Leukemie is de naam voor meerdere soorten beenmergkanker.
Multipel Myeloom – ziekte van Kahler (kanker van het beeenmerg) is verwant aan leukemie. Hierbij zijn het de plasmacellen die woekeren en daarmee de aanmaak van gezonde bloedcellen in het beenmerg hinderen.
Acute leukemie is levensbedreigend en moet onmiddellijk behandeld worden. Chronische leukemie breidt zich minder snel uit maar zal onbehandeld ook levensbedreigend zijn. Leukemie is niet te genezen door een operatie, doordat de witte bloedcellen zich in het bloed verspreiden door het hele lichaam.
Bij veel hematologische kankers, zoals leukemie en non-hodgkinlymfoom, steeg de 5-jaarsoverleving tot ruim 80 procent. Maar voor mensen met acute myeloïde leukemie blijven de kansen om deze ziekte te overleven laag; maar 26 procent van de mensen met AML is na vijf jaar nog in leven.
Gemiddeld zijn vijf jaar na de diagnose ongeveer 40-50 procent van de mensen met AML onder de zestig jaar nog in leven. Ben je boven de zestig jaar als de diagnose wordt gesteld, daalt dat percentage tot 20 procent.
Leukemie is een vorm van bloedkanker. Deze kwaadaardige aandoening van de witte bloedcellen (leukocyten) ontstaat in het beenmerg waar de aanmaak van bloedcellen plaatsvindt. Bij acute leukemie is er sprake van een snelle woekering en ophoping van onrijpe leukocyten (blasten genoemd) in het beenmerg.
Een van de eerste onderzoeken naar leukemie is bloedonderzoek. Vaak gebeurt het onderzoek al via de huisarts. De bloedcellen worden onderzocht in het laboratorium. Bloedonderzoek is erg belangrijk bij leukemie.
Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 1065 mensen de diagnose chronische leukemie. Bij ongeveer 165 daarvan gaat het om myeloïde leukemie (CML). CML kan op alle leeftijden voorkomen, maar meestal gaat het om mensen van middelbare leeftijd of ouder. Bij ongeveer 900 mensen gaat het om lymfatische leukemie (CLL).
De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in: zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren. bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)
Als u leukemie heeft, dan maakt uw beenmerg te veel afwijkende witte bloedcellen aan. Deze worden ongeremd geproduceerd en nemen te veel ruimte in het beenmerg in. De aanmaak van normale bloedcellen komt hierdoor in de verdringing.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Leverworst, leverpastei, paté; Rauwe vis, zoals rauw tonijn, sushi en rauwe schelpdieren zoals oesters. Door en door verhit kan wel; Voorverpakte gerookte vis uit de koeling, zoals gerookte zalm, forel, makreel, paling, zowel vacuüm verpakt als andere verpakking.
De ziekte van Kahler is nog niet te genezen, maar met de juiste behandeling kunnen patiënten lang leven met de ziekte.
Als iemand eenmaal Multipel Myeloom heeft, is dat vaak niet te genezen, maar patiënten kunnen vaak vele jaren leven met deze ziekte. Zowel met als zonder behandeling.
De ziekte van Kahler begint meestal met:
pijn in de botten van de rug. deze pijn kan zich uitbreiden naar de ribben, de nek of het bekken.
Leukemie is een kwaadaardige aandoening waarbij bloedcellen zich ongeremd vermenigvuldigen in beenmerg en bloed. Een andere naam voor leukemie is bloedkanker.
Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 110 kinderen de ziekte. ALL komt bij kinderen van alle leeftijden voor, met een piek rond het derde en vierde levensjaar.
Leukemie bestaat uit kankercellen met verschillende genetische en fysiologische eigenschappen die binnen de tumor een rangorde hebben. Bovenaan de pikorde staan in veel tumoren kankercelen met stamceleigenschappen, zogenoemde kankerstamcellen.
Vermoeidheid voor, tijdens en kort na de behandeling
De ziekte en de behandeling vragen veel van je lichaam. Ook slecht slapen, weinig bewegen, pijn of een verminderde eetlust kunnen ervoor zorgen dat je moe bent. Na de behandeling duurt het vaak nog enkele maanden voordat de vermoeidheid minder wordt.
Ook langdurige blootstelling aan bepaalde chemische stoffen zoals benzeen en sommige pesticiden blijkt het risico op leukemie te vergroten. Tot slot kunnen ook sommige geneesmiddelen, die gebruikt worden bij chemotherapie, leukemie uitlokken. Er kan ook een erfelijke aanleg zijn om leukemie te krijgen.
Iemand met acute myeloïde leukemie krijgt binnen enkele weken klachten. Ziekteverschijnselen kunnen zijn: bloedarmoede door een tekort aan rode bloedcellen (bleekheid, vermoeidheid, kortademigheid);
Aan het eind van de behandeling met chemotherapie blijft er nog steeds een grote kans bestaan dat de leukemie 1 tot 2 jaar na de behandeling weer terugkomt. Bij sommige patiënten is er daarom nog een behandeling met chemotherapie gevolgd door een stamceltransplantatie nodig.
Acute myeloïde leukemie is zelden erfelijk. Wel bestaan er zeldzame erfelijke afwijkingen waardoor de kans op acute leukemie in een familie toeneemt. Maar de meeste gevallen van AML ontstaan tijdens het leven. Kanker is niet besmettelijk.
Naarmate de ziekte voortschrijdt en de normale bloedaanmaak in het beenmerg steeds meer verstoord raakt, kunnen symptomen ontstaan als vermoeidheid, bloedarmoede, een verhoogde bloedingsneiging en een verhoogd kans op infecties. Daarnaast ontstaan er vergrote lymfeklieren, een vergrote lever en/of milt.