Het antwoord: Restaurants en andere horecagelegenheden zijn, wettelijk gezien, niet verplicht, indien kraanwater wordt besteld, om kraanwater te leveren. Er is geen wettelijke basis dat een restaurantbezoeker dat bij een horeca-exploitant zou kunnen afdwingen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een restaurant is niet verplicht om gratis water aan te bieden.
De kosten voor schoonmaak, huur van het gebouw, elektra en personeel blijven gewoon bestaan. Of een ober nu een glas kraanwater of een glas bier serveert, de kosten van de medewerkers moeten gewoon betaald worden.
Kraanwater moet plastic terugdringen
Daar is een wet aangenomen die het serveren van kraanwater in de horeca verplicht. Het gratis geven van een glas water is een manier om het gebruik van plastic flesjes terug te dringen, is de opvatting.
Een karaf kraanwater van een liter kost een euro, die overgemaakt wordt aan het goede doel. Het restaurant is niet van plan de prijs omhoog te gooien. "Er staat ook fleswater op de kaart voor 5,75 euro, maar dit is een aardigheidje.
Water bij koffie
Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.
Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid stelt in haar 'Hygiënerichtlijn voor evenementen' (2014) dat er voldoende gratis drinkwater moet zijn bij: dance-events, evenementen waar deelnemers hoge inspanningen leveren (sportevenementen), evenementen waar de temperatuur boven de 25° Celsius is.
Waarom is kraanwater zo goedkoop? Omdat wij met zijn allen voor schoon drinkwater. Daardoor zijn de kosten voor gebruik per liter zeer gering. Ons drinkwater is dus bedoeld voor consumptie en niet voor commerciele doeleinden.
Een flesje spa blauw kost al snel 2 euro. In sommige restaurants moet je zelfs persé spa blauw bestellen als je om water vraagt. Stel dat kraanwater in alle horeacagelegenheden op de kaart komt te staan: hoeveel willen we dan betalen?
Kostprijs per kopje koffie. Op z'n duurst kost een kopje koffie een horeca gelegenheid dus 45 cent. Met een gemiddelde prijs van 2 euro per kopje koffie is dat dus een winst van 1,50 per kopje koffie.
Voor 4,50 euro heb je een glas met het populaire oranje goedje in handen. Bij Il Bacaro worden er per week bijna 500 glazen van verkocht.
Schukkink vertelt maandag tijdens een workshop op de Horecava dat de gemiddelde prijs voor een kopje thee in de horeca 2,20 euro is. De gemiddelde prijs voor een theezakje is 0,05 eurocent.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Klagen over 6 euro
De resterende 4,5 euro is volgens de organisatie “een normale festivalprijs.” Die ligt inderdaad niet hoger dan de flesjes mineraalwater die festivals als Pinkpop verkopen naast de gratis waterpunten. PvdA-fracties in verschillende gemeenten vinden die prijs te hoog.
Erg praktisch om water bij je te kunnen dragen en toch je handen vrij te hebben, navulbaar, en het is ook nog eens een leuk souvenir. Deze waterzakjes kosten 1,5 consumptiemunt en zijn verkrijgbaar bij de WML-stands.
De Festivaldop, zoals de naam al verklapt is een dop die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat er niks in je drinken komt tijdens het dansen! Maar dat is nog niet alles….de dop heeft namelijk meerdere functies. Het is namelijk een dop, maar ook een opbergruimte voor je oortjes.
Gebruik geen kokend water om koffie te zetten. Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden.
Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Warm water draagt bij aan een gezonde stofwisseling en dat komt goed uit wanneer je kilo's wilt kwijtraken. Het helpt namelijk je lichaamsvet af te breken. De aanbevolen manier is om je ochtend te starten met een heet glas water met een schijfje citroen of een paar druppels citroensap.
Buiten de deur betaal je niet alleen voor de koffie
Je betaalt hier tenslotte niet alleen voor de koffie, maar ook voor de ervaring en de service. Een ondernemer maakt aardig wat kosten om jou iedere dag in dat leuke tentje je koffie te laten serveren door een aardige medewerker.