Mangohout is het hout van de mangoboom. Het is een hardhoutsoort, wat ervoor zorgt dat het bijzonder sterk is en een hoge dichtheid heeft. Die eigenschappen maken meubelen van mangohout slijtvast en ijzersterk. Het leent zich daardoor goed om meubelen van te maken, bijvoorbeeld mangohouten tafels en kasten.
De voorkeur gaat natuurlijk al snel uit naar een eettafel die lang mooi en goed blijft. Mangohout is dan een goede optie, mangohout is namelijk een relatief hard hout. Daardoor heb je minder last van krassen en deuken, daarnaast gaat het hout niet rotten.
Mangohout is vrij goed bestand tegen water, maar toch raden we aan om niet te vaak gebruik te maken van een spons en water. Houd de volgende richtlijnen in je hoofd als je meubels gaat schoonmaken die van mangohout zijn: Vermijd schoonmaakspullen met een ruw oppervlak.
Mangohout is namelijk geen effen houtsoort, hierdoor is het lastig om structureel dezelfde look in huis te halen. Daarnaast heeft het hout vrijwel nooit dezelfde structuur en kan de kleur per meubelstuk verschillen. Hierdoor kan je maar zo een meubelstuk in huis halen die een andere kleur heeft dan je huidige meubelen.
- Mangohout is zeer betaalbaar. Betaal daarom altijd de beste prijs voor massief hout.
Het is dus belangrijk dat mangohout wordt behandeld met speciale producten die houtinsecten op afstand houden. Daarbij is mangohout gevoelig voor verkleuring wanneer het te lang in de zon wordt gelaten. Hierdoor kan de kleur vervagen of het hout zelfs barsten.
Mangohout kun je herkennen door de vele kleurschakeringen in het hout, waardoor geen enkel meubelstuk hetzelfde is. De kleuren in mangohout kunnen van licht- tot donkerbruin gaan, met soms een rode gloed of juist een gelige ondertoon. Door de warme kleuren en zwarte accenten heeft het hout een robuuste uitstraling.
Tips voor mangohout onderhoud
Neem af met een licht vochtige doek, bij voorkeur een doek zonder stiksels om krassen te voorkomen. Vermijd schoonmaakspullen met een ruw oppervlak. Gebruik geen meubelpoets of schoonmaakmiddelen waar siliconen in zitten, want die kunnen hout op termijn uitdrogen.
Teakhout heeft een warme kleur, maar is daarnaast ook vrij effen wanneer u het vergelijkt met mangohout. De nerf is minder duidelijk aanwezig, en ook de kleurverschillen zijn minder dan bij een mangohouten plank.
Mangohout heeft in het algemeen weinig onderhoud nodig en is behandeld tegen vocht en vlekken. Om het hout mooi en levendig te houden raden wij aan om het hout één keer per jaar heel licht op te schuren en te behandelen met Natural Woodsealer (van het merk Oranje Furniture Care).
Verwijder waterkringen van hout met zout en water. In een kommetje maakt u een mengsel van één theelepel zout en één eetlepel water, en dit brengt u met een schone doek aan op het hout. Wrijf hier voorzichtig overheen, net zolang totdat de watervlekken volledig verdwenen zijn. Let op!
Mangohout kan je behandelen met olie, boenwas, beits of een lak. Als je de nerven en kleur wilt behouden dan moet je transparante producten gebruiken. Je hebt alleen een vochtige doek nodig om mangohout te onderhouden en schoon te maken.
Mangohout laat zich goed afwerken. Door het hout te polijsten wordt het oppervlak glanzend en glad. Maar door het te schuren en te borstelen, krijgt het hout een ruwe, stoere uitstraling.
Deze populaire houtsoort is een stuk goedkoper dan eikenhout maar vertoont ook andere eigenschappen. Zo is Mangohout een stuk lichter in gewicht dan eikenhout en is het moeilijker meubels te bewerken. Mangohout heeft daarentegen ook een unieke uitstraling en is een stuk goedkoper dan eikenhout.
Grijs, beige, of wit zijn bijvoorbeeld basiskleuren die goed passen bij onze mangohouten meubels. Laat de primaire kleur terugkomen in grote vlakken in het interieur, zoals op een muur, in de vloer of het plafond of kies een groot meubel in deze kleur.
Mangohout kan zelfs buiten gebruikt worden door zijn waterafstotende eigenschappen, heeft het geen last van de regen.
Met een score van 1070 op de Janka-schaal is mangohout een sterke houtsoort. Dit zorgt ervoor dat je mangohouten meubels tegen een stootje kunnen, en dus lang meegaan. Mangohout is waterbestendig.
Eikenhout is de degelijke keuze voor het tafelblad. Eikenhout is robuust en hard hout. Dit maakt het een zeer geschikt materiaal voor een tafelblad. Daarnaast is eikenhout beschikbaar in meerdere kleurtinten.
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
Teakfix heeft als groot voordeel dat het hout na een behandeling met Teakfix niet of nauwelijks van kleur verandert. De natuurlijke uitstraling van het mangohout blijft behouden en het meubel is beschermd tegen vuil en vochtvlekken.
Azijn en olijfolie: Neem een deel witte azijn (een kwart kopje) voor vier delen olijfolie (een vol kopje) olijfolie. Deze huismiddelen vormen samen een uitstekend schoonmaakmiddel. Het mengsel werkt ook goed om krassen in hout op te vullen en je hout een frisse uitstraling te geven, als een natuurlijke boenwas.
Mangohout look-a-likes koop je bij Houtvision! 'Mangohout' is een houtsoort die door veel meubelfabrikanten wordt aangeboden. Hedendaags zie je de term 'Mangohout' overal terug. In onze grote assortiment 100+ sloophout zijn er meerdere soorten die wij een Mangohout-look kunnen geven.
Officieel is dit mangohouten badkamermeubel een dressoir, maar hij is ook meer dan geschikt als badkamermeubel. Dit meubel geeft uw badkamer door de zeer warme uitstraling van het mangohout een warme sfeer. Ook geeft dit meubel de badkamer veel sfeer omdat de structuur van het hout nooit helemaal hetzelfde is.
Mangohout heeft een lichte tot donker goudbruine kleur. Door het hout te beitsen krijgt deze een bepaalde kleur. Om het hout te beschermen tegen vuil en vocht wordt het hout blank afgelakt.
Duurzaam hout is afkomstig uit bossen die duurzaam worden beheerd. Dit betekent dat bij het kappen de ecologische functie van het bos als leefomgeving voor planten en dieren behouden blijft. Duurzaamheid zegt ook iets over de rechten en belangen van de betrokken arbeiders en van de inheemse bevolking in de bossen.