Katoen wordt gemaakt van het zaadpluis van de katoenplant. De vezels worden gesponnen tot draden, waarvan de stoffen worden geweven. Katoen is zacht, goed vochtopnemend en duurzaam. Linnen wordt gemaakt uit vezels van de vlasplant.
Linnen is een natuurlijke stof de wordt gemaakt van vlas. Het is een sterke en vormvaste stof die goed te onderhouden is. Linnen is erg luchtig waardoor het fijn draagbaar is.
Bekende synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld Polyester, Nylon, Acryl en Fleece. De stoffen hebben elk hun eigen eigenschappen. Zo staat Fleece bekend als warme stof, Nylon als super sterk en Acryl als goede vervanging voor wol.
Synthetische vezels
Na het branden: De garens branden door na het verwijderen van de vlam, de as die van het garen afkomt is bolvormig en hard en kan niet verpulveren.
Linnen (ook wel 'vlas' of 'lijnwaard') is een materiaal dat wordt gemaakt van de vlasplant. Om linnen vezels te winnen scheidt men eerst de vezels van het stro door middel van een mechanisch proces. De lange vezels worden gebruikt in kleding, de korte vezels maakt men touw van.
Het eerste verschil tussen linnen en katoen is dat linnen iets duurzamer en steviger is. De reden hiervoor is dat linnen vezels iets langer en sterker zijn, vergeleken met katoenen vezels. Linnen stoffen voelen daarom ook wat ruwer aan op de hand, terwijl katoen stof gladder en zachter is.
Samen met natuurlijke bastvezels zoals hennep, is linnen duurzaam en een van de stoffen met de laagste ecologische voetafdruk. Deze impactkaart van Milieucentraal laat dit ook mooi zien.
Een kenmerk van linnen is dat het glad en glanzend is en kreukt. Het is ook sterk en elastisch, vormvast, luchtig, vocht absorberend en vuil afstotend. Het vervaardigen van garen uit vlas vraagt veel voorbewerkingen die het garen duur maken; daarom wordt linnen vaak gemengd met katoen of een andere stof.
Synthetisch is een ander woord voor 'kunstmatig'. Dat heeft een wat negatieve lading, maar we bedoelen er niks meer en niks minder mee dan dat het geen natuurlijke grondstof is. Goed om te weten: 100% polyester bestaat wel, maar meestal wordt polyester gemengd met andere stoffen.
Voorbeelden van synthetische stoffen zijn polyester, polyamide en acryl.
Synthetische stoffen zijn stoffen die in het laboratorium gemaakt zijn. Als de stof ook in de natuur voorkomt, is het een natuuridentieke stof. Het is vaak veel goedkoper om een stof in het laboratorium te maken dan uit planten te halen. Synthetische stoffen worden soms als E-nummer aan voedingsmiddelen toegevoegd.
Viscose, ook wel bekend als rayon, is een natuurlijke, synthetische stof. Oftewel een synthetische stof, gemaakt van natuurlijk materiaal. Viscose bestaat namelijk voor ongeveer 90% uit de cellulose van bomen, zoals beuken of sparren.
Deze stof kan gemaakt zijn van 100% natuurlijk materiaal, maar chemisch zijn geproduceerd (o.a. viscose, gemaakt van cellulose uit hout en planten). Synthetische stoffen zijn vaak slijtvaster en beter te reinigen dan natuurlijke stoffen.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Tegenwoordig worden jeans gemaakt met elastaan voor de rek, en soms ook met polyester. Vooral bij skinny jeans worden deze synthetische vezels gebruikt.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Katoenprogramma
De meeste kleding, handdoeken en keukentextiel zijn gemaakt van katoen.
De open structuur van linnen isoleert niet, wat resulteert in een ademend effect dat uw lichaam koel houdt in warme en vochtige omstandigheden. Linnen is fantastisch als zomerkleding. De hoge luchtdoorlaatbaarheid laat de lucht vrij stromen, waardoor uw lichaam kan ademen – wat ook goed is voor uw huid.
In principe bestaan er twee soorten, namelijk fijne linnen stof en de wat grovere/zwaardere variant. Fijne linnen stof wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld ondergoed en jurkjes omdat deze wat soepeler en glanzender zijn.
Nog zo'n duurzame en natuurlijke stof is linnen. Denk aan een linnen broek of hemd, dat geeft een zomers gevoel! Linnen wordt al eeuwenlang gemaakt uit vlas. Het gebruik van linnen gaat zelfs terug tot 8000 voor Christus.
Linnen is de meest duurzame stof ter wereld en zo'n 30% duurzamer dan katoen. De vezel van linnen is dikker en vaak langer dan de katoenvezel. Dit maakt de stof sterk en duurzaam. Ook is linnen minder strak geweven dan katoen.
Waar wordt linnen van gemaakt? Het duurzame linnen wordt gemaakt uit de bastvezels van de vlasplant, die zich bevinden rondom de kern van de stengel. Deze vlasplant groeit vooral in kustgebieden van bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk en België.