voldoen aan de Amerikaanse importwetgeving met betrekking tot de pasteurisatie van zachte en halfzachte kaas .
Alle zachte korsten (croûte is het Franse woord voor korst en korst) zijn eetbaar . Sommige hardere korsten zijn ook eetbaar, maar moeilijker te eten, in dat geval hoeft u dat niet te doen. Als u ervoor kiest om de korst van de kaas te snijden, is dat geen vreselijke faux pas.
Reblochon is relatief caloriearm omdat het vetgehalte slechts 27% is! Reblochon kan in alle seizoenen gegeten worden … en bij alle gelegenheden!
Kaas kan ook helpen om het gehemelte te reinigen na een maaltijd , vooral als de maaltijd die je net hebt gegeten rijk of zwaar was. De verschillende smaken en texturen van kaas kunnen de smaakpapillen verfrissen en ze voorbereiden op het dessert aan het einde van de maaltijd. Porties zijn belangrijk voor elke gang, dus er is nooit sprake van overdaad.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt. IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde.
Roquefort is ongetwijfeld de bekendste in dit rijtje en wordt ook wel eens de koning onder de blauwaderkazen genoemd. Wat velen echter niet weten, is dat deze AOP-kaas van schapenmelk wordt gemaakt.
Daarnaast is kaasbrood, door de hoeveelheid melk die aan het recept wordt toegevoegd en de gebruikte kaas, rijk aan calcium, wat belangrijk is voor het zenuwstelsel en de spierversterking .
Hoe eet je baguette op de Franse manier? Leer 'saucer'. De Fransen zijn dol op 'saucer' (zogezegd). Nadat ze hun gerecht op hebben, scheuren ze een klein stukje baguette af en vegen ze het bord meerdere keren schoon. Het is de laatste goût (smaak) van de heerlijke saus die bij de maaltijd hoort.