Magnesium is een mineraal die goed wordt opgenomen door de huid. Met deze magnesiumvlokken kun je een heerlijk (voeten)bad maken en je tekorten snel aanvullen.
Bij een voetbad zal 500 gram voldoende zijn. Voor in bad is 2 – 4kg voldoende.
Je voeten moeten in ieder geval tot aan je enkels worden ondergedompeld in het voetenbad. Wij raden een watertemperatuur aan van rond de 37 graden Celsius. Tijdsduur van het magnesium voetbad moet tenminste 20 minuten zijn.
Hoe kun je het herkennen? Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium vlokken van Himalaya magnesium bestaan uit zuivere magnesiumchloride die een weldadig en ontspannen gevoel geven terwijl ze je magnesium gehalte in balans brengen. Ook is een voetenbad uitermate geschikt om afvalstoffen af te voeren. De kleine kristallen lossen snel op in water.
Magnesiumvlokken voor een voetenbad zijn heerlijk om even een rustmoment te nemen en tegelijkertijd je tekort aan te vullen. Ze worden door de huid extra goed opgenomen. Magnesium is belangrijk voor o.a. je weerstand, sterke botten en spieren en voor ontspanning.
Door bijvoorbeeld intensief te sporten maar ook door veel stress stijgt de magnesiumbehoefte. Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven.
Kruidvat Magnesium Tabletten dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid. Ze dragen ook bij tot de instandhouding van sterke botten en tanden. Magnesium is goed voor het zenuwstelsel en is belangrijk voor een normale spierwerking.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. In die zin kan het dus zeker helpen om beter te slapen. Want wie meer ontspannen is, valt vlotter in slaap. Naast diverse andere lichaamsprocessen, speelt magnesium ook een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine, hét slaaphormoon.
Magnesium helpt bij herstel van de pH-waarde, werkt ontsmettend en ontstekingsremmend en is bevorderlijk bij de vernieuwing van huidcellen. De huid gaat er niet alleen beter uitzien, maar ook jeuk en schilfers worden aangepakt.
Magnesium speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen. Wat veel mensen niet weten is dat al onze cellen eiwitten bevatten, denk aan de cellen in spieren, organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Magnesium speelt een rol bij de opbouw van deze eiwitten.
Waarschijnlijk hebben bij hen de klachten te maken met de zuurtegraad (pH) van de huid. Hoe zuurder, hoe meer het prikt. Vandaar dat je af en toe wel hoort: hoe meer het prikt, hoe harder je het nodig hebt. Bij een deel lijken de klachten eerder te maken te hebben met het type huid.
De hoeveelheid magnesium die je gebruikt in je voetenbad of badwater is mede afhankelijk van je persoonlijke behoefte. Voor ontspanning en ontzuring van de spieren: 2x tot 3x per week 125 gr. in een voetenbad van 4 liter water. Of naar behoefte een bad van 70 liter water met 500/800 gram.
Gedroogde abrikozen en vijgen bevatten ook veel magnesium. Met een handje vijgen of abrikozen zit je al snel op 60 microgram magnesium. Je kunt vijgen of abrikozen dippen in pure chocolade om op een lekkere manier een extra magnesium boost binnen te krijgen.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
Wanneer er hartritmestoornissen optreden kan dit een gevolg zijn van een magnesiumtekort. Extra magnesium kan dan helpen bij het opheffen of verminderen van hartritmestoornissen. Een tekort aan magnesium is vaak een combinatie van slechte voeding en leefstijl in combinatie met genetische aanleg.
Magnesium is een fysiologische calciumantagonist. Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspieren, hartspier, gladde spieren). Magnesium kalmeert en calcium exciteert zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert.
Magnesium bij stress
Voor iedereen is die plek anders, maar feit is dat je spieren meer aangespannen zijn in periodes van stress, waardoor je spieren meer magnesium nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Magnesium bevordert de spierontspanning. En werkt dus kalmerend. Zo vermindert het ook direct stress.
Koop daarom magnesium vlokken en ga daar lekker ontspannen in baden. Doe dit minimaal 2 keer per week. Gebruik magnesium olie voor toepassing op de huid voor directe verlichting bij spierkramp en spierpijn. Als je slaapproblemen hebt, neem dan 30 minuten voor het slapen gaan een magnesiumvlokken voetenbad of ligbad.