Lupine is rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Ook bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink. Peulvruchten, waaronder de lupineboon, zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten.
Lupinebonen smaken licht notig en minder melig dan andere bonen. De smaak komt in de buurt van kikkererwten en tuinbonen. De beet is stevig. Met wat zout en kruiden (bijvoorbeeld cayennepeper en peterselie) kan de gekookte lupineboon goed als snack gegeten worden.
Van lupinebonen worden verschillende producten gemaakt: Lupinemeel wordt al langere tijd gebruikt als brood- of productverbeteraar. Dit komt omdat lupine(meel) goede waterbindende eigenschappen heeft en een goede emulgator is.
Lupine (Lupinus) is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Het geslacht telt zo'n 200 soorten en kent vele hybriden en cultivars. In Noordwest-Europa komt alleen de vaste lupine (Lupinus polyphyllus) in het wild voor. Deze soort is in de 19e eeuw uit Noord-Amerika ingevoerd.
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
De witte, gele en blauwe lupine worden het meest gebruikt voor consumptie. Van lupine kun je de bonen eten. Na het verwijderen van de schil kunnen verschillende ingrediënten worden geproduceerd, zoals lupinemeel en eiwitconcentraat.
Lupine-allergie
Symptomen van jeuk in de mond, netelroos en angioedeem tot anafylaxie zijn gemeld na lupineconsumptie. Ook acute astma en benauwdheid door zwelling in de keel zijn geconstateerd bij ernstige lupine-allergie.
Cacao komt van de cacaoboom, waar cacaobonen aan groeien, en is vooral bekend van de chocolade.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
LUPINEMEEL*. Voedingswaarde per 100 g: Energie 1463 kJ / 349 kcal. Vetten 9.4 g waarvan verzadigde vetzuren 2.5 g. Koolhydraten 11.7 g waarvan suikers 3.2 g.
Meel maken van lupinebonen is een relatief eenvoudig proces. De eerste stap is ze grondig afspoelen, om de bittersmakende alkaloïde stoffen te verwijderen. Zodra dit gebeurd is, worden hun omhulsels verwijderd en vervolgens worden de bonen tot een fijn meel vermalen. Dat is in een notendop hoe lupinemeel wordt gemaakt!
Vanwege de diepe wortels is de lupine niet geschikt als potplant, maar ze kan daardoor wel goed voor haar eigen water zorgen. Als de lupine eenmaal goed is geworteld, is water geven alleen nodig in lang aanhoudende perioden van droogte.
De zaden van lupine zijn groot, daarom zijn ze gemakkelijk één voor één te zaaien. Pak een zaadje en druk hem ongeveer 2 cm de grond in. Veeg er een beetje aarde over heen om hem af te dekken.
De eenvoudigste manier om lupine te vermeerderen, is door in het voorjaar lupine stekken te nemen. Dat doe je in het voorjaar, zodra de plant weer begint te groeien. Pak een jonge scheut en trek die naar beneden tot hij loskomt van de ouderplant.
Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. In je lichaam doet de stof verschillende dingen: het geeft signalen door aan je afweersysteem en hersenen, het regelt daarnaast ook je lichaamstemperatuur en het helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Voorbeelden van ingrediënten en producten die vaak sulfiet bevatten zijn fruit, vruchtensap, gedroogde groenten en aardappelen (bijvoorbeeld instant-aardappelpuree en gedroogde groenten in kant-en-klaarmaaltijden), rozijnen, tomatenpuree, suiker, glucosestroop, zuurkool, champignons, bouillon, jus, soep en sauzen.
Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.