De meest voorkomende bijwerkingen zijn: een toegenomen eetlust, vermoeidheid, hoofdpijn, gastro-intestinale klachten, zoals misselijkheid en gastritis, alsmede allergische verschijnselen, zoals huiduitslag. Tot voor kort was één geval gemeld van hepatotoxiciteit in samenhang met het gebruik van loratadine.
Hoe lang? Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn.
Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder 10 mg eenmaal per dag (1 tablet).
Als u meer van dit geneesmiddel heeft ingenomen dan aanbevolen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. De inname van meer Loratadine Sandoz dan aanbevolen kan slaperigheid, een versnelde hartslag en hoofdpijn veroorzaken.
Maagdarmklachten zoals maagpijn, diarree, toename eetlust. Over het algemeen geven antihistaminicum echter GEEN OF NAUWELIJKS BIJWERKINGEN.
Cetirizine en loratadine zijn het meest onderzocht en in het algemeen lijkt cetirizine wat effectiever dan loratadine. De verschillen zijn echter niet groot. In het geval van allergische rinitis kan de meeste effectiviteit van antihistaminica worden verwacht indien ze voor het pollenseizoen worden gestart.
Na inademing van histamine kunt u enigszins benauwd worden of gaan hoesten. Als u erg benauwd wordt, krijgt u van de analist een medicijn toegediend dat direct uw luchtwegen wijder maakt. De benauwdheid wordt dan snel minder.
Welke hooikoorts tabletten werken het beste? Er zijn verschillende soorten tabletten tegen hooikoorts. Hooikoorts tabletten die antihistamines bevatten, werken het beste. Dat zijn bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine.
Loratadine is een anti-allergiemedicijn. Het wordt gebruikt bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.
In proefdieren (in vivo) bleek desloratadine tweeënhalf tot vier keer potenter dan loratadine, wanneer zij in eenzelfde dosering werden toegediend. [4] Dit is te verwachten, omdat loratadine niet volledig omgezet wordt in zijn actieve metaboliet desloratadine.
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij hooikoorts als bij allergie voor huisdieren of huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Loratadine (Allerfre®, Claritine®) is een antihistaminicum zonder noemenswaardige sedatieve of anticholinerge eigenschappen dat ook voor zelfmedicatie beschikbaar is.
Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in. Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen.
Anders bestaat de kans dat je medicijnen in gaat nemen tegen hooikoorts, terwijl je toch een andere allergische reactie hebt. Vooral als de medicijnen die je gebruikt tegen de hooikoorts niet werken, is het verstandig om een huisartsbezoek in te plannen.
In het begin kunt u wat suf of slaperig zijn. Dit wordt minder als u als u het een paar dagen hebt gebruikt. Voelt u zich suf of slaperig? Dan kunt u cetirizine het beste 's avonds innemen.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
U kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Wel kunt u proberen om niet in contact te komen met stuifmeel. Op zonnige en winderige dagen zit er veel stuifmeel in de lucht. Blijf dan binnen om klachten te voorkomen.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Ook avocado en grapefruit kun je maar beter vermijden. Bananen, mango's en druiven kun je prima eten, maar niet te veel. Alle andere soorten fruit zijn geen enkel probleem.