Lorazepam is een veelvuldig getest en veilig bevonden medicijn wat in de meeste gevallen zeer effectief werkt tegen slapeloosheid, angst(stoornissen) en gevoelens van overweldigende onrust. Het gebruik van het middel is echter bedoeld voor een korte periode en alleen dan relatief veilig te gebruiken.
Uw arts heeft voorgeschreven hoeveel u moet gebruiken van Lorazepam. In het algemeen gelden de volgende doseringen: Voor de behandeling van angst en spanning: 1: In het algemeen: één halve tablet van 1 mg, 2 à 3 keer per dag en vervolgens 1 tablet van 1 mg, 2 à 3 keer per dag.
Lorazepam werkt binnen één uur na inname en vervolgens 8 tot 12 uur lang. Als slaapmiddel wordt meestal aangeraden Lorazepam niet vaker dan eens in de 3 dagen te gebruiken. Uiteraard is dit iets om met je huisarts te overleggen.
Omdat lorazepam zowel lichamelijk als geestelijk verslavend is, adviseren artsen meestal om het maximaal 2 tot 4 weken te gebruiken. Stop niet ineens, want dan kun je last krijgen van de ontwenningsverschijnselen van lorazepam.
Als alternatief voor lorazepam kun je een korter werkende benzodiazepine gebruiken, zoals temazepam of oxazepam. Ook kan je arts een ander soort slaapmiddel voorschrijven, zoals zopiclon. Sommige mensen geven de voorkeur aan een natuurlijk alternatief voor lorazepam, zoals valeriaan of melatonine.
Bij plotseling stoppen heeft u kans dat binnen enkele dagen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, een gejaagd gevoel, spierkrampen, trillen en overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking.
Lorazepam heeft echter ook nadelen, waardoor langdurig gebruik af te raden is. Binnen één uur na inname word je rustiger. Dit effect houdt 12 tot 24 uur aan.
Neem dagelijks 1mg bij het slapen gaan.
De ontspannende werking van lorazepam duurt zo'n 8 tot 12 uur. Het kan echter wel een paar dagen duren voordat het je lichaam heeft verlaten. Het is daarom goed mogelijk om dit medicijn om de paar dagen in te nemen.
Bijvoorbeeld temazepam, oxazepam, nitrazepam, diazepam, alprazolam, lorazepam, zolpidem en zopiclon. Soms schrijft een arts zo'n medicijn voor als spierverslapper of bij epilepsie. U mag in ieder geval niet (auto)rijden tot 8 uur nadat u deze medicijnen heeft ingenomen.
Lorazepam werkt ook spierverslappend. Als dit effect te heftig is, overleg dan met je behandelaar.
Je gebruikt sinds vier weken lorazepam en wilt daarmee stoppen. De beste manier om dat te doen is om geleidelijk af te bouwen met behulp van afbouwmedicatie (taperingstrips). Met de standaard medicatie die apothekers leveren is verantwoord afbouwen in de praktijk niet goed mogelijk.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Een vierde tot een derde van de patiënten die Lormetazepam als slaapmedicatie gebruiken, ondervindt bijwerkingen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een depressief gevoel, problemen met het geheugen, (kort) geheugenverlies, psychische klachten, hoofdpijn, rusteloosheid en evenwichtsstoornissen.
Langzaam afbouwen van benzodiazepines is een proces dat weken kan duren en gepaard gaat met allerlei vervelende klachten, zoals hartkloppingen, trillen, maagklachten en overprikkelde zintuigen.
lorazepam hoort bij de groep benzodiazepine agonisten. lorazepam vergelijken met een ander geneesmiddel.
Lormetazepam is een slaapmiddel. Bij problemen met slapen. U wordt binnen 15 tot 30 minuten slaperig en rustig. Het werkt minimaal 10 uur lang.
Het actieve bestanddeel is lorazepam, wat een type medicijn is dat een benzodiazepine wordt genoemd. Het vermindert angst en het wordt een korte tijd gebruikt bij angsten die ernstig zijn, ontwrichten, u buitengewoon veel leed veroorzaken en om slaap problemen te behandelen die door angst worden veroorzaakt.
Lorazepam afbouwen is de enige manier om te stoppen. Zo heb je minder of geen last van ontwenningsverschijnselen. Toch is het bijna onmogelijk om zonder hulp van een lorazepam verslaving af te komen. Het is tenslotte niet alleen je lichaam dat af moet kicken, maar ook de mentale gewenning moet worden aangepakt.
Van deze middelen was fluoxetine het meest effectief: het middel gaf bij 62,9 procent van de patiënten een vermindering van 50 procent op de Hamilton Anxiety Scale. Daarmee was de SSRI de meest effectieve angstremmer, op afstand gevolgd door lorazepam.
Oxazepam en temazepam zijn het meest verslavend
De meest voorgeschreven slaapmedicijnen zijn oxazepam (merknaam Seresta) en temazepam (merknaam Normisom). Deze medicijnen vallen onder de zogenaamde benzodiazepinen, een verzamelnaam voor medicijnen met kalmerende eigenschappen.