Lanoline staat bekend om de helende, verzorgende en verzachtende werking voor huid en haar. Lanoline trekt goed in de hoornlaag van de huid, het lijkt op huidvet en heeft helende en verzachtende eigenschappen. Daarom wordt lanoline veel verwerkt in verzorgingsproducten.
Pure lanoline crème. Uitstekend te gebruiken bij kloofjes aan de handen (nagelriemen) of voeten, tepelkloven door borstvoeding of een zeer schrale huid. Het houdt de huid zacht en werkt beschermend. Spier- en massage balsem.
Het zorgt voor verbinding van de wolvezels, waardoor de vacht een dicht geheel wordt en het schaap optimaal bestand is tegen weersinvloeden. Daarnaast beschermt het wolvet de huid van het schaap tegen bacteriën en schimmels en tegen uitdroging. Er verdampt minder vocht en daardoor blijft de huid soepel.
Lanoline of wolvet wordt gewonnen door het wassen van wol. Als je dan het water laat verdampen houd je alleen het vet over. Zo simpel is het eigenlijk. Het vet wat je dan overhoudt is vrij dik en bij lage temperaturen stolt het wolvet dan ook.
In welke producten komt lanoline voor? Wolvet of lanoline kunnen we vinden in talrijke cosmetica en toiletartikelen zoals crèmes, rouge, lippenstift en balsems, zeep, shampoo en doucheproducten. Ook in farmaceutische preparaten zoals zalven, crèmes, zetpillen en dergelijke kunnen wolvetten verwerkt zijn.
Lanoline is niet schadelijk voor de baby en mag dus gewoon op de tepel blijven zitten bij het voeden. Een erg dikke laag lanoline kan voor het voeden echter best afgeveegd worden zodat de baby de grip op de borst niet verliest.
Ja, vaseline is goed voor de huid! Het fijne van vaseline is dat het erg stabiel is en daarom bijna nooit een allergische reactie veroorzaakt.
Wolvet of Lanoline
Wolvet wordt ook wel Lanoline Alcohol (of Lanoline) genoemd. Het wordt verkregen uit de vacht van schapen, schapen hebben talgkliertjes die een gelige talg afscheiden. Je kunt in een schapenvacht deze talg goed zien zitten, het zijn kleine gele bolletjes.
Vitamine D3 uit wolvet. Wolvet is een bekend bestanddeel in natuurcosmetica en is de meest gebruikte grondstof voor de productie van vitamine D in voedingssupplementen. De vitamine D wordt gevormd door het vet uit schaapswol (lanoline) bloot te stellen aan ultraviolet licht.
Heilwol/heilwolle, ook wel gekaarde wol, heelwol, ruwe wol of genezende wol genoemd. Het is een 100% natuurlijk geneesmiddel en multi-inzetbaar voor zowel moeder als kind. Ook kan het als wandelwol gebruikt worden en wordt het ingezet bij blaren tijdens het wandelen.
In het algemeen geeft cetomacrogol crème geen klachten. Krijg je overgevoeligheidsklachten, zoals huiduitslag, galbulten of jeuk? Raadpleeg dan de arts of apotheker.
Hoe wordt wolvet toegepast? Je kunt wolvet in verschillende producten om je heen vinden. Het is namelijk vaak een basis voor medische zalven en crèmes. Daarnaast zie je wolvet ook terug in cosmeticaproducten en andere verzorgingsproducten zoals verband.
Wolvet is de vettige talg dat voorkomt in de wol van schapen. Wolvet bestaat grotendeels uit wassen en bevat anders dan vet nauwelijks triglyceriden. Lanoline is vaak een mengsel van wolvet met nog een ander ingrediënt zoals vaseline.
Een beetje lanoline tussen de vingers warm wrijven, zodat het zacht wordt. De tepel dik met lanoline insmeren, hierbij voldoende druk uitoefenen zodat het aan de huid blijft vastzitten. Lanoline niet verwijderen voor het voeden (of kolven). De lanoline regelmatig opnieuw aanbrengen zodat de wond afgedekt blijft.
Veel moeders zweren tijdens de borstvoedingsperiode bij een tepelzalf die uit 100% lanoline bestaat, bijvoorbeeld Purelan. Zo'n zalf verzacht en verzorgt de tepel en hoef je er voor het voeden niet af te halen (door het wegvegen kunnen nieuwe kloofjes ontstaan).
Gebruik Purelan™ bij elke borstvoedingssessie om pijn te verlichten, de huid te hydrateren en je tepels en huid te beschermen. De zalf hoeft voor het voeden van je baby niet te worden verwijderd.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.
Cetomacrogolzalf (unguentum cetomacrogolis) is een vettige zalf, waar verder geen werkzame geneesmiddelen aan zijn toegevoegd. Het is een voorbeeld van een z.g. neutrale, vette zalf oftewel een "emolliens". Het wordt gebruikt om schilfering, droogheid en jeuk van de huid tegen te gaan.
De ruw gekaarde wol gaat met dezelfde temperatuur in het water. Dan giet ik er langzaam warmer en warmer water in tot ik gekookt water bij de wol doe. Ik probeer een temperatuur van 65 tot 70 graden Celcius te bereiken, zodat de lanoline in de wol goed oplost. De emmer met dichte deksel laat ik een nacht staan.
Sorbitoloplossing: vochtinbrengend middel en verhoogt de stevigheid. Sorbinezuur: conserveermiddel.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Minerale oliën zoals paraffine en vaseline leggen een ONNATUURLIJK vetlaagje op de huid waardoor de huid volledig afgesloten wordt. De huid wordt als het ware verstikt. Gevoelige huidzones zoals het gezicht of babybilletjes doe je dan ook geen plezier met een vet laagje.
Eczeem behandelen met olijfolie is een goede natuurlijke oplossing, alleen moet je nooit zomaar olijfolie op je huid smeren; dit kan alleen maar zorgen voor extra irritatie.