Lavas is wel een vaste plant: hij is winterhard dus loopt in het voorjaar gewoon weer uit.
Lavas is redelijk winterhard maar kan bij zeer strenge vorst volledig afsterven. Bovengronds sterft lavas in de herfst altijd af. Geef lavas regelmatig water.
Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae).
Vorstbescherming is cruciaal voor Lovage, vooral tijdens de strenge wintermaanden. Zonder de juiste maatregelen kan vorst de plant beschadigen, wat de groei en smaak beïnvloedt. Om uw Lovage te beschermen tegen vorst, kunt u overwegen om deze te bedekken met jute of vorstdoek.
Lavas is ook wel bekend als de 'maggiplant' en wordt onder andere in soep gebruikt. Dit kruid is meerjarig en heeft een voorkeur voor een vochtige plek.
ð± Vroege voorjaarssnoei
Het vroege voorjaar is de ideale periode om Lovage te snoeien. Het is de tijd dat uw plant zich voorbereidt op een groeispurt, klaar om de warmere dagen te omarmen. Kijk naar nieuwe groei aan de basis of tekenen van leven in de stengels als teken om te beginnen met knippen.
Lavas bereiden & bewaren
Bewaar de blaadjes in vershoudfolie in de groentelade van de koelkast. Je kunt lavas ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes.
Planten die je beter kunt vermijden in de buurt van lavas
De nachtschadefamilie, waaronder tomaten en aardappelen , kan problematisch zijn. Bovendien kunnen sterk smakende kruiden zoals munt concurreren met lavas om grondstoffen.
De lavas werkt inderdaad verlichtend bij ongemak, veroorzaakt door een slechte spijsvertering. Thee van de fijngesneden en gedroogde wortels helpt tegen waterzucht en gezwollen voeten. Ook bij klachten aan de urinewegen kan lavas verlichtend en genezend werken. Het verhoogt de urineafdrijving.
Lavas zaait zichzelf gemakkelijk uit . Als u geen nieuwe planten wilt, kunt u in het voorjaar en de zomer alle zaailingen verwijderen of de zaaddozen verwijderen voordat de zaden rijp zijn.
Slakken en naaktslakken kunnen een probleem vormen bij het planten van nieuwe, kleinere lavasplanten, omdat ze aanzienlijke delen kunnen consumeren . Grotere, gevestigde planten ondervinden echter minimale schade.
Bewaar stengels en bladeren in een plastic zak of container in de koelkast . Jonge lavasstengels kunnen worden gehakt en ingevroren voor toekomstig gebruik in soepen en stoofschotels. Midden in de zomer produceren lavasplanten gele bloemen met veel zaden. De zaden kunnen worden bewaard en gedroogd en worden gebruikt om voedsel op smaak te brengen, zoals selderijzaden.
Ieder jaar kunt u lavas bemesten. Dit doet u bij voorkeur in het voorjaar nadat u lavas heeft gesnoeid. Geef de plant dan een kleine hoeveelheid compost en strooi dit rond de voet van de plant. Lavas is winterhard, maar niet wintergroen.
Oogstplanning
Enkele oogst (wortels: vroege herfst na het tweede of derde jaar), meerdere oogsten van dezelfde aanplant (bladeren: eenmaal per jaar vóór de bloei; zaden: in de herfst wanneer de bloemhoofdjes bruin worden ).
Lavas gedijt het best in een goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Zaai de zaden rond april/mei direct in de volle grond op een diepte van ongeveer 0,5 cm. Druk deze lichtjes aan zodat ze contact maken met de bodem. De kieming duurt vaak tussen de 14 en 21 dagen.
Lavasbladeren kunnen rauw gegeten worden , maar worden het meest gebruikt in gekookte gerechten.
De bufferextracten van de YE-opgewekte lavas remden de LOX- en COX-2-activiteit effectiever dan de extracten van de controleplanten. Een significante toename van de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen werd opgemerkt na de gesimuleerde vertering.
Anekdotisch bewijs suggereert dat lavas symptomen van voedselallergie kan veroorzaken bij overgevoelige personen. Er zijn echter tot op heden geen onderzoeken gerapporteerd. Het is mogelijk dat allergie voor lavas, dat nauw verwant is aan de sterk allergene wortelen en selderij, vaker voorkomt dan tot nu toe is gerapporteerd .
Lavas. Met zijn intense smaak is lavas (Levisticum officinale) geweldig om soepen en stoofschotels te verbeteren. Bijen voeden zich graag met de lavas wanneer de bloemen bloeien van juni tot augustus, wat een geweldige voedselbron is voor bestuivers .
Grijswater van het douchen of afwassen kun je prima in de tuin gebruiken, door het op te vangen in een emmer. Of gebruik het badwater door een kant van een tuinslang in het bad te leggen en de andere kant naar buiten. Bewaar grijswater nooit in een regenton. Er kunnen dan vervelende bacteriën groeien die je niet wilt.
Planten die je moet vermijden
Bieslook (en alle leden van de lookfamilie) kunnen de groei van asperges belemmeren en gedijen beter onder andere omstandigheden dan kruiden en bloemen zoals oregano, salie, tijm, rozemarijn en lavendel .
Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren. Je kunt het fijnsnijden samen met andere kruiden voor pesto of een dipsaus, je kunt het mengen door de salade, als dressing op geroosterde groenten en vlees of het toevoegen aan een bouillon.
Boragebladeren kunnen worden ingevroren of gedroogd , maar de smaak is het lekkerst als ze vers worden gebruikt. Koeling: Bladeren en stengels kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard in een afgesloten plastic zak, gewikkeld in een vochtige papieren handdoek.
Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen. Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten.