Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken. In vergelijking met de lichte sojasaus smaakt Seasoning sauce zoeter en zachter.
De umamismaak van zoute sojasaus kun je eventueel vervangen door worcestersaus, vissaus of miso. Heb je dat nu allemaal niet in huis, zorg dan in ieder geval dat je wat zout toevoegt aan je gerecht. Donkere sojasaus vervang je op dezelfde manier, maar gebruik dan wel wat minder, omdat donkere sojasaus minder zout is.
Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis. De asin is de zoute variant, de manis kent een zoete smaak.
In Nederland wordt met ketjap meestal ketjap manis bedoeld, ofwel zoete sojasaus. Heb je geen ketjap manis in huis, maar wel sojasaus?Dan kun je sojasaus combineren met een beetje suiker of honing voor een vergelijkbaar effect.
Sojasaus is een dunne, zoute saus. Het zwarte sausje komt uit Japan en wordt vooral vaak gegeten bij sushi. Sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist.
De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker. Daarom is de saus lichtzoet van smaak en is makkelijk zelf te maken.
Verschillende soorten sojasaus
Zo wordt Japanse sojasaus vaak van sojabonen én tarwe gemaakt, terwijl Chinese sojasaus vaak alleen maar van sojabonen wordt vervaardigd. Ketjap, de Indonesische versie, heeft vaak juist meer toevoegingen: zoals (palm)suiker en smaakmakers als laos en steranijs.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen.Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen. Tijdens het koken dus.
De Kikkoman Japanse sojasaus is een van de betere sojasauzen omdat hij niet alleen zout is, maar ook hoog in umami én lichtzoet. Niet te vergelijken met ketjap en Maggi die veel zoeter zijn en relatief veel additieven bevatten. Kikkoman sojasaus wordt op een natuurlijke, traditionele manier geproduceerd.
Het belangrijkste verschil tussen Japanse sojasaus (shoyu) en Chinese sojasaus zit in de verhouding van de sojabonen en tarwe, de twee belangrijkste bestanddelen. In traditionele Chinese recepten werd helemaal geen gebruik gemaakt van tarwe.
Van sojasaus is er een lichte, zoute variant en een donkere, complexere variant. Ketjap is zoet (Manis), zoeter (Medja) of zout (Asin). Alleen Ketjap Asin zou je kunnen vervangen door sojasaus of andersom.
Om van sojasaus ketjap manis te maken, wordt er palmsuiker (melasse) aan toegevoegd. Zo verkrijgt ketjap zijn zoete smaak en in de tweede plaats zijn stroperige structuur.
Algemeen gezien is lichte sojasaus de meest gebruikte sojasaus in de Chinese keuken. Deze sojasaus wordt vooral gebruikt als smaakmaker in warme bereidingen zoals wok gerechten, maar dus ook koud als dipsaus.
Harissa. Harissa is een hete rode saus die oorspronkelijk in Tunesië en bij uitbreiding Noord-Afrika gebruikt wordt. Deze pittige pasta op basis van chilipeper, knoflook, komijn, karwij, koriander en geroosterde paprika heeft veel weg van sambal maar heeft een iets zoetere smaak.
30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong.
Suiker, sojasaus 26% (water, SOJABOON, zout, TARWE), water, melasse, gemodificeerd maïszetmeel, zout, gebrande suikerstroop, conserveermiddel E202, aroma.
Sojaproducten. Soja is rijk aan plantaardig eiwit en onverzadigd vet. Ook bevat het andere nuttige voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B1. Vanwege deze voedingsstoffen is het een goede vegetarische keuze en past soja in een gezond voedingspatroon.
Het woord ketchup is een verbastering van het Chinese woord voor saus 'ketjap.' Tegenwoordig is men meer bekend met ketchup dan met ketjap.
Behoud van smaak
In feite bevatten alle sojasauzen een grote hoeveelheid zout. Zout is een belangrijk ingrediënt van sojasaus, hoewel Japanse sauzen zoals Kikkoman meestal minder zout bevatten dan de Chinese varianten.
Het belangrijkste verschil wordt veroorzaakt door de verhouding tussen de sojabonen en tarwe: de twee belangrijkste bestanddelen. In traditionele Chinese receptuur werd bijvoorbeeld helemaal geen gebruik gemaakt van tarwe. Terwijl in Japanse sojasaus de ratio tussen sojabonen en tarwe fifty-fifty is.
Deze saus met zoute smaak is gemaakt van sojabonen en kruiden. Doordat er geen tarwe aan de ketjap wordt toegevoegd, is deze saus glutenvrij. Je kunt ketjap asin als smaakmaker gebruiken in verschillende gerechten; lekker in sauzen, soepen, marinades en Oosterse roerbakgerechten.
De saus is umami-rijk, zodat hij andere smaken versterkt en je minder zout hoeft te gebruiken. De Kikkoman is heerlijk in allerlei gerechten, bijvoorbeeld door Ottolenghi's heerlijke groentedressing met tahin, zie bijvoorbeeld de Broccoletti met zoete tahin uit Plenty More en de Salade met zeewierspaghetti uit SIMPEL.
Kikkoman is één van de weinige merken natuurlijke sojasauzen en is wereldwijd bekend en gewaardeerd om zijn kwaliteit. Al eeuwenlang verfijnt de natuurlijk gebrouwen sojasaus Aziatische en vooral Japanse gerechten. Inmiddels wordt Kikkoman sojasaus door chefs over de hele wereld als allround smaakmaker gebruikt.
Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus bevat 10 g eiwit per 100 ml en behoort daarmee onmiskenbaar tot de categorie "Special Grade"-sojasaus. 6. De combinatie van de vijf basissmaken, zoet, zuur, zout, bitter en umami, en de subtiele balans daartussen, geeft Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus zijn heerlijke smaak.
De reebruine, doorzichtige kleur en het unieke aroma van Kikkoman Sojasaus (minder zout) geeft ieder gerecht een heerlijke kruidigheid zonder dat de smaak van de hoofdingrediënten in het geding komt. Zeer geschikt voor diegenen die de voorkeur geven aan zoutarme voeding.