Blootstelling aan dit licht kan echter een nog veel schadelijker effect hebben. Net zoals een overmaat aan UV-licht (licht dat zich buiten de hoge kant ons zichtbare spectrum bevindt) schadelijk kan zijn voor uw huid, kan een overmaat aan blauw licht schadelijk zijn voor uw ogen.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt.
Fel (ultraviolet) licht kan het hoornvlies van uw oog beschadigen. Voorbeelden van fel licht zijn zonlicht, licht van de zonnebank en licht van lassen. Binnen een dag na het felle licht in uw oog krijgt u klachten. Uw ogen worden rood, doen pijn, prikken of 'branden' en u kunt niet tegen licht.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Lichtgevoeligheid is een symptoom van de infectie en de ontstekingsreactie. Het hoornvlies wordt wazig waardoor het licht wordt verstrooid. Lichtgevoeligheid kan ook veroorzaakt worden door atropine, dit is een oogdruppel die de pupil tijdelijk verwijdt.
De pupil wordt kleiner en laat weinig van het felle licht door om het netvlies te ontzien. Het netvlies bestaat uit lichtgevoelige zenuwcellen. Als er te veel licht binnenkomt, komen er te veel signaalstoffen vrij, die het zicht schaden.
Lichtschuwheid, ook fotofobie genoemd, is een intolerantie voor licht waarbij iemand geen of weinig licht in zijn oog of ogen kan verdragen en dit zelfs als pijnlijk ervaart. In de oogheelkunde komt lichtschuwheid onder meer voor bij acuut glaucoom, uveïtis, achromatopsie en albinisme.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals een heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
In het kort: Bij vermoeide ogen ervaar je een onbehaaglijk en pijnlijk gevoel in de ogen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 'gewone oogvermoeidheid' en 'oculaire oogvermoeidheid'. Vermoeide ogen ontstaan onder andere door langdurig beeldschermwerk, veel lezen of een bril met verkeerde brilsterkte.
Het is vooral blauw-violet licht met golflengtes tussen de 380 en 440 nm die als mogelijk gevaarlijk worden beschouwd. Zo zou het kunnen zijn dat het blauw-violet licht de oorzaak is van photoretinitis: schade aan het netvlies door hoogenergetisch licht.
Net zoals een overmaat aan UV-licht (licht dat zich buiten de hoge kant ons zichtbare spectrum bevindt) schadelijk kan zijn voor uw huid, kan een overmaat aan blauw licht schadelijk zijn voor uw ogen. In het ergste geval kan er zelfs vroegtijdige maculadegeneratie optreden.
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.
Toilet. De verlichting in deze ruimte bestaat meestal uit plafondlampen of ingebouwde downlights. Als je ook een wastafel hebt met daarboven een spiegel kan je eventueel wandarmaturen voorzien. Omdat het een kleine ruimte is, is een vermogen van 10 tot 13W voor de volledige ruimte meestal voldoende.
Koel wit licht zorgt voor een energieke en actieve atmosfeer wat dus ideaal is om in te werken. Qua lichtopbrengst maakt het niet uit of je voor 3000K of 4000K kiest. Dit is nagenoeg gelijk. Desondanks vinden veel mensen toch dat het lijkt alsof 4000K net wat meer licht geeft.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Grijs. Grijs kan een verwarrend effect hebben op mensen. Het heeft de neiging om verwachtingen te scheppen, wat kan zorgen voor stress. Het wordt ook beschouwd als de kleur van verstand, duurzaam, verfijnd en strak.
Het belangrijkste voordeel dat groen geeft is; rust en stilte. Deze kleur repliceert de natuur die onze geest oppikt als ontspannend. Groen is perfect voor slaapkamers omdat het een rustgevende kleur heeft. De beste kleuren om groen mee te combineren zijn een andere tint groen, wit, blauw en vele andere kleuren.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens duizelig bent met een of meer van deze klachten: opeens dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in een arm of been. opeens minder kunnen horen. opeens erge hoofdpijn of nekpijn.
Wat je moet doen als je ogen gevoelig zijn voor licht
Geef je ogen een paar uren rust door ze te sluiten. Knijp niet met je ogen, ook al heb je daar de neiging toe. Probeer te ontspannen. Vaak zijn je klachten na circa 2 dagen verdwenen.