Is het 'de les' of 'het les'? Het is 'de les', want les is mannelijk en vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die les'.
Zelfstandige naamwoorden die een vrouwelijke betekenis hebben zijn natuurlijk ook vrouewlijk zoals maman (mama), sœur (zus) en chienne (teef). Naast le en la zijn er nog twee lidwoorden: l' en les. Bij l' en les maakt het geslacht van het woord niet uit.
Ze komen in de plaats van de bepaalde lidwoorden (le,la, l', les) en onbepaalde lidwoorden (un, une, des), die gebruikt worden voor hoeveelheden die we kunnen tellen. Merk het verschil op tussen: Je veux un café.
Als een de-woord mannelijk is, staat er in woordenboeken en spellinglijsten een m achter. Bijvoorbeeld: boom, de (m.). Bij vrouwelijke woorden staat er een v achter, bijvoorbeeld: begroting, de (v.). Als er alleen de achter een woord staat, is het mannelijk én vrouwelijk.
Je kunt ervan uitgaan dat woorden die eindigen op -e meestal vrouwelijk zijn, behalve de woorden eindigend op -age, -aire, -asme, en -isme. Woorden die niet eindigen op -e zijn meestal mannelijk, behalve -aison, -tion, -sion.
In het Frans zijn zelfstandige naamwoorden in het enkelvoud altijd mannelijk of vrouwelijk. Bij mannelijke woorden is het 'le' (de/het) of 'un' (een) en bij vrouwelijke woorden is het 'la' (de/het) of 'une' (een).
Le- en la-woorden
Le gebruik je hierbij voor mannelijke woorden, la gebruik je voor vrouwelijke woorden. Als een woord begint met een klinker staat er vaak l'. Vaak staat achter het zelfstandige naamwoord dan wel of het woord mannelijk of vrouwelijk is, zodat je het toch nog goed kan onthouden!
Het-woorden zoals het huis, het licht en het kantoor zijn allemaal onzijdig. De-woorden zijn verdeeld in mannelijke en vrouwelijke woorden. Zo is het woord regering bijvoorbeeld vrouwelijk en het woord kano mannelijk.
College is dus een onzijdig woord. In dit artikel een aantal tips om het woordgeslacht van zelfstandige naamwoorden te herkennen.
Het meervoud van les is 'lessen'. Eén les, twee lessen.
Onbepaalde lidwoorden un, une, des (een, enkele): gebruikt om te praten over iets wat niet gepsecificeerd is, of een unieke hoeveelheid van iets. Un avion va plus vite qu'une voiture.
In de Nederlandse taal gebruiken wij het restaurant. Deutsch: Restaurant | Bekijk of het der of die Restaurant is. Français: le restaurant | Bekijk of het Le o La le restaurant is.
La Grèce (Griekenland), la France (Frankrijk), la Chine (China), l'Allemagne (Duitsland), la Bolivie (Bolivia), la Belgique (België) etc. Le Maroc (Marokko), le Cameroun (Kameroen), le Brésil (Brazilië), le Portugal (Portugal), le Vietnam (Vietnam), le Japon (Japan), l'Iran (Iran) etc.
Een gebouw is onzijdig.
Van een mens zijn mond, nek, boezem, ellebogen, vingers, nagels en voeten mannelijk; neus, lippen, schouders, handen en tenen vrouwelijk; en haar, oren, ogen, kin, benen en knieën onzijdig.
Namen van steden, gemeenten, landen, regio's en werelddelen zijn doorgaans onzijdig. Als we een lidwoord toevoegen, gebruiken we het onzijdige lidwoord het. Als we met een betrekkelijk voornaamwoord naar de naam verwijzen, gebruiken we dat.
Bestuur is een onzijdig woord. Naar onzijdige woorden verwijzen we in de regel met zijn. In de praktijk wordt naar verzamelnamen zoals bestuur, collectief of comité ook geregeld met haar verwezen, ook door standaardtaalsprekers.